Kalenderen

Published at 05/10/2018

Het leek een rustige maand, maar het is ook de maand van de nieuwe PDC kalender.

2018-EuroTour-002
2018-PDC
2018-World-Series-Finals

Het jaarlijkse moment waarop de PDC haar kalender bekend maakt is de laatste jaren bijna uitgegroeid tot een evenement op zich. Het is bijna knap hoe ze daar in Engeland de spanning weten op te bouwen tot ongekende hoogte om dan te komen met een kalender die al jarenlang nagenoeg hetzelfde is, en de aankomende jaren ook weinig zal wijzigen denk ik. Toch waren er dit keer wel meer veranderingen dan normaal die het vermelden waard zijn.

Sinds 2003 is het traditie dat er een aantal toernooien werd georganiseerd met een eigen ranking, waarvan de besten zich dan plaatsten voor een eindtoernooi, ook wel bekend als de UK Open. Daar werden dan een paar amateurs bij gezet en voilà; een nieuw toernooi was geboren. Dat verandert nu allemaal, alle toerkaarthouders mogen gewoon meedoen, -aangevuld met een aantal amateurs- maar het toernooi is zijn eigen signatuur daarmee wel kwijt vind ik. In 2012 verdwenen de vloertoernooien uit Europa om plaats te maken voor de zgn. EuroTour, ook dat idee gaat volgend jaar op de schop. De PDC keert terug met een vloertoernooi in Duitsland.

Qua televisietoernooien gaat Nederland er wel op vooruit; wat dit jaar als een noodoplossing werd gebruikt wordt nu na het succes van 2018 volgend jaar herhaald. De Premier League komt twee dagen op rij naar Rotterdam en ook nog eens de belangrijke speelweken 8 & 9 waarin wordt bepaald wie er halverwege afvalt. Ik denk persoonlijk dat dit een briljante zet is van de PDC om twee redenen. Je bestverkopende zaal verkoop je twee keer terwijl je veel kosten maar één keer hebt. En één van de grootste klachten was dat er na Judgement night een aantal avonden was waarin spelers twee keer moesten spelen, en die ben je met deze extra avond ook meteen kwijt.
Het laatste dat we natuurlijk moeten vermelden is dat de Word Series Finals naar Nederland komen in 2019. In principe is het wisselgeld dat we daarvoor een EuroTour inleveren. Ik vind het moeilijk in te schatten of dit een succes zal worden. Indien er niet genoeg -en met name niet snél genoeg - kaarten voor verkocht worden dan zal dat toernooi een jaar later net zo gemakkelijk weer verplaatst worden naar een ander (Duits)land.

Een trend die je steeds meer ziet is dat de topspelers keuzes gaan maken over welke toernooien ze spelen en welke toernooien ze links laten liggen. Met name de mannen die in de Premier League en de World Series spelen moeten bijna noodgedwongen deze keuzes wel maken. Ook zij hebben namelijk een thuisfront dat ze graag zo af en toe nog eens wil zien. Dit zorgt er dan wel weer voor dat een aantal ‘majors’ flink wordt gedevalueerd. Het aankomende EK moet het doen zonder een aantal toppers omdat die gewoon de EuroTour links laten liggen. Dit dreigt ook al een klein beetje met de Players Championship Finals te gebeuren. Daarnaast wordt het voor de topspelers dus ook steeds moeilijker om in de top te blijven. Ze moeten de promotietoernooien spelen, maar dat gaat ten koste van de ranking toernooien.

Als oplossing wil ik toch weer een oud paradepaardje naar voren halen. Verdeel de grote TV toernooien in een paar categorieën zoals dit ook bij tennis gebeurd. Dan kun je het prijzengeld van die toernooien ook een beetje gelijk houden/maken. Vijf Grand-Slams lijkt me prima; WK, Matchplay, Grand Prix, Grand Slam en Premier League. Daaronder een Super Series met The Masters, UK Open, Champions League, Ek en Players Championship Finals en tenslotte een World Series met de World Tour-toernooien aangevuld met de World Series Finals en de Wolrd Cup. Als het prijzengeld op de Grand Slams hoog genoeg is dan hoeven de absolute toppers niet aan alle super series mee te doen om hun status te behouden. Het klinkt misschien lastig, maar als je er wat langer over nadenkt klopt het wel. Alle World Series toernooien tellen toch al niet mee voor de wereldranglijst dus dat kan ook gewoon zo blijven.

Jacques Nieuwlaat
Twitter: @jjnieuwlaat