Zin in Kong

Published at 10/07/2016

Het is een gevoel dat me ieder jaar bekruipt rond deze tijd, ik ben toe aan afwisseling en vernieuwing.

Sinds februari hebben we, met uitzondering van het UK Open en de World Cup, alleen nog maar zitten kijken naar dezelfde acht á tien spelers. Toegegeven, ze zijn het beste wat de dartswereld op dit moment heeft te bieden, maar ik ben nu toch echt wel weer klaar om Klaasen, Van de Pas, Van der Voort en Kong in actie te zien.

Daarom alleen al heb ik heel veel zin in de World Matchplay. Een toernooi met een grote geschiedenis en met vaak prachtige duels. Wat je de laatste jaren in ieder geval op dit toernooi ziet is dat het deelnemersveld steeds dichter bij elkaar zit. Waar je pakweg 10 jaar geleden de eerste ronde bijna schriftelijk kon afdoen is het nu voor een heleboel geplaatste spelers zeker geen makkie om de eerste horde over te gaan. Ik denk dat de toppers echt niet zitten te wachten op een loting die ze tegenover Benito van de Pas, Mensur Suljovic of Gerwyn Price brengt.

Op het moment van schrijven is de loting nog niet gedaan dus zijn voorspellingen lastig te doen, maar de World Matchplay is een instituut en zal door veel spelers worden bestempeld als het belangrijkste toernooi van het jaar na het WK. Uiteindelijk zal de winnaar toch wel weer gewoon één van de Premier League-spelers van dit jaar zijn, maar er zal ook wel weer een verrassing de halve finale bereiken.

Wie van de ongeplaatste spelers komen daar dan het meest voor in aanmerking? Ik denk dat er een paar kandidaten zijn om verschillende redenen. Benito van de Pas speelt heel erg sterk op de vloertoernooien de laatste anderhalf jaar en heeft het ook al voor de camera’s op de grote toernooien laten zien. Hij staat op het punt de mondiale top 16 binnen te komen en kan op de World Matchplay de laatste push maken. Als de loting hem enigszins gunstig gezind is dan kan Bennie een eind komen denk ik. Waar hij voorlopig nog problemen mee heeft op de grote toernooien is om meerdere topwedstrijden op rij te spelen, maar dat zal hij wel nodig hebben om verder te klimmen op de wereldranglijst.

Gerwyn Price liet vorig jaar op dit toernooi al zien wat hij kan. Het mag geen geheim meer zijn inmiddels, ik ben een groot fan van de Welshman. Vorig jaar versloeg hij Michael Smith en Adrian Lewis in Blackpool en voor mij heeft hij alles in zich om een echte topper te worden. Toch mist hij ook nog de constantheid die de echte toppers wel hebben om een heel toernooi een hoog niveau te halen.

Een andere speler die op dit moment heerlijk in zijn vel zit is Joe Cullen. Heel veel jaren was hij eigenlijk toernooivulling bij de PDC, maar de laatste zes maanden doet hij ineens mee om de prijzen op de vloer. Hij heeft nog geen overwinningen achter zijn naam staan, maar hij kan zeker een topper pijn doen en is dus iemand om op te letten. Tenslotte moet ik natuurlijk ook Mensur Suljovic noemen. De Oostenrijker lijkt op TV vaak beter te spelen dan op de vloer en pakt resultaten in het laatste jaar, met name tegen de subtoppers. The Gentle is een gevaarlijke klant, al blijf ik bij hem altijd denken dat het een keer ophoudt met het pakken van verrassingen. Ik zie in hem niet de echte wereldtopper, maar misschien heb ik het helemaal mis.

Hoe dan ook, de World Matchplay zal zeker weer prachtige wedstrijden en verhalen geven en ik heb er heel veel zin in.

Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat