Ik wil minder

Published at 02/10/2016

In de laatste tien jaar is het dartslandschap nogal veranderd, maar of dat nu allemaal zo goed is…. Ik betwijfel het.

Vorige week hebben we kunnen kijken naar de eerste editie van de Champions League of Darts. Een nieuw toernooi, met veel bombarie aangekondigd, met name in Engeland, want voor het eerst in de geschiedenis is de PDC te zien op de BBC. Ik kijk ernaar en ik zie de acht beste darters van de wereld spelen… En het doet me niets. Ik kijk naar de spelers, die voor een hoofdprijs van zo’n 125.000 euro (!) spelen en volgens mij doet het hen ook niets. Het is het zoveelste toernooi waar dezelfde spelers aan meedoen en tegen elkaar spelen.

Vorige week was ook de twintigste editie va de WDF Europe Cup, dit jaar in Nederland, in Egmond aan Zee. Niets nieuws onder de zon, want het loopt al sinds 1978. Ik kijk ernaar en ik zie ruim 300 spelers hun ziel en zaligheid in hun wedstrijden leggen…. En het doet me wat. Het prijzengeld is nul euro, maar ik zie dat een man uit Malta voor de eerste keer in zijn loopbaan een medaille binnenhaalt voor zijn land en er staan tranen in zijn ogen. Ik zie Martin Phillips en Wayne Warren afscheid nemen van hun interlandcarrière en ik zie emotie bij beide veteranen, en sterker: ik heb zelf ook een brok in mijn keel.

Tien jaar geleden kon ik wekenlang uitkijken naar een op stapel staande confrontatie tussen de nummers één en twee van de wereld. Raymond van Barneveld tegen Phil Taylor wordt niet voor niets ‘De Klassieker’ genoemd. Tegenwoordig zie je Michael van Gerwen wel acht keer per jaar spelen tegen Gary Anderson en dat haalt de romantiek van zo’n duel helemaal weg. Maar erger nog, het slurpt ook het fanatisme van de spelers weg die deze partijen spelen. Met uitzondering van het WK dan, want dan zie je bij iedereen dat dit evenement wel speciaal is.

Laat ik vooropstellen dat het natuurlijk een goede zaak is dat de topspelers een goede boterham verdienen aan de sport waar ze ook veel voor moeten laten, maar laten we ook niet blind zijn voor de geschiedenis. In de jaren ’80 was darts in Engeland ongeveer zo populair als nu. Meer dan 10 televisietoernooien, en de profs konden er prima van rondkomen. Maar binnen twee jaar was de koek toen ook op. Het publiek verloor de interesse en, aansluitend daarop, de TV stations ook. Er bleef weinig over van het profcircuit en de bubbel spatte snel uiteen.

Ik heb echt niet de arrogantie om te denken dat ik de wijsheid is pacht heb, maar ik denk wel dat het allemaal op dit moment een beetje te veel van het goede is, en met name te veel van hetzelfde. Aan de Premier League hoef je weinig te veranderen, maar de sport heeft met name behoefte aan schaarste en verandering. Laat ons een keer of vijf per jaar genieten van een major waar alle toppers en aanstaande toppers aan meedoen. Ik stel voor het WK, de World Matchplay, de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts. Mooie toernooien die minimaal een week duren en waar je lekker in kan groeien.

Daarnaast is er een categorie van gewone TV-toernooien. De UK Open, Players Championship Finals, European Darts Championship, World Series Finals en The Masters. Mooie toernooien die we in een uurtje of twee per dag voorgeschoteld krijgen op TV. Voor de liefhebber live te zien achter een decoder of via een stream. De rest van de toernooien zoals de World Series en de Euro Tour breken we open voor alle spelers en worden tot de laatste 16 ‘gewoon’ op de vloer gespeeld. De laatste 16 spelen we dan vervolgens voor de camera’s en volgens hetzelfde principe als de gewone TV-toernooien. Hierdoor creëer je in ieder geval dat meer spelers ervaring opdoen en beter zullen spelen als ze voor de camera’s staan. De toppers zullen niet meer bij ieder toernooi de TV halen, maar dat zorgt er dan weer voor dat ze meer gemotiveerd aan de oche staan als er een major op het programma staat.

Ik ben zelf een fanatiek fan van darten en veel mensen om mij heen zijn dat ook, maar ik hoor toch steeds vaker dat zij het niet meer zo ‘volgen’. Het is simpelweg teveel van hetzelfde. Het klinkt raar uit de mond van iemand die zo van darten houdt als ik, maar alstublieft zorg voor een beetje meer schaarste en verandering. Daar gaat niet alleen mijn hart sneller van kloppen, maar ik ben er van overtuigd dat het op de lange termijn beter is voor iedereen die de dartsport een warm hart toedraagt, en niet in de laatste plaats voor de spelers zelf.

Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat