Van Barneveld moet eraan geloven

Published at 20/03/2019

De laatste plek in de Premier League, een aanstaande scheiding, uitlekkende foto’s en dat allemaal in zijn afscheidsjaar dat maar niet van de grond wil komen

1Barneveld-Raymond-309
2Barneveld-Raymond-999
3Barneveld-Raymond-303

Het is al dagen somber, grijs en regenachtig weer als ik mijn favoriete kroeg binnenstap en aanschuif aan de stamtafel waar Willem, Chris, Bert en Sjaan zitten te discussiëren. Onze barman Peer zet een koele versnapering voor me neer en ik val midden in het gesprek. Aan de stamtafel gaat het deze maand natuurlijk ook alleen maar over Raymond van Barneveld. Het weer buiten past wel aardig bij de stemming waar Barney in zit op dit moment. Het zal niemand verbazen dat de meningen aan de stamtafel ook weer ver uit elkaar liggen. Manke Willem heeft meteen het hoogste woord: “Geen wonder dat hij geen pleuris gooit de laatste tijd, hij is alleen maar bezig met het stiften van een 21-jarig pornosterretje. Dan zou ik ook geen tijd meer hebben om te trainen, logisch toch?” Niet meteen de eerste de beste headline van het internet geloven hè Willem, antwoord Bert. “Ik heb gelezen dat het om een 34-jarige huisvrouw uit Londen gaat”. “Nou”, zegt Chris, “ik heb dus begrepen dat het snoepje uit Brabant schijnt te komen en 38 jaren jong is”. “Trouwens”, voegt Chris er nog aan toe, “als je de documentaire hebt gezien over het jaar 2018 van Barney dan vallen er heel wat puzzelstukjes op zijn plek. Dat was al geen opbeurend stukje televisie zal ik maar zeggen”. “Wat maakt het allemaal uit”, roept Sjaan. “Het is al triest genoeg dat je privéproblemen worden uitgemeten in de landelijke media. Kunnen wij niet gewoon over het darten blijven praten en de familie van Barneveld met rust laten?”
Zelf wil ik er niet al te veel over zeggen, ik ken Raymond en Sil al dertig jaar en heb veel met beide meegemaakt. Toch denk ik niet dat je het één los kunt zien van het ander. Het zal zeker niet van vandaag op morgen minder gaan in hun relatie en dat heeft natuurlijk zijn weerslag op Raymond zijn prestaties. Ik heb het wel vaker gezegd. Als het thuis lekker gaat dan wordt darten ook een stuk gemakkelijker. Bij de meeste spelers die uit vorm raken zitten er problemen in de persoonlijke sfeer achter. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze er samen op een zo goed mogelijke manier uitkomen, zonder dat er dingen kapot gemaakt worden die niet meer te repareren zijn.

De meningen lopen ook nogal uiteen als het gaat om het afscheidsjaar van Barney. Willem ziet het donker in. “Hij is gewoon te lui om uit twee ogen te huilen, alstie de afgelopen jaren gewoon wat harder had gewerkt zoals wij dat ook iedere dag motten, dan wastie nooit zo ver afgezakt op de rankings. Van mij magtie in Rotjeknor gewoon de microfoon pakken na de laatste wedstrijd tegen Van Gerwen, het hele Oranjelegioen bedanken voor hun komst en meteen zeggen dattie de pijp aan Maarten geeft. Dan zijn we meteen van het gejank af”. “Onzin” reageert Gerard die op het laatste moment aanschuift. “Hij gaat echt wel het jaar afmaken, al is het maar om zijn fans overal ter wereld nog uit te zwaaien. Daarbij kan hij het WK nog gemakkelijk halen natuurlijk. Hij heeft zich inmiddels geplaatst voor een paar EuroTour toernooien en het jaar duurt nog lang, wat denk jij bolle?”, zich naar mij richtend. Misschien is het wel het beste voor hem als hij na negen weken Premier League er gewoon uit ligt, dan kan hij zich de rest van het jaar richten op de ProTour toernooien en met zoveel talent als hij heeft kan het eigenlijk niet anders dan dat hij zich voor het WK plaatst. Je hebt zo ongeveer 20.000 pond nodig van de vloertoernooien om dat te halen dus dat moet gewoon kunnen lukken. Misschien dat er nu ook wel een last van zijn schouders is omdat al het nieuws naar buiten is gekomen en kan hij wat vrijer spelen. Al zal er natuurlijk privé nog genoeg op hem afkomen de aankomende weken en maanden.

Sjaan wil nog wel even kwijt dat ze geniet van haar jonge jongens in de Premier League. “Dobey en Lennon deden het echt top, maar ik heb nog het meeste genoten van John Henderson. Wat een fantastische wedstrijd was dat zeg tegen MVG”. Iedereen is het er eigenlijk wel over eens dat die oplossing van de PDC achteraf helemaal zo slecht nog niet is uitgepakt. Zelfs Willem en Chris moeten toegeven dat ze hun favorieten nog niet echt hebben gemist. Bert, toch al geen Van Gerwen fan, heeft een brede glimlach. “Onze groene sloopkogel heeft het niet gemakkelijk. Drie wedstrijden op TV achter elkaar niet gewonnen en ook nog eens een heel slecht begin afgelopen week tegen Price, het gaat niet goed met hem de laatste tijd”. “Hij zal toch niet ook een niesie aan de hand hebben, waardoor zijn prestaties niet zo lekker zijn de laatste tijd”, gooit Willem, die altijd op zoek is naar een beetje sensatie, er meteen achteraan. Iedereen moet zich niet zo druk maken om Van Gerwen roep ik maar meteen. Zo slecht is het allemaal niet en in de afgelopen jaren had hij ook altijd wel zo’n dipje in vorm ergens in het jaar. Niets om je zorgen om te maken. Hij komt heus wel bij de bovenste vier in de Premier League en dan gaat het er pas echt om in de play-offs. “Met wie gaat die kale dan de World Cup spelen? Vraagt Gerard zich af. As je het mij vraagt dan zal de PDC voor het laatste jaar van Barney hem als titelverdediger samen met Van Gerwen zetten, maar helemaal zeker weet je het natuurlijk nooit. Als ze het toch op ranking doen dan geef ik Wattimena de beste kans want die speelt gewoon het beste op het moment. Maar niets is zeker natuurlijk, misschien heeft de PDC nog wel andere ideeën.

De aankomende maand gaat de EuroTour weer van start dus dan weten we ook meteen weer wie zich daar laten zien. En natuurlijk gaan we naar Ahoy, tot de volgende keer!

Jacques Nieuwlaat
Twitter: @jjnieuwlaat
Facebook: Dartspecialist