De (dubbele) Premier League vloek

Published at 19/05/2014

Afgelopen week kwam hij weer naar boven: De vloek van Bela Guttmann. De Hongaarse voetbalcoach riep na zijn ontslag bij het Portugese Benfica in 1962 dat de ploeg in geen honderd jaar meer een Europese beker zou winnen. Sindsdien speelde de club acht Europese finales, waarvan ze er niet een wisten te winnen. Ook de finale van de Europa League van dit jaar ging aan hun neus voorbij.

Ook in het darts kennen we een soort ‘vloek’: Raymond van Barneveld kan geen finale van de Premier League halen. Sinds 2006 wist ‘Barney’ zes keren de halve finales van deze competitie te behalen, maar alle zes de keren ging de winst naar de tegenstander. Het begon in 2006 met een afstraffing tegen een landgenoot. Roland Scholten speelde een van zijn beste wedstrijden ooit, en versloeg de torenhoge favoriet met maarliefs 11-3. Een jaar later beleefde Van Barneveld misschien wel de pijnlijkste nederlaag van allemaal: tegen Terry Jenkins overleefde hij handenvol matchdarts, om er vervolgens zelf ook nog eens vijf te missen. Uiteindelijk ging de 11-10 overwinning alsnog naar de Engelsman. In 2008 was het James Wade die Van Barneveld uit de finale wist te houden. Ondanks dat de Nederlander in de reguliere competitie twee keer had gewonnen, was het ‘The Machine’ die nipt te sterk bleek: 11-8.

Ook in 2009 troffen Raymond van Barneveld en James Wade elkaar tijdens de halve finales. En opnieuw was het de Engelsman die zich wist te plaatsen voor de finale: 10-8. De editie van 2010 werd de eerste waarin Van Barneveld niet actief was tijdens de play-offs. Een jaar later sloeg hij keihard terug, maar zag hij zijn finaledroom wederom vervliegen. Gary Anderson was in een bloedvorm en stuurde zijn tegenstander met een 8-6 nederlaag naar huis.

Nadat de play-offs van 2012 het zonder Van Barneveld moesten doen, stond ‘Barney’ vorig jaar voor de zesde keer in zijn carrière in de halve finales. Maar ook poging zes strandde: wereldkampioen Phil Taylor bleek met 8-4 te sterk, en liet Van Barneveld voor de zesde keer met lege handen achter.

Op donderdag 22 mei staat Raymond van Barneveld voor de zevende keer in zijn carrière in de play-offs. Wederom is Phil Taylor zijn tegenstander in de halve finales. Ook op wedstrijden tegen Phil Taylor zit een vloek: Van Barneveld wist namelijk nog nooit te winnen van ‘The Power’ tijdens de negen jaren dat de heren samen spelen in de Premier League. Niets wijst er dus op dat Van Barneveld dit jaar wel de finale gaat halen. De combinatie ‘Play-offs’ en ‘Phil Taylor’ lijkt een dodelijke voor onze landgenoot, maar met een zege op de Engelsman aanstaande donderdag rekent hij definitief af met een dubbele ‘Premier League Vloek’.