Wright or wrong

Published at 02/04/2014

Je weet dat er iets speciaals gebeurt in de dartswereld als de ‘serieuze’ media zoals het AD of de Telegraaf er over schrijven. We hebben het dan niet over de uitslagen van de gespeelde wedstrijden of de huidige stand in de Premier League, maar over Pipo en de kale sloopkogel. Tot een jaar geleden kende nauwelijks iemand buiten de dartswereld Peter Wright. Hij was dan ook een ‘gewone’ dartspeler die ergens in het midden van de mondiale top 30 verkeerde. Nooit kwam hij echt ver in de grote televisietoernooien en alleen als je tegen de mensen zei: “Die man met dat rare kapsel en die slang op zijn gezicht”, dan kwam er een glimp van herkenning op de gezichten.

Inmiddels staat dezelfde Peter Wright zesde op de wereldranglijst en speelde hij op 1 januari de WK finale die door ruim 2 miljoen Nederlanders werd bekeken. Naast het kapsel en de slangentekening heeft hij zich inmiddels ook nog een opvallende kledinglijn aangemeten en speelt hij in de Premier League. Na zeven weken is hij zelfs nog ongeslagen en stapt hij het podium op tegen de man die hem in die WK finale versloeg. Het wordt 2-2 in de wedstrijd en Wright staat op 161. Hij gooit de triple 20, vervolgens de triple 17 en dan gebeurt het. Hij gooit niet meteen richting de bullseye, maar draait zich om, loopt naar de rand van het podium en vraagt het publiek zo hard mogelijk te schreeuwen als hij die laatste pijl wel gooit. Het toch al opgezweepte publiek geeft natuurlijk gehoor aan deze vraag en als Wright weer terug aan de oche staat is het kabaal oorverdovend. Wright mist de bullseye en Van Gerwen wint de leg. Daar had het verhaal mee afgedaan kunnen worden, maar Van Gerwen laat duidelijk blijken dat hij niet gediend is van deze heisa. Er volgt een korte woordenwisseling en de rest van de partij hangt er een voelbare spanning op het podium tussen beide mannen. Uiteindelijk komt Michael 6-2 voor, maar ziet Wright terugkomen tot 6-5 met kansen op meer. Dat Van Gerwen vervolgens 128 uitgooit voor de wedstrijd onderstreept zijn klasse en huidige vorm. Dat hij dit vervolgens ook flink viert geeft extra voer voor de aankomende confrontaties tussen beide mannen.

Heeft Wright iets fout gedaan? Er is een aantal oogpunten waaruit je dat kunt bekijken. Laten we eerlijk zijn, de Premier League is een veredeld demonstratie toernooi. Het geld dat gewonnen wordt telt niet mee voor de wereldranglijst en de deelnemers zijn voor een groot gedeelte uitgenodigd op basis van hun aantrekkingskracht op het publiek. Toch is er wel een zeer grote zak met geld te verdienen en dat maakt dit toernooi groot, ook al omdat je 16 weken achtereen met je gezicht op TV bent. Onze collega’s van het Britse SKY Sports kozen meteen de zijde van Peter Wright. Wayne Mardle en Rod Harrington vonden het geen enkel probleem, sterker nog: dit was nu precies waarvoor het publiek naar de arena’s komt. Van Gerwen moest zich niet aanstellen en ermee leren leven kon je tussen de regels horen. Aan de andere kant van de grens staan de darters. Nagenoeg alle spelers die je spreekt zeggen dat het compleet respectloos is wat Wright deed en wanneer het hen zou overkomen dan zouden ze minimaal van het podium stappen en een ‘goed’ gesprek willen aangaan met ‘die clown’.

Dit is nu precies de spagaat die wel vaker ontstaat tussen de belangen van de spelers en de belangen van TV en publiek. Darters willen het liefst gewoon spelen en geld verdienen terwijl de televisie maatschappij die het uitzend en daar dik voor betaald ook entertainment verlangt. Was dit entertainment? Voor de neutrale kijker zeker, voor de fans van Michael wellicht wat minder en voor de ‘echte’ dartsliefhebber vast niet. Ik merk dat ik inmiddels meer van TV ben dan darter, want ik moet eerlijk bekennen dat ik het bijzonder amusant vond. Niet alleen wat Wright deed, maar ook de viering na afloop van Michael. Het meest heb ik nog wel genoten van beide interviews na afloop. Voor de camera’s van RTL7 en SKY namen beide mannen geen blad voor de mond en dat zal ongetwijfeld in de aankomende tijd genoeg voer blijken voor een paar prachtige clips met in de hoofdrol de clown en de kale sloopkogel.

Het doet me een beetje denken aan de rivaliteit die er een paar jaar geleden was tussen Phil Taylor en Paul Nicholson waarbij beide heren ook wat pittige uitspraken deden. De daarvan goed gemonteerde clip heb ik inmiddels zo vaak gezien dat hij wat mij betreft zijn houdbaarheidsdatum wel gepasseerd is, maar ik denk ook dat Nicholson inmiddels zou hopen dat hij een aantal dingen niet gezegd had. Of Peter Wright hetzelfde overkomt moet blijken. Met name het publiek in de zalen moet maar bepalen of Wright dit goed of fout heeft gedaan. Uiteindelijk beslissen zij namelijk of ze willen juichen of uitjouwen. We zullen al heel snel te weten komen of het publiek deze actie Wright or wrong vond.

Jacques Nieuwlaat