Zomerstop(t) niet

Published at 01/07/2011

De wintercompetities zitten er weer op en ik ben zelf alweer een paar weken op weg in de zomercompetitie. Als je wilt hoef je als dartspeler eigenlijk niet stil te staan. Eens in de week speel ik zelf nog altijd met veel plezier en vorig seizoen is ons team op een keurige zesde plek geëindigd in de eredivisie van Darts in Delft. In de zomercompetitie wordt er bij ons altijd gespeeld met spelers uit verschillende divisies is speciaal voor de zomer samengestelde teams. Heerlijk ontspannen gooien, niet iedere week want je bent natuurlijk soms een paar spelers kwijt wegens vakanties. Het is een goede manier om ontspannen de zomer door te komen en toch nog een beetje te blijven gooien.

Hoe anders is dat voor de professionals, in de aankomende maand staan er twee TV toernooien op het programma en moet er weer gepresteerd worden. Althans voor de meeste topspelers geldt dat. Het laatste toernooi dat we hebben gezien; de UK Open verliep vrij dramatisch voor ons Nederlanders en ook op de World Matchplay hoeven we met ‘slechts’ twee deelnemers echt niet de vlag uit te hangen. Het gaat op dit moment gewoon slecht met onze landgenoten bij de PDC. Wat is er dan mis vraag je je af?

Ik ben naar Nuland geweest om te gaan kijken naar het Players Championship dat daar werd gespeeld. Eén van de vele vloertoernooien van de PDC waar zo’n 130 man aan meedoen. Ook daar viel weinig Nederlandse victorie te vieren en dat kan natuurlijk gebeuren. Je kunt immers niet altijd winnen. Alleen Vincent van der Voort presteerde goed, maar dat doet hij al een paar jaar op dit soort samenkomsten, de rest kon weinig potten breken. Ik denk dat het voor een groot deel te maken heeft met plezier. Vroeger (ik klink nu echt als een oude man) reisde ik naar een NDB toernooi toe in laten we zeggen Oldenzaal. Op zondagochtend zat je om half acht in de auto. In mijn herinnering vroor het altijd 10 graden en reisde je met een aantal lotgenoten af. Ik had altijd de intentie om zo’n toernooi te winnen, maar dat is mij nooit gelukt dus daar deed ik het zeker niet voor. Als je won was het prijzengeld bedroevend, als het er al was, dus daar deed je het ook niet voor. Je deed het omdat je gek was op het spelletje, omdat het leuk was om dartvrienden uit Brabant, Zeeland of Groningen te ontmoeten en een gezellig praatje mee te maken. Je deed het om jouw kunde te beproeven met deze spelers. En dat is nu helemaal veranderd. Nu reizen spelers naar een toernooi om geld te verdienen. De andere spelers zijn concurrenten die jouw centen proberen in te pikken en er is helemaal niets gezelligs meer aan. Hierdoor staat het gros van de spelers aan de oche met een gezicht alsof ze hun laatste snoepje hebben opgegeten en is bijna alles waar je met ze over praat negatief.

Toch zijn ook deze spelers allemaal ooit begonnen uit liefde voor het spel. Gingen ook zij met hun vrienden naar nietszeggende toernooitjes toe om gezellig een middagje te gooien. Waar is dat plezier gebleven? Is al dat geld wat er tegenwoordig omgaat in de sport dan wel goed? Je kunt het aan alle topsporters ter wereld vragen en ze zullen allemaal hetzelfde zeggen. Je hebt in eerste instantie natuurlijk talent nodig. Daarnaast moet je hard trainen en jezelf en de mensen om je heen dingen ontzeggen, maar je moet bovenal liefde hebben voor je sport om de top te halen en daar te blijven. Als je geen plezier meer hebt in wat je dagelijks doet dat blijven de topprestaties uit. En dat is wat er volgens mij mis is met veel van onze landgenoten in de top. Qua talent behoren ze tot de besten, of ze er hard genoeg voor trainen betwijfel ik soms wel. Maar met name de laatste factor ontbreekt bij de meesten, ze hebben geen plezier meer in het spelletje. Dit is een mooie periode van het jaar om daar verandering in aan te brengen, overal in het land zijn de zomercompetities weer begonnen. Zoek een paar vrienden bij elkaar die misschien niet zo goed kunnen darten en speel de zomercompetitie met hen. Je zult waarschijnlijk niet de competitie winnen, maar je zult om je heen wel het fundament van sport zien, Plezier!
En als je geen team kunt vinden is er in Delft nog wel een team dat een speler met alle liefde het plezier in darten wil teruggeven.

Jacques Nieuwlaat