Soms blijken sprookjes toch waar

Published at 03/08/2017

Op overtuigende manier won Phil Taylor afgelopen week de World Matchplay. Vooraf bestempeld als een sprookje maar na afloop dus keiharde realiteit.

Je zal toch de beste speler aller tijden zijn en nagenoeg niemand gelooft nog in je. Het overkomt anno 2017 niet alleen Phil Taylor in het darts, maar ook andere grootheden in andere sporten. Roger Federer is ook één van zijn lotgenoten. Een paar jaar geleden reeds door de meeste volgers afgeschreven als het gaat om het winnen van een Grand Slam. Te oud, te moe, te weinig motivatie. En de criticasters leken gelijk te krijgen totdat King Roger, na een lange droogte als het gaat om Grand Slam-titels, begin dit jaar zegevierde tijdens het Australian Open. Het werd zijn vijfde zege op dit toernooi en daarmee de op één na meest gewonnen Grand Slam voor hem.

Eind juli is in een andere sport, darten, traditioneel gezien het zomer-WK in Blackpool. Phil Taylor speelt daar voor de laatste keer mee. Hij heeft het toernooi vijftien keer gewonnen van de 23 keer dat het gehouden is. Toch is hij in de nadagen van zijn grootse loopbaan niet meer de favoriet. De laatste twee jaar zit er een nieuwe koning op zijn troon en die wint nagenoeg alles waaronder de laatste twee edities van dit toernooi. Voorafgaand aan het toernooi komt Taylor’s naam slechts in de kantlijn voor. Zijn naam staat niet bij de drie topfavorieten maar de oude maestro moet toch stiekem gedacht hebben dat hij die zogenaamde kenners nog één keer een poepie zou laten ruiken.

In de eerste ronde speelt hij tegen één van de nieuwe gezichten in de PDC top; Gerwyn Price. Hij speelt niet super, maar wint wel ruim met 10-5. Een ronde later volgt de confrontatie met zijn eeuwige rivaal. Raymond van Barneveld wordt in de dartsklassieker resoluut opzij geschoven. Taylor speelt al iets beter en wint met 11-3. De nieuwe dartskoning Michael van Gerwen staat tegenover The Power in de kwartfinale. Dit is de laatste wedstrijd van Taylor ooit in Blackpool zo denkt iedereen, maar een combinatie van het goede spel van Taylor, het missen van zijn tegenstander op de momenten die er toe doen en het publiek dat massaal de zijde van Taylor kiest zorgen er voor dat de oude meester met zeer ruime cijfers wint; 16-6. Vanaf dat moment slaat de stemming 180 graden om. Iedereen gelooft weer in hem en iedereen springt achterop de kar van Taylor en natuurlijk stelt hij niet teleur. Adrian Lewis en Peter Wright waren beide al blij dat ze zo ver in het toernooi waren gekomen en beide waren ook te zeer onder de indruk van de omstandigheden dat de zege van Taylor nimmer in gevaar kwam.

Het sprookje blijkt dus geen sprookje te zijn, maar wordt bewaarheid. Hij neemt na 24 edities World Matchplay afscheid met 16 titels. Hij speelt 107 wedstrijden waarvan hij er 99 wint. Van de 25 hoogste gemiddeldes ooit gegooid in Blackpool zijn er 19 van hem, waaronder de beste vier. Kortom een diepe buiging met de pet in handen voor Philip Douglas Taylor.

Een half jaar na de Australian Open wint Roger Federer ook nog op het heilige gras van Wimbledon in Londen zijn negentiende Grand Slam toernooi. Hij is dan voor de achtste keer de beste op het grootste tennistoernooi van de wereld. Een half jaar na de World Matchplay verzamelen de beste spelers van de wereld zich in Londen voor de vijfentwintigste editie van het PDC WK Darts. Je zou bijna denken….

Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat