Zwolle here we come

Published at 01/09/2017

De laatste jaren staat de maand augustus gelijk aan darten Down Under, maar er gebeurde toch meer deze zomermaand. Toch maar eerst naar de drie toernooien in Nieuw-Zeeland en Australië. Het is goed te zien dat niet één van de vaste gezichten won in Auckland. Kyle Anderson is een fantastische darter en ook nog eens een fantastisch mens, ik gun het hem dubbel en dwars om zijn eerste TV-titel te winnen. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het overgrote deel van de overige spelers geen of weinig interesse heeft in deze toernooien. Het zou mij, en de meeste van mijn lezers waarschijnlijk ook, fantastisch lijken om op kosten van de baas de halve wereld om te reizen, om daar als hobby drie toernooien te spelen waarbij per toernooi een modaal halfjaar salaris te verdienen is. Overnachten in een mooi hotel en tussen de toernooien is een paar dagen chillen.

Toch zie ik dit fout. Je wordt namelijk helemaal uitgewoond zo schijnt het, alle spelers zijn moe als ze aankomen in Nieuw-Zeeland en dan staan de eerste interviews en TV-optredens al weer op de rol. Dan moet je naar de loting toe en als dan het eerste toernooi begint is de druk ongelooflijk hoog want je wilt natuurlijk niet verliezen van zo’n plaatselijke “kangaroo-cowboy”. Dat levert al de nodige stress op. Trouwens zo gezellig is het helemaal niet om met al die andere darters op reis te zijn. Als je dan een toernooi wint en je pakt de beker met het bijbehorende prijzengeld dan telt het niet eens mee voor de wereldranglijst! Het gevolg is dat je als kijker mannen die pijlen gooien ziet, en ook niet meer dan dat: er zit geen beleving en geen emotie in.

Misschien is het toch een idee voor de PDC om wat meer spelers mee te laten doen aan deze toernooien die wel graag willen spelen en die wel hun ballen uit de broek willen spelen. Oftewel laat het prijzengeld gewoon meetellen voor de wereldranglijst en organiseer een kwalificatietoernooi om te bepalen wie er mee mag doen.
Goed idee? Nee toch niet, dat heeft de PDC namelijk al geprobeerd met de EuroTour en daar doet nu bijna geen enkele topspeler meer aan mee, te druk met het spelen van goedbetaalde invitatietoernooien zoals de Premier League en de World Series. Begrijp me niet verkeerd, ook ik heb de oplossing niet voorhanden, maar als het op deze manier doorgaat dan zit je dadelijk met lege zalen in Europa want het publiek wil daar gewoon de grote namen zien en tevens zit er niemand meer voor de TV om te kijken naar de World Series toernooien want de kijker wil geen zinloze toernooien zien die nergens om gaan, die willen emotie en beleving.
Wie de oplossing weet mag het zeggen.

In augustus was er ook nog triest nieuws. Voormalig Nederlands bondscoach en international Jilles Vermaat overleed aan het eind van de maand. De huidige generatie darters zal de naam wellicht niet zoveel zeggen, maar toen ik als jonkie begon met darten behoorde Jilles tot de absolute top van Nederland. Een man waar ik dus onwijs tegenop keek, maar hij stond altijd klaar met advies als je het hem vroeg en dat heb ik veelvuldig gedaan. In de vroege jaren van de dartsport in Nederland speelde de geboren Ier voor het Nederlands team. In totaal zou hij zeven keer uitkomen op Europe- en World Cups namens Oranje en hij is ook nog een tijdje bondscoach geweest van het Nederlands team. Met het overlijden van Jilles verliest Nederland één van de grondleggers van het darts in Nederland, en bovendien een aimabel mens. Ik wens familie en vrienden veel sterkte in de aankomende tijd.

En je kan tenslotte natuurlijk ook niet om het nieuws van Co & Daniëlle heen. Inmiddels zal iedereen er wel over gelezen hebben en als ik social media langsloop heeft iedereen ook al zijn mening gevormd. Ik blijf het ongelooflijk vinden hoe makkelijk iedereen zijn drek uitgooit over een bekende naam, niet gehinderd door kennis van zaken. Voor alle duidelijkheid: ik vel hier geen oordeel, dat laat ik aan de rechtbank over. Maar zover ik heb kunnen lezen en begrijpen is er nog geen uitspraak in deze ‘zaak’. Wel heb ik veel vertrouwen in de dartswereld zelf. Normaal gesproken laten iemand uit hun midden niet zakken ook niet als het even tegenzit. Ik ken Co & Daniëlle goed genoeg om te denken dat ze deze moeilijke tijd ook wel te boven zullen komen. Op hun eigen manier, met humor en doorzettingsvermogen.

Toch wil ik eindigen met wat leuker nieuws voor de Nederlandse dartswereld. We krijgen er in 2018 een extra EuroTour toernooi bij. Van 11 tot en met 13 mei wordt er gespeeld in Zwolle. Een prima uitbreiding denk ik en ook een logische stap gezien het succes van het Nederlandse darten en de volle zalen die we hebben. Toch ben ik net zo blij met de toevoeging van een EuroTour toernooi in Denemarken. De toekomst van het darten ligt volgens mij namelijk niet in Groot-Brittannië of Nederland, maar in nieuwe gebieden zoals wellicht Scandinavië. Al geloof ik nog meer in de groei van de dartssport in Oost- en Zuid- Europa. Wellicht dat de PDC-Europe daar in 2019 wel op bezoek gaat, de tijd zal het leren.

Tot volgende maand!

Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat