Aanraakbaar

Published at 14/03/2018

Als webreporter voor RTL7 Darts heb ik regelmatig de mogelijkheid om een groot toernooi van de PDC te bezoeken. Via een perskaart kan ik een kijkje achter de schermen nemen en een praatje maken met de beste spelers ter wereld. Soms sta ik er dan niet bij stil in wat voor een unieke positie ik dan eigenlijk ben. Ik kan gewoon een praatje maken met een zestien-voudig wereldkampioen. Ik kan gewoon een praatje maken met de nummer één van de wereld. Ik kan gewoon een praatje maken met de wereldkampioen.

Ook maak ik meestal foto’s tijdens zo’n toernooi. Tijdens de wedstrijd sta ik dan aan de rand van het podium om de acties van de spelers vast te leggen. Zo voelde ik de intensiteit van juichen bij een wedstrijd tussen Paul Nicholson en Kim Huybrechts. Die spelers schreeuwen dan echt recht in je gezicht. Phil Taylor riep ook weleens iets (leuks) naar me tijdens een match tegen Raymond van Barneveld. Vincent van der Voort gaf me een intense high-five na een belangrijke zege op het WK en ik kon Michael van Gerwen direct na het winnen van zijn eerste wereldtitel feliciteren op het podium.

Het valt me vaak op dat dartsspelers zo aanraakbaar zijn. Er zullen niet veel sporten zijn waarbij je tijdens wedstrijden (oog)contact hebt met de beste spelers ter wereld. En de spelers hebben na afloop van een wedstrijd zelden moeite met het maken van een praatje of een foto. Overigens heeft dat weinig te maken met het feit dat ik er namens de pers ben. Ook naar fans toe zijn spelers vaak zeer open en vriendelijk. Phil Taylor maakte een selfie tijdens zijn WK finale walk-on en Ian White en Michael Smith deelden handtekeningen uit aan gedupeerde fans die dankzij het slechte weer niet naar het UK Open konden gaan kijken. Ook Michael van Gerwen staat altijd klaar voor zijn fans als hij in actie komt tijdens de Dutch Darts Masters.

Bij deze wil ik dus een compliment uitdelen aan de dartsspelers. De openheid en aanraakbaarheid die zij vaak tonen, zie je zelden terug in andere sporten. Voetballers lopen zelfs keihard langs fans omdat ze er ‘geen zin in hebben’. De dartswereld zit vol met aardige spelers. Helaas is één van die aardige spelers onlangs gestopt bij de PDC: Phil Taylor. Ik weet dat hij niet overal even populair was, maar als mens heb ik vele warme, fijne herinneringen aan Phil. Ik was erbij toen hij voor de zestiende keer wereldkampioen werd en ik was erbij toen hij zijn allerlaatste wedstrijd ooit speelde. Ik ga hem zeker missen, maar voel me een bevoorrecht mens dat ik hem een aantal jaren regelmatig van dichtbij heb mogen meemaken.

20180315-003
20180315-001
20180315-002