Jubileumjaar

Published at 01/09/2013

Kan ik nog één keer vlammen? In 1988 speelde ik voor het eerst darts in competitievorm. In de vorige eeuw dus, en zo voelt het ook. Het betekent in ieder geval dat ik inmiddels 25 jaar met pijlen richting een bord sta te gooien en ik kan me eigenlijk geen leven meer zonder voorstellen. Nu de rustige augustusmaand achter ons ligt is het grote vooruitkijken naar het nieuwe seizoen begonnen.

In de afgelopen 25 jaar ben ik een aantal maal kampioen geworden, al ligt de laatste keer al heel wat jaren achter me. In het begin van de jaren ’90 ben ik zelfs Nederlands eredivisie- en Nationaal bekerkampioen geweest. Tegenwoordig speel ik in een vriendenteam mijn darts en ik probeer er zo vaak als mogelijk bij te zijn. Voor mij is competitie spelen het ideale avondje uit. Toegegeven: ik speel nog steeds op het hoogste niveau in mijn bond (Darts in Delft) en ik win nog altijd meer singles dan ik verlies, toch merk ik wel dat de rest snel beter aan het worden is, of moet ik zeggen dat ik zelf minder aan het worden ben. Wat ik niet ben kwijtgeraakt is het fanatisme waarmee ik speel. Als ik aan de oche sta wil ik winnen en ik ervaar daardoor ook de frustraties als dat niet lukt. Vorig jaar werden wij met ons team, de Mannûh, tweede in de competitie, een klassering die we nog nooit eerder behaalden. Mede daardoor kijken we uit naar het nieuwe jaar. Een plekkie hoger lijkt uitgesloten omdat het beste team in onze competitie gewoon te goed is, maar in de beker kunnen we misschien verrassen.

Wat voor mij en ons team geldt kun je ook moeiteloos projecteren op een aantal topspelers in de wereld. Ik hoop dat zij ook een mooie maand rust hebben genomen en bij zichzelf te raden zijn gegaan hoe de rest van het jaar er uit zal zien. Deze spelers konden altijd moeiteloos meedoen om de grote prijzen, maar de rest is beter geworden - of moet ik zeggen dat zij zelf minder zijn gaan spelen... Als je dit herkent doe je er goed aan voor je zelf op een rijtje te zetten wat je nog wilt en wat je nog kan. Winnen is tegenwoordig weggelegd voor een selecte groep, maar er is een beduidend grotere groep die van zijn passie zijn beroep kan maken en er zijn slechtere manieren om je centen te verdienen.

Ik hoop dat de tweede helft van 2013 veel spektakel zal geven aan het bord, een paar mooie Hollandse overwinningen daarbij zouden mooi zijn meegenomen, maar ik wens met name iedere darter, van de vijfde divisie tot de wereldtop, heel veel plezier toe bij het beoefenen van de sport die ons zo lief is. Ik wil dit jaar in ieder geval nog één keer vlammen!

Jacques Nieuwlaat