Het wonderkind doet ook weer mee

Published at 01/08/2013

Na een World Matchplay finale en een European Championshiptitel kun je toch stellen dat Jackpot weer terug is. Eigenlijk hadden we de laatste 18 maanden weinig tot niets vernomen van de man die in 2011 en 2012 tot wereldkampioen werd gekroond. Hij liet slecht spel zien, oogde met name ontzettend vermoeid en daaruit vloeide voort dat er nauwelijks aansprekende resultaten kwamen. De aanhoudende geruchten waren dat hij veel te veel demonstratiepartijen aan het gooien was kriskras door Europa waardoor hij nauwelijks tijd voor rust kreeg.

In oktober 2010 won Adrian Lewis voor de eerste keer op televisie een wedstrijd van Phil Taylor. In de halve finale van de World Grand Prix pakte hij deze historische zege op zijn oude leermeester. Als genius achter deze zege werd Keith Deller aangewezen die kort daarvoor als manager van Lewis was aangesteld. Vlak na deze zege werd Lewis voor de eerste keer wereldkampioen, een titel die hij een jaar later met succes zou verdedigen. Natuurlijk werd Jackpot daarna een gevierde gast in het demonstratiecircuit en natuurlijk boekte zijn manager graag deze lucratieve klussen, de schoorsteen moet immers roken. Vaak stonden de namen van Lewis en Deller samen op de posters van deze avondjes. Deller is in Engeland nog steeds één van de meest herkenbare toppers van weleer, hij won de WK titel in 1983 vanuit het niets en was in één klap een bekende Engelsman, een status die hij nog steeds heeft. Toch waren het deze opdrachten die uiteindelijk aan de grondslag liggen van de breuk tussen beide. Lewis moest gaan minderen want zijn prestaties bleven ver achter zijn niveau en hij dreigde inmiddels weg te zakken op de wereldranglijst.

Gelukkig heeft Lewis het roer omgegooid en is hij zich weer gaan focussen op de grote toernooien en met name de voorbereiding daar op. We hebben de afgelopen maand kunnen zien waartoe hij in staat is als hij in vorm is. Michael van Gerwen moest er twee keer aan geloven in amper drie weken tijd, toch dé man in vorm de laatste tijd. Het zal voor Mighty Mike ongetwijfeld een motivatie zijn om nog harder te trainen. Wat is het toch een genot om te kijken naar Lewis in vorm. Snel als een machinegeweer, precies als een sluipschutter, zo moet darten ooit bedoeld zijn geweest.

Dat Taylor in de finale van de Matchplay de beste was kan ik vrede mee hebben, die man staat op een plateau waar niemand bij kan komen als hij dat niet wil. Maar het is goed voor de sport als er meerdere uitdagers zijn en dat lijken we nu te hebben. De hele top 6 is eigenlijk goed op dit moment. Wes Newton heeft een flinke opdonder gekregen in de Premier League en het zal afwachten zijn of hij zich nog kan herstellen. Barney komt wel weer terug als hij genoeg is uitgerust, Pipe doet het altijd rustig aan en zal af en toe in staat zijn een leuk resultaat neer te zetten maar ik zie in hem niet de absolute top. Ik heb de afgelopen toernooien wel een voorzichtig herstel gezien bij een aantal spelers. Chisnall en Anderson kunnen mooi helpen om het najaar echt onvergetelijk te maken en dan wordt het geheel compleet gemaakt met een sterke Kim Huybrechts en een hernieuwde Jelle Klaasen.

Het dartsjaar tot nu toe is prachtig geweest, de kijkcijfers zijn goed en de kaartverkoop voor het PDC evenement dat in oktober in Veldhoven plaatsvind gaat ook goed. En wie weet… als daar de hut goed vol zit wordt er toch ook gefluisterd over en avond Premier League in Nederland. Als ik dit allemaal zo zie dan heb ik al weer zin in de dartsherfst en winter. Er staat een volle kalender te wachten met prachtige toernooien. Houd de site van RTL7darts.nl in de gaten voor het laatste nieuws rondom de toernooien. Augustus is traditioneel de vakantiemaand voor de spelers en volgers dus ik ga ook even uitrusten en via tante Mien naar mijn vakantiebestemming.

Jacques Nieuwlaat