Laatste kans

Published at 18/07/2014

De World Matchplay staat weer voor de deur. Negen dagen lang gaan 32 spelers strijden om te titel. Ik heb ongelofelijk veel zin in dit toernooi, omdat het dit jaar misschien lastiger dan ooit voorspellen is wie uiteindelijk de titel gaat pakken. Van het rijtje Michael van Gerwen, Phil Taylor, Raymond van Barneveld, Adrian Lewis, James Wade, Peter Wright, Simon Whitlock weten we allemaal dat zij weleens met de beker omhoog kunnen staan na de finale. En dan zijn er nog een heleboel outsiders die zomaar ver kunnen gaan komen op dit toernooi. Wat te denken van de BDO wereldkampioen Stephen Bunting? Het wordt zijn eerste ‘echte’ grote opwachting binnen de PDC, en met een eerste ronde wedstrijd tegen Peter Wright denk ik dat dit een absolute ‘kraker’ gaat worden waarin Wright het heel lastig gaat krijgen tegen Bunting.

Mijn oudste herinneringen aan de World Matchplay zijn van het toernooi in 2007. Hierin versloeg Adrian Lewis na een geweldig gevecht Raymond van Barneveld in de kwartfinales, en werd Phil Taylor de weg naar de finale versperd door Terry Jenkins. Deze nederlaag is nog altijd de laatste nederlaag die Taylor leed in Blackpool. Voor mijn gevoel kan ‘The Power’ dus niet verliezen tijdens dit toernooi, immers de laatste dertig wedstrijden wist hij hier te winnen. Inmiddels heeft hij dan ook al veertien keren dit toernooi gewonnen. Daarmee lijkt dit toernooi echt voor de Engelsman gemaakt.

Toch vrees ik dat het toernooi van dit jaar weleens een laatste kans kan zijn voor Taylor. Na een geweldig jaar in 2013 is hij in 2014 nog altijd zoekende naar de juiste vorm. Het is nu al juli, maar ‘The Power’ heeft nog steeds geen televisietoernooi gewonnen. Dat is niks voor Taylor. De World Matchplay is ‘zijn’ toernooi, en dit toernooi moet hij dan ook absoluut gewonnen hebben. Als hij ook deze titel, die hij zes jaar lang gedragen heeft, kwijtraakt dan vrees ik dat we dit jaar weinig meer gaan zien van Taylor. Hij heeft zich optimaal kunnen voorbereiden op dit toernooi, dus dit is het moment om de wereld te tonen dat ’s werelds beste speler ooit nog steeds vol met ‘Power’ zit.