It’s all about MVG

Published at 01/12/2015

Het is een traditie geworden in december: terugblikken, vooruitkijken en lijstjes maken. Ik ben wel van de tradities, daarom ook dit jaar weer de afrekening van het afgelopen jaar.

Voor het tweede jaar op rij was Michael van Gerwen de koning van het tungsten. Overal waar hij kwam deed hij mee voor de hoofdprijzen. Hij verloor wel zijn WK titel, maar won zes van de negen majors en stond ook nog eens twee keer in een finale. Gary Anderson pakte in het begin van het jaar twee grote titels, waarvan de belangrijkste natuurlijk zijn eerste wereldtitel is (eindelijk…). De enige andere speler met een grote beker op de schoorsteen is Robert Thornton die MVG versloeg in de finale van de World Grand Prix.

Derhalve blijkt 2015 een historisch jaar: niet één grote titel meer in het bezit van Taylor en alle bekers zijn op dit moment buiten Engeland, en dat is nog nooit gebeurd. De jeugd breekt op dit moment echt door en we nemen afscheid van een aantal vertrouwde gezichten. Namen als Andy Smith, Ronnie Baxter en Mark Walsh zien we niet snel terug en ook andere mannen zullen snel moeten presteren om in de top 32 te blijven. Denk daarbij aan Kevin Painter, Wes Newton en Andy Hamilton.

Het eerste lijstje is het lijstje met beste spelers op tv bij de PDC in 2015. Ik denk niet dat er enige discussie zal zijn over de nummers één en twee. Van Gerwen en Anderson waren duidelijk de besten. Ik vind dat titels altijd zwaar tellen vandaar dat ik Robert Thornton op drie zet, maar dan wordt het moeilijk. Op vier staat toch Phil Taylor voor mij. Hij won toch gewoon drie World Series toernooien en was samen met Adrian Lewis ook de sterkste tijdens de World Cup. Peter Wright sluit voor mij de rij. Hij zat heel dicht bij zijn eerste titel dit jaar, maar kwam net te kort in Japan, Glasgow en tijdens de World Cup en UK Open

1- Michael van Gerwen
2- Gary Anderson
3- Robert Thornton
4- Phil Taylor
5- Peter Wright

Naast de toernooien op tv zijn er natuurlijk ook de vloertoernooien, ook daar was Michael van Gerwen heel vaak de beste, met name op de Euro Tour dus ook dat lijstje voert hij aan. Michael Smith zette de goede lijn voort en verder waren Wright, Wade en Huybrechts ook erg constant. Je kunt moeilijk om de officiële ranglijst heen, toch ruim ik een plekje in voor Jelle Klaasen, simpelweg omdat hij veel progressie heeft geboekt.

1- Michael van Gerwen
2- Michael Smith
3- Peter Wright
4- James Wade
5- Jelle Klaasen

Een van mijn favoriete lijstjes is altijd de ranglijst met spelers die het meeste vooruitgang hebben geboekt in een jaar. Dit jaar waren er ook weer diverse kandidaten. De Most improved Players van 2015 zijn:
1- Mensur Suljovic
Zijn eerste jaar serieus op de tour en dan zo goed presteren. Halve finales op de World Grand Prix en Players Championship Finals. Gevaarlijke speler geworden.
2- Michael Smith
Het talent was er altijd al, hij wint nu al op de Europese Tour. Volgend jaar zal hij moeten gaan oogsten op de grote TV toernooien, maar hij heeft ook dit jaar weer veel vooruitgang geboekt.
3- Benito van de Pas
Heel sterk jaar van de jonge Nederlander. Van plek 41 op de wereldranglijst gestegen naar 24, dat is een prachtige prestatie.
4- Mark Webster
De voormalig BDO wereldkampioen heeft een lastige tijd achter de rug, maar is de tweede helft van dit jaar sterk terug gekomen. Ik hoop dat hij die lijn kan doorzetten.
5- Ian White
Niet zo heel veel beter geworden, maar wel veel beter geworden op de TV toernooien. Heeft nu een plek in de top 10 en als hij door blijft groeien kan hij de toppers gaan bedreigen.

Ieder jaar is er weer een aantal spelers die hun geluk en kunde beproeven bij de PDC. Dit jaar niet een speler die zoals Stephen Bunting vorig jaar ineens doorschiet naar de top 32, maar desalniettemin toch een paar prachtige prestaties. De beste debutanten:

1- Alan Norris
Een half jaar nodig gehad om aan te passen, maar een toernooizege in de tweede helft van het seizoen en twee negendarters dit jaar geven hem de eerste plek.
2- Joe Murnan
Hij speelde al vaker op de PDC toernooien, maar deed dit jaar pas echt goede zaken door een Players Championship te winnen. Volgend jaar met toerkaart kan hij nog betere zaken doen.
3- Dirk van Duijvenbode
Echt flink beter geworden het afgelopen jaar, maar omdat hij net buiten mijn lijstje van Most Improved spelers valt zet ik hem hier op plek drie. Hij staat zonder permanente tourkaart toch in de top 64 en kan nu verder bouwen.
4- Jeffrey de Zwaan
Zo jong en dan meteen op de eerste dag je tourkaart pakken is erg knap. WK ook gehaald, ik zeg missie geslaagd!
5- Jan Dekker
Als BDO topper de overstap maken en dan niet je tourkaart halen is moeilijk. Als je dan je kop toch op orde krijgt en de Challenge Tour wint doe je het uitstekend. WK gehaald dus volgend jaar genoeg aanknopingspunten denk ik.

En dan nog deze – puur persoonlijke!- opsomming: De teleurstellingen van 2015. Een moeilijk lijstje, maar het moet er toch komen. Wie voldeed niet aan mijn verwachtingen het afgelopen jaar:
1- Wes Newton
Wat een puddingjaar voor The Warrior, niets loopt meer en hij kon nauwelijks een wedstrijd winnen dit jaar. Vorig jaar nog in de Premier League en nu in gevaar om de top 32 te verlaten. Geen idee wat er mis is, maar hij heeft heel veel werk te doen in 2016.
2- Andy Hamilton
Vorig jaar al onzichtbaar en dit jaar weer eigenlijk niet gezien, ik denk dat we ook snel afscheid gaan nemen van The Hammer als het zo door gaat. Misschien dat het WK hem kan inspireren.
3- John Part
Met pijn in mijn hart zet ik de Canadees op plek drie. Drievoudig wereldkampioen, maar zijn loopbaan zit er op. Gelukkig kunnen we nog regelmatig van hem genieten als analist bij onze collega’s in Engeland. John bedankt voor alle mooie momenten!
4- Ronnie Baxter
Nog een speler waar ik veel plezier aan heb beleefd de afgelopen jaren, maar ook voor hem zit het er niet meer in vrees ik. Veel gewonnen in zijn loopbaan, behalve die ene grote titel.
5- Kevin Painter
Het is wel een lijstje geworden van oude grootheden. Ook Painter valt langzaam maar zeker weg en hebben we dit jaar niet gezien op TV. Alleen een super WK kan hem nog redden.

Na het terugkijken moet er natuurlijk ook vooruit gekeken worden. Speculeren over wie in 2016 wereldkampioen worden of wie er zullen gaan spelen in de Premier League. Dit zijn mijn lijstjes.

Ook dit jaar is het lijstje met potentiele PDC wereldkampioenen niet erg groot. Van Gerwen is de grote favoriet en in mijn ogen zijn er maar een paar andere potentiele winnaars. In principe wint MVG het toernooi, maar mocht hij zich laten verrassen dat lijkt het mij niet dat iemand buiten de top 8 er met de titel vandoor gaat of Barney moet een supertoernooi hebben.
Kwartfinalisten PDC WK 2016:
1- Michael van Gerwen
2- Michael Smith
3- Mensur Suljovic
4- Peter Wright
5- Gary Anderson
6- James Wade
7- Mark Webster
8- Phil Taylor

Outsiders PDC WK 2016:
1- Raymond van Barneveld
2- Kim Huybrechts
3- Dave Chisnall
4- Vincent van der Voort
5- Alan Norris

Het BDO WK is ook dit jaar weer redelijk open denk ik. Glen Durrant is de grote favoriet, maar dat is ook een rol die hij voor de eerste keer heeft en geen idee of hij daar mee om kan gaan. Ook Adams en Waites zijn aardig in vorm en verdedigend kampioen Scott Mitchell komt ook langzaam weer in vorm. Bovenin zitten de meeste outsiders dus daar is het lastig voorspellen.
Kwartfinalisten BDO WK 2016:
1- Glen Durrant
2- Geert de Vos
3- Jim Williams
4- Jamie Hughes
5- Richard Veenstra
6- Scott Mitchell
7- Darryl Fitton
8- Martin Adams

Outsiders BDO WK 2015:
1- Darius Labanauskas
2- Wesley Harms
3- Madars Razma
4- Kostas Pantelidis
5- Larry Butler

En dan natuurlijk ook nog het ideale lijstje met de 10 Premier League deelnemers, een lastige keuze dit jaar. Als de PDC vast houdt aan twee nieuwe namen, wat ze de laatste jaren hebben gedaan dat zullen dat bijna wel Michael Smith en Ian White moeten worden, maar dat kan ik me bijna niet voorstellen. Krijgt Van Barneveld weer een wildcard? Het zou heel zuur zijn als hij hem niet kreeg nu we voor het eerst in Nederland gaan spelen.
1- Michael van Gerwen
2- Gary Anderson
2- Phil Taylor
4- Adrian Lewis
5- Peter Wright
6- Robert Thornton
7- James Wade
8- Michael Smith
9- Raymond van Barneveld
10- Dave Chisnall

Ik wens iedereen ongelooflijk fijne feestdagen en een prachtig 2016. Veel plezier bij het WK dat we vrijwel in zijn geheel live gaan uitzenden op RTL7 met uitgebreide studio uitzendingen. Vergeet niet mee te praten via twitter met #rtl7darts of op Facebook!

Jacques Nieuwlaat