Het jaar van de tovenaar

Published at 01/06/2012

De Premier League zit er inmiddels op en dat betekend dat we vooruit kunnen gaan kijken naar een prachtige sportzomer en dartsherfst

Toch was het weer Phil Taylor die er met de Premier League titel vandoor is gegaan. Een zeer sterke reguliere competitie, maar een heel moeilijke laatste dag mag je toch zeggen voor The Power. Maar ere wie ere toekomt, hij was de beste! Jammer dat Raymond er op de laatste dag niet in slaagde om de play-offs veilig te stellen, maar ik denk wel dat hij op de weg terug is. Een aantal weken uitstekend gespeeld, maar soms een paar punten laten liggen met name tegen de toppers. Lewis was te wisselvallig, Anderson had een goed excuus, maar zal wel snel moeten verbeteren om in de top 4 van de wereld te blijven. James Wade sloop op de voor hem kenmerkende wijze de halve finale binnen, maar kon toch weer niet Taylor kloppen. Prima prestaties van Painter en met name van Hamilton. The Hammer kwam laat op gang in de Premier League, maar streed voor iedere leg en dat betaalde zich uit in een halve finaleplek. Eigenlijk had hij de finale moeten halen, maar hij verloor uiteindelijk toch van Simon Whitlock.

En over Whitlock wil ik het eigenlijk deze maand hebben. In 2010 bereikte hij de finale van het WK van de PDC, een finale die hij zou verliezen van Phil Taylor. Alle kenners waren het er over eens, de Australiër zou binnen niet al te lange tijd een groot TV toernooi op zijn naam gaan schrijven. Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder en nog altijd prijkt er geen major op zijn palmares. Komt het nog wel goed met hem? Ik denk het wel. Het zal in 2005 geweest zijn tijdens één van de grote toernooien in Nederland dat ik kennis maak met The Wizard. Hij is een zeer rustige man, een beetje teruggetrokken zelfs, maar hij heeft wel een absolute passie voor de dartssport. Ik heb altijd al de drang gehad om juist kennis te maken met die spelers die niet aan de absolute top staan, maar waarvan ik denk dat ze een interessant verhaal herbergen. Dat is ook de reden waarom ik absoluut kennis wilde maken met deze Australiër. Als je met hem in gesprek gaat zal je al snel merken dat hij overal over nadenkt als het om darten gaat. Hij traint veel en wil absoluut de top halen, dat had hij toen al. Tijdens de International Darts League van 2005 wint hij van Raymond van Barneveld, een jaar later wint hij van Phil Taylor en vanaf dat moment heb ik altijd het vertrouwen gehad dat Whitlock grote titels zal gaan winnen. Ik moet toegeven dat ik toen wel dacht dat hij dat anno 2012 al gedaan zou hebben.

Waarom is dat nog niet gelukt dan, vraag je je af. Vaak speelt hij sterk, maar je moet toch ook de conclusie trekken dat hij in ieder meerdaags toernooi een slechte dag heeft. Dat is op zich niet zo’n probleem, andere toppers hebben dat ook, maar bij Whitlock is zo’n offday altijd fataal. En als hij een toernooi geen slechte dag heeft dan is daar altijd weer diezelfde man die hem de voet dwars zet. Het zal u niet verbazen dat het hier om Phil Taylor gaat. Onlangs deed ik een demonstratie samen met Whitlock en hadden we ook weer eens de tijd om wat langer te spreken dat het korte “hello and how are you”. Ook deze keer bleek maar weer dat de Australiër dieper nadenkt over het darten dan de meeste spelers. Flight, shafts en barrels worden minutieus bekeken en vergeleken totdat hij het juiste materiaal te pakken heeft. Hij traint heel gericht en hij weet dondersgoed wat er in voorgaande wedstrijden en toernooien is misgegaan. In het gesprek dat ik met hem had was ik met name onder de indruk van het vertrouwen dat hij heeft in eigen kunnen. Natuurlijk hoor ik vaak spelers zeggen dat ze zich lekker voelen en dat ze kunnen winnen, maar vaak prik ik daar wel doorheen. Bij Whitlock kun je eigenlijk geen zwakke punten vinden in zijn verhaal. Hij is er van overtuigd dat hij van iedereen kan winnen en hij heeft heel goed door waar de zwakke punten zitten bij zijn mogelijke tegenstanders.

Ik ben er van overtuigd dat hij een aantal grote TV toernooien op zijn naam zal gaan schrijven. Het is vooral een kwestie van die eerste titel pakken, daarna zullen er zeker meer volgen. Het tijdstip waarop die eerste titel gepakt gaat worden komt steeds dichterbij en ik heb hem op mijn korte lijstje staan voor de UK Open. Mocht hij die winnen dan kan 2012 zomaar eens het jaar van de tovenaar worden!
Inmiddels is duidelijk geworden dat we de UK Open en de World Matchplay alleen zullen uitzenden via de stream op de RTL7darts.nl website zullen uitzenden. Een beslissing die gezien de andere topsportevenementen op TV te begrijpen is. De echte liefhebbers hoeven nagenoeg niets te missen want alle dagen zullen we volledig uitzenden. In de herfst zullen we dan zeker veel uren darts op TV kunnen volgen want de agenda zit met het European Championship, de World Grand Prix, de Grand Slam of Darts, de Players Championship Finals en het WK lekker vol. Daarbij is er van 26 t/m 28 oktober ook nog een toernooi in Nederland waar het publiek toegang tot krijgt. Kortom als ik zo naar het programma kijk heb ik er al weer zin in

Jacques Nieuwlaat