De ideale dartswereld

Published at 05/12/2016

Soms wou ik dat de tijd een aantal jaren kon worden teruggedraaid. Dat we een dartswereld hadden waarin het elk toernooi weer afwachten was wie er aan het eind met de beker in de lucht zou staan. Een wereld waarin Peter Manley, John Part en Dennis Priestley wekelijks op het hoogste niveau meededen. Een wereld waarin Raymond van Barneveld de huidige wereldkampioen zou zijn. En een wereld waarin ‘het tijdperk Van Gerwen’ nog voor ons lag.

De afgelopen twee jaren werden gedomineerd door een man: Michael van Gerwen. Elk toernooi dat voorbij kwam kende vooraf al zijn winnaar en negen van de tien keren kreeg het ook die winnaar. Van Gerwen staat momenteel huizenhoog boven de andere spelers en verdient ook zowat elke titel die er te verkrijgen is. Wordt de dartswereld daar beter van? Ja ik denk het wel. Een grotere ambassadeur kunnen we ons op dit moment niet wensen. Wordt de dartswereld er sterker van? Ja ik denk het wel. Alle andere 213 spelers op de huidige Order of Merit weten dat zij hun niveau omhoog moeten halen om Van Gerwen te kunnen verslaan. Wordt de dartswereld er leuker van? Dat betwijfel ik. Bij wedstrijden van ‘Mighty Mike’ krijg je vaak darts op het allerhoogste niveau te zien, maar de spanning is in deze wedstrijden ver te zoeken. En eigenlijk weet je voorafgaand aan elke wedstrijd al wel dat aan het eind de winnaar een groen shirt aanheeft.

Als groot dartsliefhebber doet het mij soms pijn om de dartswereld zo gedomineerd te zien worden door een speler. Het komt de laatste tijd steeds vaker voor dat ik tijdens een wedstrijd van Van Gerwen iets anders ga doen, omdat ik totaal geen spanningsboog voel bij zijn wedstrijden. Ook als zijn tegenstander (Darren Webster) met 6-0 voorstaat, twijfel ik er geen moment aan dat de zege alsnog naar de Nederlander zal gaan. Dan kijk ik veel liever naar een spannende 10-9 tussen Brendan Dolan en Gerwyn Price dan naar een 11-3 finalezege van ‘Mighty Mike’.

Toch is er maar een speler die de wereldtitel verdient. Elke andere speler die op 2 januari wereldkampioen wordt zal de ‘Sid Waddell Trophy’ per direct naar Van Gerwen moeten brengen. Want je mag geen wereldkampioen worden als je gedurende het jaar constant afgetroefd bent door dezelfde speler. Als 2015 en 2016 ‘het tijdperk Van Gerwen’ was dan kan die alleen maar voltooid worden met een wereldtitel.

En owja: in de ideale dartswereld zie ik natuurlijk ook Phil Taylor bekers in de lucht houden. Want dat hoort bij de 56-jarige Engelsman. De afgelopen jaren waren qua niveau zeker niet slecht, maar telkens trok hij bij spannende wedstrijden aan het kortste eind. Daarom hoop ik stiekem dat we ‘The Power’ op 2 januari zeventien-voudig wereldkampioen mogen noemen. Dan zou de ideale dartswereld weer een klein beetje realiteit zijn.