Nederland is klaar voor de Premier League

Published at 01/07/2015

Het is een vraag die al een paar jaar wordt gesteld: wanneer komt de Premier League naar Nederland?

Vanaf het moment dat Raymond van Barneveld in 2006 zijn overstap naar de PDC bekend maakte gonst het ieder jaar van de geruchten. In de periode 2007-2009 was er serieus sprake van dat het reizende darts circus inderdaad naar Nederland zou komen, maar telkens werd de Nederlandse dartsfan toch weer teleurgesteld.

Er was jarenlang weinig geloof dat we in Nederland een grote zaal konden vullen met enthousiaste darts fans. En ik moet zeggen dat de geschiedenis de critici ook wel gelijk gaf. Het eerste jaar van de World Darts Trophy in Utrecht was goed bezocht, maar alle edities daarna heb ik toch meestal naar lege stoeltjes zitten kijken vanaf mijn plek bovenaan de tribune. De International Darts League, die nog wel eens van locatie wisselde was ook een garantie voor lege zalen, met af en toe een uitzondering. Het enige toernooi dat wel een succes is geweest in het verleden, en dan heb ik het puur over bezoekersaantallen, was The Masters of Darts in Hengelo.

Tegenwoordig heb je in Nederland nog de Zuiderduin Masters, al jarenlang in Egmond aan Zee en de Dutch Open. De Dutch Open is en blijft het grootste dartsfeest van de wereld in mijn ogen, maar het wordt nagenoeg alleen bevolkt door darters, die er hun jaarlijkse uitje van maken. Ik heb het zelf ook jaren gedaan en het is onovertroffen, maar van de kaartverkoop zullen ze niet rijk worden. Zuiderduin is intiem, gezellig en vertrouwd. Zo vertrouwd zelfs dat ik eigenlijk ieder jaar dezelfde fans tegen kom en op dat gegeven kun je niet een toernooi organiseren waarbij je geen 1.000 maar 10.000 fans wilt ontvangen. Persoonlijk hou ik van de Zuiderduin Masters. Het is een ideaal podium voor jonge, nieuwe spelers om ervaring op te doen en de organisatie doet er werkelijk alles aan om het iedereen naar de zin te maken. Echter veel rek zit er ook niet in, het ontbeert exposure, waardoor de grote namen die er spelen alleen nog maar grote namen zijn voor de mensen die zelf darten.

En dat is nu precies niƩt het publiek waar de PDC zich op richt. Zij zoeken naar fans die het darten op TV hebben gezien en er vervolgens zelf ook een keer bij willen zijn. Barry Hearn en co. weten als geen ander dat het veel interessanter is om een groep mensen te trekken die jaarlijks van samenstelling wisselt dan ieder jaar dezelfde groep. Daarbij is de pool van potentiele klanten natuurlijk ook veel groter. De eerste editie van de Dutch Darts Masters in 2012 was echt geen succes, op het drukste punt waren er 250 toeschouwers in het Van der Valk hotel in Nuland, maar het is elk jaar gegroeid. Met name geholpen door de successen van de Nederlanders (lees: MVG) op de grote TV-toernooien en de daarbij behorende exposure die spelers en de PDC zo krijgen via RTL7. Vorig jaar was het toernooi op de zaterdag en zondag uitverkocht in Veldhoven en dus werd er dit jaar gekozen voor een grotere locatie in Venray. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik trots ben op het niveau waar dit toernooi in drie jaar tijd naartoe is gegroeid. Meer dan 20.000 verkochte kaarten over de drie dagen dat er werd gespeeld en een bijna vlekkeloos verlopen toernooi.

Met dit soort aantallen heeft Nederland bewezen dat het klaar is voor de Premier League. De kwaliteit van spelers hadden we al, nu hebben we ook de kwantiteit aan fans die daarbij horen. Als je het mij vraagt zullen we geen enkel probleem hebben om willekeurig welke zaal dan ook uit te verkopen voor een avondje Premier League. En de PDC is dat met mij eens aangezien ze inmiddels officieel bij mondde van hun voorman hebben laten weten dat Nederland in 2016 een stop zal krijgen. Of dit nu in Rotterdam of Amsterdam zal zijn, ik ben er van overtuigt dat Nederland klaar is voor de Premier League!

Jacques Nieuwlaat