Een speler om wakker van te liggen

Published at 15/12/2015

Het WK staat weer voor de deur. Ondanks dat ik er ongelofelijk veel zin in heb, ben ik bang dat de winnaar al lang bekend is. Want wie kan Michael van Gerwen stoppen op weg naar zijn tweede wereldtitel? Ik verwacht niemand. Het afgelopen jaar heeft Van Gerwen laten zien dat hij de absolute nummer één van de wereld is, en winst op het WK zou dan ook een terechte bekroning zijn van een uniek jaar voor de Nederlander.

Een andere Nederlander, Raymond van Barneveld, doet alweer voor de tiende keer mee aan het PDC WK. Afgelopen week keek ik nog wat beelden terug van zijn winst tegen Phil Taylor in 2007 en zijn negendarter tegen Brendan Dolan in 2010. En ik moet zeggen dat ik met een brok in mijn keel naar die beelden zat te kijken. Van Barneveld is een speler die ontzettend veel betekend heeft voor het Nederlandse darts, en hij is ook degene waarom ik jaren geleden het darts ben gaan volgen. Daarom heeft Raymond altijd een speciale plek in mijn hart gehad. Hij is ook de eerste speler die ik ooit live in de zaal een beker in de lucht zag steken (Masters of Darts 2007).

Ik denk ook dat Van Barneveld de enige speler is waarvan ik weleens wakker heb gelegen in bed. En niet alleen in goede tijden, maar ook vooral in slechte tijden. Toen ik hem in de eerste ronde van de World Matchplay dit jaar kansloos zag verliezen van Andy Hamilton, had ik echt met hem te doen. Helden horen namelijk niet te vallen, en zeker niet zo hard op de manier waarop ‘Barney’ in Blackpool ten onder ging. 2015 was een zeer wisselvallig jaar voor onze landgenoot, want tijdens het afgelopen WK en tijdens de Premier League hebben we een Van Barneveld gezien die liet zien dat je met knokken en nooit opgeven een heel eind kunt komen. Ook zijn zege op James Wade tijdens de Grand Slam of Darts was méér dan alleen een overwinning op zijn tegenstander: het was een zege op zichzelf.

Één van de redenen waarom het zo wisselvallig verloopt bij Van Barneveld is zijn suikerziekte. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die dit als een goedkope smoes zien als hij weer eens een wedstrijd verliest, maar uit eigen ervaring weet ik wat een lichaam met je kan doen als je suikerziekte hebt. Zoals we al vaker bij Raymond gezien hebben kan deze ziekte zomaar ineens in je opkomen, en lijkt het wel of alle energie uit je lijf gezogen wordt. Het lijkt me lastig om ermee om te moeten gaan als je zo goed bent als dat Van Barneveld is, want juist op de momenten dat je je goed voelt kan de suikerziekte ervoor zorgen dat een toernooi de mist in gaat.

Ik verheug me er nu al op om tijdens het WK in de derde ronde het duel te krijgen tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Hoe zeer Van Gerwen ook de wereldtitel verdient: het zou fantastisch zijn als juist Van Barneveld degene kan zijn die de gedoodverfde kampioen uit het toernooi gooit. Ik ga er niet vanuit dat dit scenario ook werkelijkheid gaat worden, maar mocht ‘Barney’ zijn landgenoot kunnen verslaan op het WK dan denk ik dat ik ook na die wedstrijd de slaap moeilijk zou kunnen vatten.