Hij weet het niet meer

Published at 02/06/2016

Rotterdam Ahoy was een prachtig feest, iedereen die er bij was bedankt! Ik vond toch dat ik daar deze maand even mee moest beginnen. En het was een mooi feestje, dat vond niet alleen ik, maar ook alle spelers die ik heb gesproken waren super enthousiast en ook de fans in de zaal en voor de buis hebben het volgens mij uitstekend naar hun zin gehad. Ik zou zeggen: tot volgend jaar.

Een week na Rotterdam moest natuurlijk nog wel even de winnaar uit de bus komen van de Premier League van dit jaar en dat werd, misschien niet heel verrassend, Michael van Gerwen. Wat ik wel verrassend vond was het gemak waarmee hij gehakt maakte van de concurrentie. Zelden heb ik iemand zo eenvoudig dit toernooi zien winnen. Wat nog het meest opviel was de wanhoop in de ogen van Taylor na de finale. Hij had absoluut geen antwoord op het spel van Mighty Mike en alhoewel dit proces natuurlijk al een tijdje aan de gang is hij spreekt het nu ook uit. Waar hij tot onlangs nog telkens zei “Ik kom terug en ik zal hem verslaan”, daar droop nu de wanhoop van zijn gelaat, hij weet gewoon niet hoe hij dat manneke uit Nederland moet bestrijden. En dat is echt voor de eerste keer in zijn loopbaan.

In het verleden heeft Taylor natuurlijk ook wel tegen opponenten gespeeld die hem versloegen, maar nog nooit heeft hij over zo’n lange periode keer op keer op de broek gekregen. Priestley, Part en Van Barneveld om er maar een paar te noemen wonnen wel eens een paar keer op rij van hem, maar uiteindelijk legde hij ze altijd uiteindelijk gewoon weer de wil op. Zo niet bij Van Gerwen die ook iedere keer op het juiste moment weet toe te slaan. Staat Taylor een keertje voor dan volgt er een 100+ finish of een paar superlegs op rij. De druk op Taylor is nu zo hoog geworden dat we hem in de fout zien gaan daar waar we in het verleden de rollen altijd omgekeerd zagen.

Een beetje tussen de regels door – en buiten de grote pers om - zei Taylor in een interview tijdens de Dubai Darts Masters dat hij er wel een beetje klaar mee was. Het reisschema is volgens hem niet meer vol te houden voor iemand van zijn leeftijd en er zijn simpelweg te veel toernooien te spelen. Vanaf 2017 zal hij daarom geen vloertoernooien meer spelen, alleen nog maar grote TV toernooien. De natuurlijke weg zal dan zijn dat hij zijn laatste WK in 2018 of uiterlijk 2019 speelt. Kortom; we gaan dus binnenkort afscheid nemen van ’s-werelds grootste darter aller tijden. Nu plaats ik daar nog wel een kleine kanttekening bij; stel dat hij dit jaar nog drie grote TV titels pakt en Michael een paar keer verslaat dan kan het zomaar zijn dat het reisschema er ineens een stuk gemakkelijker uitziet en de horizon nog wat verschoven wordt….

Tenslotte ben ik zelf het afgelopen weekend naar een vertrouwde plek geweest: de Lakeside Country Club in Frimley Green. Niet omdat het WK van de BDO dit jaar in mei werd gespeeld maar voor de derde editie van de BDO World Trophy. Voor de eerste keer op een nieuwe Britse zender (Dave TV) en met een hele nieuwe look en feel. Ik moet zeggen dat het er echt wel goed uitzag. Als je de beelden bekijkt heb je in ieder geval het gevoel dat je in 2016 zit met nieuwe presentatie, nieuw podium en nieuwe kleuren. Het niveau was ook zeker acceptabel al ben ik de laatste tijd misschien een beetje verwend met de Premier League. Natuurlijk zijn er een paar verbeterpunten zoals het veel te lange speelschema van 12 uur achter elkaar darts, dat kan echt niet meer in deze tijd. Wat je dan overhoudt zijn twee uitgebluste spelers die een finale moeten spelen en dat levert zeker geen niveau op wat ze normaal wel halen. Daar zal ongetwijfeld over nagedacht gaan worden voor een volgende editie. Hoogtepunten waren voor mij het wereldrecordgemiddelde van Lisa Ashton bij de dames (98.84) en de eerste grote titel op Britse grond van Darryl Fitton, beide van harte gefeliciteerd!

Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat