Vriendelijk verzoek van tante Mien

Published at 01/07/2013

Afgelopen week kreeg ik een telefoontje van mijn tante Mien die mij enigszins bestraffend vroeg wanneer ik haar weer eens zou komen bezoeken. Al sinds ik oud genoeg was om met mijn tienertour in de zomervakantie alleen op pad te gaan bezoek ik mijn tante ieder jaar minimaal één keer. Aangezien ze niet in Nederland woont maak ik er traditiegetrouw altijd een weekendje van. Was het alweer zo lang geleden dat ik langs was geweest? Ineens herinnerde ik me weer dat we in ieder geval in de zon in de tuin hadden gezeten in de buurt van de barbecue en dus moet het wel alweer een klein jaar geleden zijn. Na een beetje spitten in mijn agenda kwam ik onze vorige ‘date’ tegen op 16 en 17 juni. Natuurlijk hadden we nog wel wat telefonisch contact gehad in de tussentijd, toch kreeg ik een beetje schaamrood op de kaken, moest zij nu mij bellen om me te herinneren aan het feit dat ik nog geen nieuwe date had gefixt?

Nadat ik mij virtueel op de knieën had geworpen en mijn nederige excuses had gemaakt meteen de agenda erbij gepakt om een datum te prikken. Even een vrij weekend zoeken om gezellig samen te komen mag geen probleem geven. Maar pas als je op deze manier geconfronteerd wordt met de werkelijkheid besef je hoeveel dartstoernooien er op dit moment worden georganiseerd. In een paar jaar tijd is de agenda behoorlijk dichtgeslibd. Niet alleen met alle TV toernooien die er worden georganiseerd, maar ook de toernooien die daar vlak onder zitten als World Tour, Euro Tour en Pro Tour toernooien. Met name in de tweede helft van het jaar is zeer drukbezet.

Afgelopen maand kondigde de PDC weer een nieuw TV toernooi aan. De beste 16 spelers van de wereld gaan het in Schotland tegen elkaar opnemen om te komen tot één Master. Ik las het, ik schreef er een berichtje over en het deed verder eigenlijk niets met me. Dat is toch vreemd want een paar jaar geleden zou een aankondiging als deze vlinders door mijn buik hebben doen schieten. Deze keer, niets. Ligt het aan mij of zijn er meer mensen die dartsmoe aan het worden zijn? Natuurlijk begrijp ik dat er een zeer selecte groep van dartvolgers is die het liefste iedere dag darts op TV hebben, maar die groep is toch echt maar heel klein. Voorheen kon ik nogal enthousiast worden over het vooruitzicht op een partijtje Van Barneveld tegen Taylor of Lewis tegen Whitlock, maar tegenwoordig zie ik die duels minstens 15 keer per jaar en dan kan ik er toch moeilijker voor warmdraaien. Ik merk en hoor ook dat dit voor de spelers zelf ook geldt. Voorheen speelde je een paar keer per jaar tegen elkaar en dan was dat nog meestal ergens in Finland of Denemarken op een vloertoernooi en werkte je toe naar die paar grote confrontaties voor de camera’s. Tegenwoordig speel je bijna wekelijks tegen elkaar en in die paar weken dat je vrij bent worden er allerlei gala’s georganiseerd waar ook nog eens diezelfde spelers tegen elkaar spelen, kortom het ‘speciale’ is er wel een beetje vanaf.

De teller staat inmiddels op tien TV toernooien bij de PDC die 13 weekenden in beslag nemen. De plannen zijn om daar zes World Tour en acht Euro Tour weekenden bij te houden in 2014. Dit jaar hebben we vier UK Open weekenden en acht ProTour weekenden. Vijf weekenden zijn er voor de Challenge Tour en overige tours ingedeeld wat het totaal aantal weekenden die dus al bezet zijn op 44 brengt. Daar zitten dus nog niet de weekenden bij waarin de diverse gala’s worden gespeeld. Nu herhaal ik het nog maar een keer, ik heb echt de leukste baan ter wereld, ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en dat blijf ik prachtig vinden, maar ik maak me wel zorgen over het feit dat het wellicht allemaal een beetje teveel aan het worden is.

Als het verleden iets geleerd heeft is het wel dat minder soms meer is. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen binnen de sport om ervoor te zorgen dat de sport niet alleen dit jaar of volgend jaar aantrekkelijk is, maar ook de aankomende tien jaar. We schijnen vergeten te zijn dat in de jaren ’80 er ook zoveel TV toernooien waren dat het grote publiek er moe van werd. Uiteindelijk resulteerde dat in een reductie van TV uren voor darts totdat het bijna tot nul terug gebracht was. Daar waren de professionals natuurlijk niet blij mee en waarop ze een eigen bond oprichtten. Nu zitten we ook zo’n beetje op de top van de hype, met name in Groot-Brittanië lijkt het niet op te kunnen, maar laten we toch niet te snel vergeten wat er 25 jaar geleden gebeurde. De geschiedenis wil zich nog weleens herhalen.

Namens mijn tante Mien zou ik dan ook voorzichtig het verzoek willen doen om geen nieuwe toernooien meer toe te voegen want zij wil haar neefje graag nog eens zien. Voorlopig hebben we wel een nieuwe ‘date’ gemaakt. Op 18 en 19 januari bleek ik toch nog een heel weekend vrij te zijn en die hebben we nu maar meteen geblokkeerd. Ik vlucht dat weekend het land uit want ik weet zeker dat ik tegen die tijd geen dartsbord meer kan zien. In ieder geval dat weekend niet.

Jacques Nieuwlaat