Is 1+1 ook goud?

Published at 01/06/2014

We hebben weer een prachtige oranje dartsmaand achter de rug. Voor mij was het toch wel verrassend dat Raymond van Barneveld dit jaar de Premier League won. Niet dat ik denk dat hij niet zou kunnen winnen, maar het feit dat hij al zo vaak in de halve finale onderuit was gegaan én dat hij dan ook nog eens moest spelen tegen angstgegner Phil Taylor in die halve finale maakte het voor mij onvoorstelbaar dat hij dit jaar wel de finale zou bereiken, laat staan winnen. Gelukkig verbaast Barney zo af en toe nog eens vriend en vijand. Na 2174 (!) dagen kwam er eindelijk een einde aan zijn reeks van niet gewonnen partijen tegen Taylor op TV en na 6 mislukte pogingen won hij dus ook eindelijk een halve finale van de Premier League. Achteraf is het dan ook niet zo vreemd dat hij in de finale de pannen van het dak speelde: de grote druk was er van af.

Een week later voegt Michael van Gerwen er ook nog een mooie titel voor Nederland aan toe in Dubai. Geen major in mijn boeken - sorry Michael - maar wel een tv toernooi dat telt. Het blijft mooi om te zien hoe snel Michael de teleurstelling van een verloren Premier League finale opzij kan zetten en zich meteen weer kan richten op het volgende toernooi. Voorlopig hebben we goud in handen met deze beide heren.

Nu zou je denken dat het volgende toernooi dus een eitje zou moeten worden voor oranje. Ik heb het dan niet over het WK voetbal, maar over de World Cup of Darts waarbij beide heren samen in actie komen als team Holland. Helaas blijken in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, zeker niet in het geval van dit toernooi: vorig jaar verloren beide heren een bij voorbaat op papier gewonnen partij van Finland. Waar ligt dit dan aan?

In de geschiedenis van het darten is al vaker gebleken dat twee topdarters niet automatisch een goed koppel vormen. Je moet als koppel eigenlijk twee tegenover gestelde types bijeen zien te krijgen. De één is de kapitein van het schip en de ander dient zich daaraan aan te passen. Alle succesvolle koppels uit het verleden konden dit. Eric Bristow en John Lowe waren in de jaren ’80 de twee beste spelers ter wereld en vormden samen ook het beste koppel. Zij hadden de taken namelijk goed verdeeld. Raymond van Barneveld en Co Stompé wonnen de eerste editie van de World Cup van de PDC, ook hier waren de taken goed verdeeld. Van Barneveld was de kapitein en Co deed exact wat nodig was om de ruggensteun te geven. Op de juiste momenten gooide hij fantastisch en met name naast het podium zorgde hij er voor dat de kapitein is de juiste flow kwam. Dat maakt dus een kampioenskoppel.

Het ging in dit toernooi ook een aantal keer fout met de favorieten. Tussen Phil Taylor en James Wade was geen enkele chemie in 2010 en werden verslagen door de Spanjaarden en ook vorig jaar liep het niet lekker met Mighty Mike en Barney. Voor mijn gevoel wilden beide heren teveel de kapitein zijn en dan gaat de boot dus nergens heen. Qua talent zouden ze in ieder geval de halve finales moeten halen, maar dat zal je wel samen moeten doen. Natuurlijk hoop ik dat Nederland de titel pakt, maar dan zal het zeker anders moeten dan vorig jaar. Help elkaar als het even niet loopt en neem geen negatieve energie mee op het podium. Met twee zulke talenten die zo goed in vorm zijn zou het eeuwig zonde zijn als het maximale er niet uitgehaald wordt. Slechts drie dagen per jaar hoef je maar samen te spelen, dan lijkt hem me geen probleem om die dagen jezelf even een beetje opzij te zetten voor het teambelang. In Amerika zeggen ze altijd “There is no ‘I’ in team” en ik denk dat die uitspraak helemaal klopt.

Er is een aantal landen bij wie het spelen van koppel in het bloed zit en dus verwacht ik dat landen als België, Wales, Australië en ook de Scandinavische landen het heel goed zullen doen. Natuurlijk kun je ook niet om de talenten van Engeland en Schotland heen dus zal het een lastige opgave worden om dit toernooi te winnen. Veel zal afhangen van de koppels denk ik. Ik weet dat beide mannen ongelooflijk trots zijn dat ze in het oranje mogen spelen voor hun land, ik hoop dat ze allebei hun stinkende best zullen doen om de titel te pakken. Hun stinkende best op het podium, maar ook er naast. Om met de woorden van één van mijn helden, de legendarische Michael Jordan, te eindigen; “Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen.”

Jacques Nieuwlaat