Soms zijn het net echte mensen

Published at 01/11/2014

De laatste paar televisie toernooien is Michael van Gerwen schier onverslaanbaar gebleken. Hij tilde de bekers in Dublin en Müelheim boven zijn hoofd en alles lijkt op orde te zijn om zijn WK-titel met succes te gaan verdedigen. Toch had hij op beide toernooien één wedstrijd die hij had kunnen verliezen. Op de World Grand Prix was dat in de kwartfinale tegen Mervyn King, een beslissende leg moest de beslissing brengen. Op het European Championship had Brendan Dolan hem kunnen verslaan in de tweede ronde, maar liet de kansen liggen. Wordt de druk dan toch te groot op het moment suprême? Of is dit het geluk dat de groten der aarde afdwingen?

Het zal waarschijnlijk een combinatie van beide zijn. Het is niet meer dan menselijk om de druk te voelen op het moment dat je een - op papier betere - speler kunt verslaan. Het is een gevoel dat iedere darter wel eens gevoeld moet hebben, ik in ieder geval wel. Natuurlijk op een veel kleinere schaal, er waren immers geen camera’s bij, maar ook ik heb wel eens 10 matchdarts laten liggen op een toernooi tegen een vijfvoudig wereldkampioen. En hoe meer je er mist hoe groter de druk wordt om hem wel te raken. Voor de topspelers zal dit zeker minder gelden, maar toch.

Zoals het menselijk is om te missen onder druk zo is het ook menselijk om soms wat minder gefocust te zijn op je werk omdat het in de privésfeer niet helemaal lekker zit. Wij weten natuurlijk niet altijd wat er speelt, maar als je de statistieken er bij pakt dan zal toch een deel van de spelers op dit moment huwelijksproblemen hebben. Een ander deel heeft lichamelijke klachten en weer een ander deel heeft misschien een kind dat het even slecht op school doet. Zo kan ik nog wel een flink lijstje met problemen opsommen, maar je begrijpt mijn punt.

Ik zit nu al zo’n jaar of 15 op de commentaarstoel en er wordt van mij verwacht dat ik snel een wedstrijd analyseer en een oordeel klaar heb. Meestal lukt dit ook wel aardig, maar de menselijke factor is voor mij ook vaak onbekend. Zelfs als je veel praat met spelers dan kom je er niet achter en als je al zaken weet dan is het niet altijd wenselijk om ze te vertellen. Iedereen kan het zien als het ‘lekker’ gaat met een speler, neem Van Gerwen als voorbeeld; net getrouwd, de vorm is goed, kortom alles zit zo’n beetje mee. Toch zal ook hij tegen nederlagen aanlopen in de toekomst, dat hoort nu eenmaal bij sport.

Maar als het met een speler minder gaat is het een stuk lastiger te zien waar het probleem ligt. Spelers die een (half)jaar geleden nog de pannen van het dak gooiden zijn dit niet ineens verleerd. Een deel kun je nog afwenden op mindere vorm of een slechte loting, maar een ander deel zal toch zeker geplaagd worden door andere problemen. Nogmaals: ik weet ook niet altijd wat deze zijn, maar als ik soms in de social media zie hoe snel spelers worden afgeschreven, neergesabeld en vernederd dan vraag ik me soms wel eens af of degene die dat doet zelf nooit eens een paar maanden wat minder in zijn vel heeft gezeten. Werd hij toen ook zo aangevallen door zijn collega’s, klanten of familieleden en vond diegene dat niet ook vreselijk? De topdarters hebben ook allemaal familieleden die deze berichten lezen, buiten het feit dat ze dit zelf ook vaak doen. Ik vind het te gemakkelijk om te zeggen: “Dan hadden ze maar geen bekend persoon moeten worden”… Ik vind namelijk dat je iedereen best met een beetje respect mag behandelen. Of ze nu bekend zijn of niet, soms zijn het net echte mensen….

Jacques Nieuwlaat