Oktober, maand van nieuwe kampioenen en terugkerende oude…

Published at 15/10/2015

De temperaturen lopen snel terug, dus het hoogseizoen van het darten komt er aan.

De World Grand prix zit er inmiddels weer op, mooie kampioen in Robert Thornton die bewijst dat hij misschien wel de nieuwe John Part kan worden. Als je de kansen tegen hem niet pakt dan ga je namelijk niet van hem winnen. Onder druk weet de Schot bijna altijd wel de dubbels te vinden en dat maakt hem een lastige tegenstander voor iedereen. Het lijkt me dat hij met deze zege ook weer een plekje krijgt in de Premier League van 2016, maar dat moet je natuurlijk altijd nog maar afwachten want er zijn om verschillende redenen genoeg gegadigden.

Over de Premier League gesproken; ik wist met zekerheid dat we Ahoy wel zouden vullen met dartsfans, maar dat het binnen een uur gedaan was met alle kaarten verbaasde mij wel. Een record in de geschiedenis van de Premier League, en laten we hopen dat er nog vele volgen. Wat mij wel weer altijd verbaasd is dat de gewone fans geen kaarten meer kunnen krijgen, maar dat diverse ‘tussenpersonen’ dit dan wel weer lukt en de kaarten tegen woekerprijzen op het internet aanbieden. Ik heb er zelf geen oplossing voor, het schijnt ook bij concerten, theatervoorstellingen en andere sportevenementen vaak voor te komen. Toch vind ik het schandalig dat nu voor een kaartje dat bij de verkoop zo’n 50 euro kostte nu 200 neergeteld moet worden.

Maar het grootste dartsnieuws van de afgelopen maand kwam niet uit Ierland, maar uit Hull. Het kwalificatietoernooi voor de Grand Slam of Darts voor de BDO spelers werd namelijk gewonnen door twee ‘oudjes’ . Larry Butler uit de USA won in 1994 de eerste editie van de World Matchplay en draaide de klok terug door zich te kwalificeren, daarnaast reikte hij ook nog eens tot de finale van de Winmau World Masters, wat natuurlijk een prachtige prestatie is. Maar het meest werd toch geschreven over de andere speler die zich plaatste voor de Grand Slam; The Viking Andy Fordham is terug!

De laatste wedstrijd van de ‘oude’ Viking op topniveau was in 2006 tijdens de International Darts League in Nijmegen. Iedereen zal zich nog de beelden herinneren van Fordham die op een brancard werd afgevoerd tijdens het BDO WK van 2007. Zijn leven was daarna als een achtbaanrit. De ene maand verbeterde zijn gezondheid, om de maand erna weer twee stappen achteruit te doen. Hij verdween langzaam maar zeker uit beeld. Darten op topniveau leek er in ieder geval niet meer in te zitten, al mocht hij nog wel een wildcard in ontvangst nemen voor de Zuiderduin Masters van 2007 en de BDO World Trophy van 2014. De Fordham die daar speelde is niet de Fordham die ik me wil herinneren en daarom verheug ik me zeer op zijn debuut tijdens de Grand Slam. Als je het kwalificatietoernooi kunt winnen dan moet het met de vorm goed zitten en dan moet hij in staat worden geacht zich te meten met de beste van de wereld. Of dat inderdaad zo is zal moeten blijken, maar ik denk dat ik niet de enige ben die er naar uitkijkt de Viking terug te zien. Overigens kan men hem begin december ook zien in Nederland; de organisatie van de Finder Masters heeft hem ook meteen een wildcard gegeven voor hun toernooi, wat me een logische keuze lijkt.

Naast de successen van Fordham en Butler waren er meer kampioenen te eren op de World Masters. Bij de jongens won de Nederlander Justin van Tergouw, die daarmee een mooie traditie voortzet van Nederlandse jeugdspelers die het goed doen op de grootste toernooien in hun leeftijdscategorie. Ik hoop dat hij het geduld kan opbrengen om de aankomende jaren te blijven spelen en flink wat titels te verzamelen alvorens een eventuele volgende stap te maken. Maar met de adviezen van o.a. de zeer ervaren Co Stompé moet dit goedkomen. Natuurlijk ook de hartelijke felicitaties aan Aileen de Graaf met haar Winmau titel bij de dames.

Tenslotte was er ook nog de Lakeside loting, met zes heren en twee dames verzorgt Nederland toch weer een zevende deel van het totale veld en wie weet misschien wel een nieuwe wereldkampioen(e). Speciaal wil ik Ryan de Vreede en Matthew Medhurst heel veel succes wensen, twee mannen die uit mijn regio komen en hun debuut gaan maken op het mooiste podium dat er is.

Jacques Nieuwlaat