Ik weet het ook niet meer

Published at 01/07/2014

Het was prachtig om te zien dat Van Barneveld en Van Gerwen samen de World Cup titel wisten te pakken. Het mag dan niet de meest aansprekende van alle titels zijn, maar je kunt hem maar binnen hebben. Dat betekent ook meteen dat we al weer richting het volgende toernooi gaan, de World Matchplay. Een beetje verscholen tussen Wimbledon, WK voetbal en de tour de France, maar voor mijn gevoel nog steeds de grootste titel die je bij de PDC kunt winnen na het WK.

Normaal gesproken kon ik vooraf altijd wel redelijk aangeven wie er om de titel gingen strijden en dat hield ik een lijstje met vier tot zes namen over maar dit jaar is dat nagenoeg onmogelijk. Er is voor mij maar één absolute favoriet en dat is Michael, hij is van alle spelers dit jaar verreweg het meest constante geweest, maar onze landgenoot is ook weer niet onverslaanbaar gebleken, dus een zekerheid is hij ook weer niet. Achter hem zullen Phil Taylor, Adrian Lewis, Raymond van Barneveld en Gary Anderson bij de bookmakers ongetwijfeld hoge ogen gooien. Natuurlijk hebben deze mannen allemaal hun sporen verdiend de afgelopen maanden, maar ze hebben ook allemaal zwakke momenten gehad. En dat geeft ruimte aan een verrassing. Als er een speler die tot de groep van outsiders behoort zijn topvorm mee kan nemen naar Blackpool dan kan er wel eens een zeer verrassende winnaar uitkomen.

Mijn outsiders:
Op 5 – Michael Smith
Hij heeft de laatste maanden echt heel sterk spel laten zien en is niet bang om van iedereen te winnen. Als hij is zijn ritme zit dan kan hij van iedereen winnen. Nadeel voor Smith is dat hij in de eerste ronde Justin Pipe treft.

Op 4 – Terry Jenkins
De Bull staat weer te spelen zoals een paar jaar geleden en hij heeft al voldoende bewezen dat hij van iedereen kan winnen. Speelt weer goed sinds hij terug is gegaan naar zijn oude materiaal. Nadeel voor Jenkins blijft het feit dat hij geen finales kan winnen

Op 3 – Kim Huybrechts
De Belg speelt de laatste paar toernooien erg sterk, maar verliest een paar keer nipt tegen spelers die tegen hem een topwedstrijd spelen. Hij blijft dus een beetje onder de radar, maar is echt in topvorm. Nadeel voor Kim is zijn moeilijke loting op dit toernooi. Na King volgt waarschijnlijk Lewis en dat zou hem kunnen opbreken.

Op 2 – James Wade
Stond een jaar geleden nog tussen de favorieten, maar is het winnen ‘James Wade style’ een beetje verloren. Won afgelopen maand eindelijk weer een keer, in Gibraltar, en hij speelt altijd goed op de World Matchplay. Daarbij is zijn loting richting de kwartfinale op papier niet de lastigste. Nadeel bij Wade is nog steeds wel dat hij soms te makkelijk denkt over wedstrijden en ze onnodig verliest.

Op 1 – Stephen Bunting
Voor mij de man die het zou kunnen doen in Blackpool als het een beetje meezit. Liet onlangs in Oostenrijk zien dat het gooien van 180’ers bij hem een vanzelfsprekendheid is. Zijn spel is compleet en hij weet inmiddels wat het is om grote toernooien te winnen, moet het nu alleen nog doen bij de PDC. Nadeel voor Bunting is wel zijn loting. Meteen al in de eerste ronde Peter Wright en daarna Anderson of Caven al zijn dat allemaal spelers die hem ‘laten’ spelen.

Zo staan er dus al snel een tiental spelers op mijn lijstje die de Matchplay kunne winnen en dan heb ik Whitlock, Wright en Thornton nog niet eens genoemd. Ik zal het maar eerlijk zeggen: “Ik weet het ook niet meer”. Ik denk wel dat het een heel open toernooi kan worden met veel verrassingen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!

Jacques Nieuwlaat