Ik ben wel klaar met Van Barneveld en Van Gerwen

Published at 01/09/2015

De meeste darters en volgers hebben inmiddels de vakantie achter de rug. Overal op social media zie je zonnige foto’s langskomen van dart(st)ers in vrolijke poses op meestal prachtige locaties. Ook ik heb de accu weer opgeladen en ben klaar voor een vol najaar met darten.

Als tussendoortje kregen we van de PDC drie World Series evenementen Down Under voorgeschoteld. Het darts gospel moet wereldwijd worden verkondigt en dat begrijp ik best, maar de manier waarop kan wat mij betreft wel wat verbeteringen gebruiken.

Het eerste punt van kritiek is dat de lijst van acht spelers die aan alle World Series toernooien mogen meedoen óf te vroeg is bekend gemaakt, óf veel te statisch is. Ik had graag Dave Chisnall, Robert Thornton of Michael Smith een keer in actie gezien.

Ten tweede zijn de regionale toppers natuurlijk kansloos op een goed resultaat. Ze spelen vaak hun eerste partij op een groot podium en moeten dan meteen tegen de absolute wereldtop aantreden. Die potjes waren veelal echt niet om aan te zien, het resultaat stond bij voorbaat eigenlijk al vast.

De oplossing voor punt één en twee is volgens mij dat de acht regionale spelers in een voorronde tegen elkaar spelen voor een plek in ronde één. In die eerste ronde spelen dan twaalf PDC toppers aangevuld met de vier overgebleven regionale spelers. Eigenlijk zoals dit nu gebeurt op het WK. Je kunt als PDC dan nog steeds acht spelers meenemen naar de exotische bestemmingen, welke je per toernooi aanvult met vier spelers die uit een kwalificatietoernooi komen. Hebben we meteen wat wisselende namen in het deelnemersveld.

Ten derde zitten we veelal naar dezelfde potjes kijken. Omdat de spelers tijdens deze toernooien worden geplaatst via een nieuw bedachte ranglijst waar weinig tot geen verschuivingen inzitten kregen we drie weken op rij nagenoeg dezelfde kwartfinales.
Begrijp me niet verkeerd: ik ben gek op wedstrijden tussen absolute toppers, maar om nu drie keer achter elkaar Wright tegen Wade, Anderson tegen Lewis en Van Barneveld tegen Van Gerwen te moeten verslaan is me toch te veel van het goede. Als de oplossing van punten één en twee wordt doorgevoerd dat kan er wat mij betreft ook gewoon een open loting volgen. Er zijn geen ponden voor de wereldranglijst te verdienen dus kan iedereen wat mij betreft ook gewoon in de hoge hoed.

Deze discussie geldt overigens niet alleen voor deze serie van toernooien, maar eigenlijk voor het gehele PDC systeem. Al jaren geleden heb ik gezegd dat er moet gewerkt worden met een loting zoals gebruikelijk is bij het tennis. De nummers één en twee worden aan weerszijden van het speelschema geplaatst. Drie en vier blijven ook aan weerszijden van het speelschema, maar in de kwarten waar niet de nummers één en twee in zitten. Elk van hen zal tegen de nummer één of twee te spelen in de halve finale, maar dus niet per definitie één tegen vier en twee tegen drie. De nummers vijf tot en met acht worden er vervolgens op dezelfde manier tussen gezet, waarbij je er nog voor kunt kiezen dat één en twee in de kwartfinale alleen zeven en acht kunnen treffen, maar van mij hoeft dat niet eens. Afhankelijk van het aantal spelers in het toernooi gebeurt daarna hetzelfde met de spelers negen tot en met zestien en 17 t/m 32.

Wat je met dit systeem voorkomt zijn twee dingen; ten eerste krijg je niet voortdurend dezelfde confrontaties in kwart- en halve finales, wat steeds vaker gebeurd doordat de toernooien zo dicht op elkaar zitten. Ten tweede krijg je hierdoor ook een betere doorstroming omdat spelers niet telkens in dezelfde ronde op dezelfde tegenstander stuitten. Meegenomen is ook nog dat het onmogelijk wordt dat spelers opzettelijk een plekje laten lopen op de wereldranglijst om tegenstanders te ontlopen.

De World Series of Darts zijn een groot succes en zal ongetwijfeld alleen maar groter worden, met deze kleine aanpassingen wordt het volgens mij alleen maar leuker. Ik ben na drie weken namelijk wel een beetje klaar met Van Barneveld tegen Van Gerwen. Wat mij betreft is hun volgende grote ontmoeting op 3 januari 2016!

Jacques Nieuwlaat