Viva Las Vegas

Published at 17/07/2017

Het heeft even geduurd, maar na acht jaar is de PDC eindelijk terug gekeerd naar Las Vegas. Destijds was de Las Vegas Desert Classic een major toernooi, maar mede vanwege de sfeerloze ambiance is toen besloten om het toernooi te laten verdwijnen. Een groot gemis, aangezien er in Noord-Amerika genoeg darters rondlopen die het verdienen om op televisietoernooien te spelen. Mijn vreugde was dan ook groot toen bekend werd dat de PDC tijdens de World Series van dit jaar weer eens richting Amerika zou trekken. Naast het feit dat ik een groot dartsliefhebber ben, heb ik ook een groot hart voor Amerika.

Na vier kwalificatietoernooien plaatsten acht Noord-Amerikaanse spelers zich voor de US Masters. Helaas geen John Part, Darin Young, Larry Burler of Jeff Smith maar acht redelijk onbekende spelers. Het bleek achteraf een goede zet te zijn geweest, want acht spelers in vorm is beter dan vier mooie namen die uit vorm zijn. We kregen dan ook eindelijk weer een kwalitatief sterke eerste ronde waarin de Noord-Amerikaanse spelers alles gaven tegen de Europese toppers.

Dave Richardson en Dawson Murschell lieten ons genieten in de eerste ronde en wisten de kwartfinales te behalen. Na een tenenkrommende eerste ronde in Shanghai was de eerste ronde in Las Vegas er een om van te smullen. De Noord-Amerikaanse spelers brachten sfeer in de zaal en lieten ook bij vlagen sterk spel en finishwerk zien. Dit is wat we willen zien en niet acht kleurloze Aziaten die bij elkaar nog niet eens zes legs kunnen winnen.

De reacties waren lovend: prima zaal, uitstekende sfeer en een fantastische hoofdprijs voor de winnaar (naast een geldbedrag een gloednieuwe Ford Mustang). Toch blijft er ook na Las Vegas een kleine nare smaak achter: het werd opnieuw een trainingstoernooi voor Michael van Gerwen. Mede door het ontbreken van een aantal toppers en het falen van andere toppers werd de Nederlander opnieuw in een zetel naar de titel gebracht. Hij won zijn eerste drie wedstrijden met 6-0, 8-1 en 8-0. Mooi voor hem, maar saai voor de kijker. In Australiƫ en Nieuw-Zeeland zal de wereldkampioen er niet bij zijn. Een geweldige kans voor de rest om een titel te pakken en te laten zien dat een toernooi zonder MVG een stuk spannender is om naar te kijken.

Tot slot wil ik nog een suggestie doen voor een nieuw World Series toernooi: de Canada Masters. Vijf Canadese spelers wisten zich te plaatsen voor de eerste ronde van de US Masters en met John Part heeft Canada een groot uithangbord als het om darts gaat. De eerste stap richting Noord-Amerika is gezet en goed bevallen. Laten we dan nu ook proberen om de Noord-Amerikaanse spelers te steunen en te stimuleren door vaker naar dit continent terug te gaan. Want hoewel ook de Aziatische markt veroverd moet worden is de kwaliteit en de sfeer in Noord-Amerika toch tien keer beter.