Zwarte gaten vullen

Published at 01/03/2018

De laatste jaren is februari zo’n beetje de rustigste dartsmaand van het jaar - voor mij dan in ieder geval. Het is bijna een zwart gat waar je in valt, een viertal avondjes Premier League en verder een beetje lummelen voor de TV met de Olympische Winterspelen als testbeeld op de buis. Prachtige sport, echt genoten van al die prachtige medailles, maar stiekem misschien nog wel meer van de niet-medailles. Mijn moment van de Olympische spelen kwam bij het rodelen. Waarschijnlijk denken de meesten van jullie nu: “Rodelen? Hij is gek!”, maar ik zal het proberen uit te leggen.

3FelixLoch2_600
1Rassel-Arie-001
2SnowboardCross

Felix Loch is de tweevoudig regerend- en verdedigend Olympisch kampioen. Daarnaast veelvuldig wereldkampioen en hij wordt door iedereen gezien als de beste rodelaar van deze tijd. Hij kan bij deze Spelen in de voetsporen treden van zijn legendarische landgenoot Georg Hackl die drie Olympische spelen op rij goud won. In een sport die op duizendsten van secondes wordt beslist ligt Loch na drie van de vier afdalingen (runs) met twee tienden van een seconde voor op de concurrentie, oftewel: een straatlengte, en dus gewoon veilig naar beneden en hij wint zijn derde goud. Maar het gaat fout. Een paar bochten voor het eind gaat de man die nimmer fouten maakt toch in de fout. Hij raakt de zijkant van de baan en maakt een schuiver. Hij blijft wel op het sleetje liggen, maar een medaille is weg. Het deed me een beetje denken aan het afgelopen WK en Michael van Gerwen. Een hele periode dominant en alles winnen en dan op hét moment gaat het fout.

Hoe anders is echter de reactie van de volgers van beide sporten. Daar waar met in Duitsland in rouw is om het gemiste goud, men massaal steunbetuigingen naar Loch stuurt, daar is de reactie van de ‘dartsfans’ in Nederland toch iets anders. Ik zal niet herhalen wat ik allemaal ben tegengekomen op de diverse sociale mediakanalen, maar MVG was toch op zijn minst een kneus die er niets van kon. Of men was oprecht blij dat die dikke arrogante klootzak eindelijk op zijn bek was gegaan. Ik begrijp nooit zo goed waar dit soort reacties vandaan komen, maar het lijkt tegenwoordig wel mode. Als je een beetje doorklikt op dit soort reacties dan zie je toch vaak dat het gewoon vaders of zelfs opa’s zijn, meestal toch ook met gewoon vrienden zo lijkt het. Overigens kun je Van Gerwen van veel dingen betichten, maar arrogant is hij allerminst. Het voordeel voor Michael en zijn fans is in ieder geval dat hij volgend jaar weer een kans krijgt om zijn derde wereldtitel te pakken. Loch zal vier jaar moeten wachten op zijn kans op zijn derde goud.

Als het trouwens om Olympisch drama gaat is het verhaal van Lindsey Jacobellis er ook één om een traantje bij weg te pinken. Al twaalf jaar de beste snowboard crosster van de wereld en nog geen enkele gouden plak. Over Sven en zijn 10 kilometer wil ik het ook niet hebben. Het mag u inmiddels duidelijk zijn, ik hou niet alleen van darten. Ik ben fan van bijna alle sporten. Natuurlijk heb ik genoten van al het eremetaal van de Nederlanders, maar net zoveel ook van Marit Bjørgen op de langlauflatten of de biatleet Martin Fourcade. De Winterspelen vulden mijn februari-zwarte-gat. Nu zal het darten gelukkig weer mijn Olympische zwarte gat vullen.

Om toch met een vrolijke noot te eindigen; ergens medio 2017 werd ik door Hans Willink benaderd om een dartstoernooi voor hem te presenteren. Een “speciaal toernooi”, zo bezwoer hij mij, en speciaal werd het zeker. Op 17 februari was het zo ver. In een heus theater werd de eerste editie van The Hague Disability Darts Invitational gehouden, het eerste toernooi dat louter voor gehandicapte darters wordt georganiseerd. Het werd een echt dartsfeest waarbij deze specifieke groep darters als superhelden op een prachtig podium mochten spelen. Een supergaaf initiatief waarbij vooral maar weer duidelijk wordt wat er allemaal mogelijk is als een aantal mensen ergens de schouders onder zet. Ik hoop van harte tot volgend jaar!

Jacques Nieuwlaat
Twitter: @jjnieuwlaat
Facebook: https://www.facebook.com/dartspecialist/