Ik zet alvast een kruisje op de kalender

Published at 01/06/2017

De World Cup of Darts zit er weer op en dus gaan we langzaam de darts zomer in, heerlijk want ik ben meer een mens van zon dan van sneeuw

Ik zal het maar eerlijk zeggen; ik vind de World Cup of Darts een net-niet toernooi. Iets wat op papier ongelooflijk mooi zou kunnen zijn eindigt uiteindelijk meestal met een voorspelbare winnaar en ik denk dat darten nu juist leuk is als de uitkomst wat minder voorspelbaar is. Er zijn simpelweg te weinig landen die een topteam kunnen neerzetten van twee spelers en dan moet je ook nog twee spelers vinden die het met elkaar kunnen vinden, het blijft lastig.

Er is mij ook nog niet een echt goede oplossing ter ore gekomen. Meerdere teams uit de ‘grote’ landen lijkt een oplossing om het niveau ophoog te krikken en het spannender te maken, maar dan ben je wel de charme van de kleine landen kwijt. Het zou wel het probleem oplossen van spelers die niet met elkaar willen spelen, die kun je dan gewoon in een ander team zetten. Teams uitbreiden naar vier spelers per team en dan in een round-robin systeem tegen elkaar spelen kan ook, maar hoe groter de teams worden, hoe groter het gat tussen de toplanden en de rest, dus daar wordt het ook niet echt spannender van.

Kortom er zal denk ik niet heel veel veranderen aan het systeem simpelweg omdat er geen goed alternatief is. Het beste wat ik kan bedenken is om niet langer vanaf de tweede ronde in singles te gaan spelen, maar om het toernooi gewoon uit te spelen als koppeltoernooi. Waarschijnlijk had Nederland de titel dan nog gemakkelijker gewonnen, want Michael en Raymond waren fantastisch in die discipline, maar ik denk dat het toernooi als geheel er wel beter op zou zijn geworden.

Van omkijken gaan we snel vooruit kijken. De aankomende maanden staan in het teken van de World Series toernooien en de World Matchplay. Met name de World Matchplay kijk ik erg naar uit. We gaan daar van start met 32 spelers en het veld zal dicht bij elkaar zitten, zeker als je de top drie voor het gemak even wegdenkt. Er zitten echt een paar spelers tussen die heel ver kunnen komen mits de loting een beetje meezit. Het is natuurlijk ook de laatste keer dat Phil Taylor op het podium van de Empress Ballroom zal spelen, een podium dat misschien nog wel meer ‘zijn’ podium was dan het WK podium. De verwachtingen wat mij betreft zijn met name hooggespannen omtrent Rob Cross. Vorig jaar nog maakte hij naam op de UK Open door als qualifier de laatste 32 te halen, dit jaar kwam hij terug als tourkaarthouder en reikte tot de laatste 16. Ik denk dat Cross nog heel wat zal laten zien dit jaar aan opmerkelijke en aansprekende resultaten, te beginnen met de Matchplay.

Nog even kort aan het einde wil ik kwijt dat ik erg veel respect heb voor de manier waarop Vincent van der Voort zich aan het terug knokken is. Vechten met en tegen een blessure is een lastige en vaak lange weg, maar hij durft hem te nemen en ook nog geduldig te nemen. De eerste tekenen dat het echt weer beter gaat zijn er. Hij won afgelopen weekend op de EuroTour van Adrian Lewis en Benito van de Pas en met name de manier waarop was zeer hoopgevend. In principe is 2017 een verloren jaar voor Vincent, althans zo heeft hij dat zelf benaderd. Maar misschien, heel misschien is niet het hele jaar verloren en kan hij weer sneller aanhaken dan hij zelf dacht.

Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat