Tot over 2 jaar Marcio

Published at 01/10/2011

Vorige week was ik in Castlebar te Ierland waar de WDF haar World Cup organiseerde. Voor mij was het de tweede World Cup waar ik als Mastercaller en scheidsrechter heb gewerkt en ik moet zeggen er zijn geen betere toernooien om bij betrokken te zijn. Heel veel darters zullen misschien nog nooit hebben gehoord van de World Cup dus eerst een korte uitleg.

De World Darts Federation (WDF) is het overkoepelende orgaan van alle dartsbonden ter wereld, met uitzondering van de PDC. Eén keer per twee jaar organiseert de WDF haar eigen wereldkampioenschap. Dit wordt telkens in een ander land gedaan, net zoals het WK voetbal bijvoorbeeld. Deelnemen doe je met een landenteam dat bestaat uit 4 heren, 2 dames, 1 jongen en 1 meisje. Er zijn 3 grote titels te winnen; De World Cup voor heren, voor dames en voor de jeugd. Niet ieder team hoeft aan alle onderdelen mee te doen, er zijn landen die alleen een herenteam afvaardigen. Vervolgens wordt er 4 dagen gespeeld in verschillende evenementen als koppels, singles en teamwedstrijden en daar wordt dan een klassement van gemaakt.

Wat de World Cup nu zo bijzonder maakt is dat je spelers tegenkomt uit landen die je normaal gesproken nooit zou ontmoeten. Er doen namelijk teams mee van over de hele wereld. Zuid-Afrika, Japan, Brazilië, USA en Iran om er zomaar een paar te noemen. De sfeer die er onderling tussen de verschillende teams heerst is onbeschrijflijk en iedere keer weer worden er nieuwe vriendschappen gesloten. Natuurlijk weten de meeste van de 38 deelnemende landen dat ze geen kans maken op een medaille, maar toch wil niemand dit toernooi missen. Tijdens de openingceremonie worden alle landen naar voren geroepen op het podium. Ieders naam wordt uitgesproken en met de vlag van jouw land in handen wordt je door de hele zaal toegejuicht. De trots die je dan ziet in de ogen van spelers en speelsters van over de hele wereld is fantastisch. Er gaat voor velen namelijk niets boven het spelen voor je land.

Ik werk op de World- en Europe Cups altijd samen met mijn collega Little Richard Ashdown en onderweg naar Ierland hadden we een tussenstop in Londen. Vanuit Londen vertrokken we naar West-Ierland en omdat we nogal laat waren aan boord van het vliegtuig waren er nog maar weinig stoelen leeg. We vonden nog een plekje naast een man die de hele anderhalf uur naar Ierland geen woord zei. Aangekomen op het vliegveld bleek dat we nog moesten wachten op een aantal andere vluchten. Samen met een aantal leden van team Finland en team Wales togen we naar de bar om daar te wachten. Daar bleek ook de man die naast ons in het vliegtuig had gezeten te zitten. Ook hij ging naar de World Cup toe zo wist hij ons te vertellen. Hij speelde voor team Brazilië en was al 2 dagen onderweg van Sao Paulo, via Amsterdam en Londen naar Castlebar. Twee jaar had hij gespaard om deze reis te kunnen maken en hij was zo blij dat hij nu eindelijk was aangekomen. Hij had al een praatje gemaakt met Martin Phillips uit Wales en “die man had op Lakeside gespeeld” vertelde hij me vol vuur. Ik heb Marcio Pugliessa, wat zo heet hij, natuurlijk een beetje gevolgd in de dagen dat er op de vloer gespeeld is. Marcio heeft niet één wedstrijd gewonnen, zijn totale gemiddelde ligt rond de 36 met drie darts, maar Marcio heeft wel de week van zijn leven gehad. Dat verzekerd hij me namelijk als we op de terugweg weer in hetzelfde vliegtuig zitten en in Londen afscheid van elkaar nemen. “Tot over 2 jaar, ik ben er zeker bij in Canada” roept hij me na als we uiteen gaan.

Engeland wint aan het eind van het toernooi alle drie de Cups en van de acht verschillende onderdelen winnen ze er 7, alleen Jimmy Hendriks uit Nederland weet het singletoernooi bij de jongens te winnen. Scott Waites wint de herensingles en Trina Gulliver bij de dames. Maar het gaat dus niet alleen om winnen op dit toernooi, mijn beste herinneringen heb ik aan de gezellige avonden die je beleefd terwijl je dartsverhalen uitwisselt met andere dartliefhebbers uit Barbados, Japan, Australië of de USA. De World Cup wordt om het jaar gehouden en over twee jaar wordt hij gespeeld in St. Johns te Canada. In de jaren tussen de World Cups worden er regionale kampioenschappen gespeeld voor Noord- en Zuid Amerika, Azie en Australië en natuurlijk Europa. Volgend jaar staat voor mij de Europe Cup in mijn agenda, deze wordt waarschijnlijk gehouden in Turkije en ik hoop er daar zeker weer bij te zijn. Mocht dat niet het geval zijn dan zeg ik in ieder geval: “Tot over 2 jaar Marcio”.

Jacques Nieuwlaat