Vakantiemaand wordt zwarte maand

Published at 01/09/2012

Augustus is traditioneel de maand waarin de PDC zijn vakantie houdt, toch was er wel nieuws, helaas geen goed nieuws

Het eerste slechte nieuws kwam op 11 augustus toen bekend werd gemaakt dat collega commentator Sid Waddell van Sky Sports was overleden. Natuurlijk slaat dat nieuws altijd in als een bom. We wisten al een tijdje dat hij een verschrikkelijke ziekte onder de leden had en dat de mogelijkheid er was dat hij het deze strijd niet zou kunnen winnen, toch komt het altijd onverwacht. Sid was een icoon in de darts sport. Hij was er vanaf het eerste moment dat darts op tv kwam bij betrokken. In de jaren ’70 was hij één van de bedenkers van de Indoor League, een tv show op de BBC waarin echte kroegspelletjes aandacht kregen. Onder deze spelletjes zat ook darts en met name die sport bleek aan te slaan bij het grote publiek. Waddell zou 40 jaar lang betrokken blijven bij onze sport als commentator, presentator, analist, schrijven en tv maker.

Als commentator zal hij in Nederland het meest bekend zijn. Hij was een echte woordkunstenaar en kon geschiedenis en darts tot één laten samensmelten zoals niemand anders dat kan. Zijn ongebreidelde enthousiasme werd door velen aanbeden en door sommigen gehaat, maar dat maakt denk ik nu juist een goede commentator. Wat minder bekend in Nederland zijn misschien zijn boeken. Ik heb na zijn overlijden nog een keertje het boek Bellies and Bullseyes uit de kast gepakt. Een prachtig boek waarin Waddell zijn reis door de jaren in de dartswereld beschrijft met helden als Alan Evans, Eric Bristow en Phil Taylor. Voor een ieder die dit leest en dat boek nog niet heeft gelezen, het behoort tot de standaardwerken die je als echte fan moet hebben gelezen! Maar als lezen niet echt je ding is kan ik je ook de tv serie van Bellies and Bullseyes aanraden, deze is te vinden op YouTube en ook die serie heb ik nog een keertje met veel genoegen bekeken in deze vakantiemaand. Met Waddell verliezen we in de dartssport een markante persoonlijkheid en een warm pleitbezorger van onze sport. Rust zacht Sid.

En als het slechte nieuws over Sid net een beetje een plaats heeft gekregen komt de volgende schok om de hoek kijken. Ik heb het natuurlijk over het nieuws van Jelle Klaasen. Ik werd al voordat het nieuws in de media kwam benaderd door diverse kranten en andere media met het verzoek om een reactie op het nieuws dat Jelle door de politie zou zijn verhoord. Het eerste dat dan door je hoofd schiet is “dit is niet goed voor de dartssport”. Ik wil en kan geen oordeel vellen over wat er is gebeurd, maar al de negatieve publiciteit zal onze sport geen goed doen, dat is zeker. De verhalen die je leest zijn verschrikkelijk voor alle betrokkenen, maar in Nederland hebben we nu eenmaal de rechterlijke macht die het uiteindelijke vonnis zal moeten vellen en ik vind dat we ons daar dan ook bij neer moeten leggen. Natuurlijk krijg ik veel vragen over wat ik er van vind, maar nogmaals ik wil en kan geen oordeel vellen, het enige woord dat in me opkomt na alles gelezen en gezien te hebben is “onbegrip”.

Toch wil ik ook nog verder vooruit kijken naar de aankomende maanden want er staat ons een prachtig najaar te wachten met veel grote toernooien. Op het moment van schrijven van deze column is nog niet helemaal duidelijk wat er op TV zal worden uitgezonden, maar in ieder geval zullen alle grote kampioenschappen via de live stream op RTL7darts.nl te volgen zijn. Te beginnen met het European Darts Championship van 20 t/m 23 september. Daarna volgen nog het World Grand Prix, The Grand Slam of Darts, Players Championship Finals en natuurlijk het WK. Kortom veel darts, met hopelijk Nederlands succes, want dat is wel wat we echt nodig hebben. Het is veel te lang geleden dat we nog een landgenoot in de halve finale of finale van een groot toernooi hebben gezien. Om darts op tv te kunnen houden zullen we succes nodig hebben. Ik heb de maand augustus zitten kijken naar de Olympische spelen en heb daar sporters gezien die 4 jaar lang tot het bot zijn gegaan. Duizenden uren hebben getraind, verjaardagen hebben gemist, blessures hebben overwonnen, kortom alles opzij hebben gezet voor dat ene doel; succes! Ik hoop dat onze vaderlandse darters ook hebben gekeken naar deze uitzendingen en vervolgens naar zichzelf hebben gekeken en hebben gedacht “dat wil ik ook”. Niets is mooier dan succes, niets is mooier dan winnen en voor darters is niets mooier dan winnen in Londen. Dus kom op heren vind de inspiratie die Dorian, Marianne, Ranomi, Epke en de hockeydames hadden en zet alles opzij voor dat ene doel: wereldkampioen darts 2013

Jacques Nieuwlaat