September 2017: Geschiedenismaand

Published at 05/10/2017

September 2017 gaat de boeken in als de maand waarin er wereldwijd dartsgeschiedenis wordt geschreven.

In eerdere blogs (o.a. november 2015) heb ik het er ook al over gehad, maar het duurde toch nog even voordat het uitkwam. De nieuwe dartlanden komen eraan en de afgelopen maand hebben die landen eindelijk laten zien waartoe ze in staat zijn. Het meest in het oog springende resultaat was dat van Mensur Suljovic. De in Servië geboren Oostenrijker pakte de gehele wereldtop en won verrassend de Champions League of Darts. De eerste niet-Nederlands of Engelssprekende speler die zo’n groot toernooi op zijn naam schrijft, maar er zit nog meer aan te komen.

Met ingang van 2018 krijgt het vasteland van Europa zijn eigen Q-School. Ik verwacht dat dit een gigantische aantrekkingskracht zal hebben op spelers uit met name Oost-Europa en de Duitssprekende landen. En een logisch gevolg daarvan zal zijn dat een aantal van deze spelers een tourkaart gaat halen en zich dan dus wekelijks kan meten met de wereldtop. Natuurlijk wordt je daar beter van, het beste voorbeeld komt uit Polen. Krzysztof Ratajski won in de afgelopen 10 jaar een aantal Internationale opens bij de BDO en plaatste zich ook twee keer voor hun WK. Dit gebeurde allemaal vrijwel onzichtbaar voor iedereen.

In 2017 besloot de PDC om voor Oost-Europa een eigen kwalificatieplek te introduceren op de EuroTour. Ratajski deed daar aan mee en plaatste zich op deze manier voor elf van de twaalf EuroTour toernooien. Hij presteerde per toernooi beter op deze grote podiums en haalde in Maastricht zelfs de kwartfinale. Dan reisde hij in september naar Bridlington om mee te doen aan de Winmau World Masters en hij wont het toernooi. De eerste Oost-Europeaan die een major op zijn naam schrijft! En Ratajski mikt echt de BDO-toppers er af. Mark McGeeney en Glen Durrant worden beide dik verslagen. Hoe dit kan? Ervaring op grote podiums lijkt het antwoord. Omdat Ratajski in negen maanden tijd 20 wedstrijden speelt waar camera’s op staan en waar duizenden luidruchtige supporters in de zaal zitten schrikt hij niet van een zaaltje met een paar honderd fans in Bridlington.

Naast Ratajski zie je dat andere spelers die de EuroTour bezoeken het ook aardig doen op de Winmau. De Duitser Gabriel Clements haalt de halve finale bij de heren, maar wat nog veel interessanter is; de winnaar bij jeugd komt uit Duitsland en heet Nico Blum. Ik vermoed dat dit geen incident zal zijn. Darten is mateloos populair in Duitsland, maar dat heb ik al eerder wel gemeld. Volle zalen en goede kijkcijfers en dat betekent dat steeds meer - met name jonge -spelers de pijlen oppakken. En dan gaat toch vaak ook gewoon de macht van de grote getallen tellen. Hoe meer jonge spelers, hoe groter de kans op talent en hoe meer talent hoe groter de kans op een nieuwe speler die doorbreekt. Ik ben zijdelings betrokken bij één van de projecten die in Duitsland lopen om talent te scouten en de bereidheid om te investeren in kennis en ervaring doet mij vermoeden dat hier echt wel resultaten uit gaan komen.

Was er verder nog veel te beleven in september? Niet echt, alles wat er gebeurde hebben Koert Westerman en ik wel besproken in het nieuwe Darts Inside. We gaan wekelijks een 10 tot 12 minuten nieuwsprogramma maken vanaf wisselende locaties. Voorlopig doen we dat tot en met het WK. Het is iets waarvan Koert en ik denken dat het echt iets kan toevoegen aan het dartsnieuws en gelukkig wil RTL7 Darts het uitproberen de aankomende maanden. Wij hopen dat jullie het zullen steunen, maar natuurlijk staan we altijd open voor kritiek.

Tot volgende maand!

Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat