Het einde van een tijdperk

Published at 03/01/2011

Het is vandaag maandag 3 januari en dus de dag van de finale van het PDC wereldkampioenschap. Een dag waarop ik me normaal gesproken ongelooflijk verheug, ’s-ochtends beetje uitslapen en dan achter de PC kruipen om de laatste statistieken bij te werken en natuurlijk voorbereiden voor de avond. Toch is het vandaag geen ‘normale’ finaledag. Het is namelijk voor mij het eind van een tijdperk.

Na 13 jaar stopt SBS6 met het uitzenden van darts, ik heb voor SBS vanaf de Winmau World Masters van 2001 het commentaar gedaan. Ook Sport1 stopt, bij hun ben ik sinds de start in 2006 een vaste klant. Nog vreemder is het dat het vandaag waarschijnlijk de laatste dag is met collega Oldenburger.
Samen met Leo heb ik sinds de World Darts Trophy van 2002 alle toernooien verslagen, we hebben prachtige momenten meegemaakt. Onze eerste wedstrijd was Ted Hankey tegen Wayne Mardle op 7 september 2002. Wat een wedstrijd om mee te beginnen; het zou een thriller worden die in de sudden-death leg werd beslist. Er zat een gemiste negendarter in van Hankey, kortom het was spektakel. Leo dacht dat darten altijd van dit niveau zou zijn, maar dat bleek later helaas niet altijd het geval te zijn. We zijn samen gegroeid tot een twee-eenheid. In de acht en een half jaar die we hebben samengewerkt hebben we meer dan 2.000 wedstrijden samen van commentaar voorzien, daar zaten uiteraard vele hoogtepunten bij. De negendarter van Raymond van Barneveld tijdens de Premier League in Bournemouth, waar we zelf in de zaal zaten, man o man. De gewonnen wereldtitels van Raymond. Maar ook de verrassing van Lakeside 2006 toen de volslagen onbekende Jelle Klaasen ineens won en ongeveer 5 miljoen mensen keken naar de uitzending. Of dit jaar nog, Phil Taylor, de God van het pijltjesgooien die twee negendarters in één wedstrijd gooit. Prachtige tijden waarover wij nog graag napraten. Vandaag heb ik het boek dat wij samen hebben geschreven (Darts, een kroegspelletje verovert Nederland) nog eens uit de kast gehaald en doorgebladerd, dat boek is onze blijvende herinnering aan onze tijd als de stemmen van het darts in Nederland.

SBS6 heeft het darten in Nederland geholpen te worden wat het nu is. Als zij niet in 1998 waren begonnen met het uitzenden van The Embassy waren we nu nog steeds een amateursport geweest zonder spelers die hun brood kunnen verdienen met onze sport. Hoeveel wereldtitels Van Barneveld ook had gewonnen, hij zou nog steeds kunnen winkelen zonder herkend te worden. Ook de toernooien die we in Nederland hebben gehad zijn voor een groot deel te danken aan de financiële steun van SBS. Hebben ze dan alles goed gedaan? Nee natuurlijk niet, maar zij zijn zeker niet alleen schuldig aan de teruggang van het darts in Nederland. Het overstappen van Raymond van Barneveld naar de PDC is één van de eikpunten waar je kunt zeggen dat het niet goed is gegaan. Er is onderschat hoeveel mensen naar de Embassy/Lakeside keken vanwege de historie, maar ook vanwege de herkenbare mannen die niet uit Nederland kwamen, Adams, Hankey, Fitton en King waren inmiddels gewoon bekende verschijningen geworden en mannen als Taylor, Lloyd, Manley en Priestley waren dat niet. Nederland was gewend om na het afsteken van het vuurwerk in te schakelen om darts te gaan kijken en men miste ineens Van Barneveld. Het heeft te lang geduurd voordat de massa doorhad dat er een ‘andere’ bond was waar Barney nu te zien was. En dus keken er niet genoeg mensen naar de PDC toernooien en geen kijkers betekend geen zendtijd. Dat is de simpelste wet in TV-land. Ik vond en vind ook dat er nooit aan een tweede Nederlands toernooi moest worden begonnen. Toen de International Darts League werd geïntroduceerd was darts booming, maar er is in Nederland niet voldoende sportbeleving om twee keer 9 dagen een ijshal waar 2.500 mensen in kunnen te vullen. Neem één ding van mij aan, darten op TV is alleen maar leuk om te kijken als de hut vol is. Dat gold toen, dat geldt nu nog steeds. Bij de fanatieke dartsaanhang die hun mening zonder naam en zonder fundering op de diverse forums mag gooien heeft SBS het darten dood gemaakt, maar ik denk dat darten een tijdje op te grote voet heeft geleefd. De meest gehoorde kritiek is dat wedstrijden van de zender werden gehaald op cruciale momenten om plaats te maken voor Hart van Nederland. Natuurlijk is dat waar, maar je kunt de stelling natuurlijk ook omdraaien, als een toernooi organisatie weet dat een bepaald programma om 22.30 moet beginnen kun je er natuurlijk ook voor zorgen dat je toernooi dan gewoon ten einde is. Omdat er niet meer voldoende kijkers waren op prime-time kreeg het darten ook steeds slechtere uitzendtijden toebedeeld en dan kom je in een neerwaartse spiraal terecht, waar we helaas niet zijn uitgekomen. In het begin van darten was SBS een kleine zender waar darts één van de grote programma’s voor was omdat het veel kijkers trok. De zender is echter snel gegroeid en andere programma’s verdrongen darten qua kijkcijfers en dus viel onze zendtijd weg.

Ik kijk met heel veel plezier terug op de laatste 10 jaar en wil alle kijkers bedanken voor hun opbouwende kritieken, die ik zeker wel gelezen heb, en alle steun die wij van jullie hebben gekregen. Natuurlijk wil ik ook SBS6 en Sport1 bedanken voor de eerlijke, prettige samenwerking en vooral de mensen waar ik zeer nauw mee heb samengewerkt om darten tot een top kijksport te maken. Darts gaat in 2011 een nieuwe start maken. Een nieuwe zender, RTL7 heeft de rechten van de PDC gekocht en gaat hun toernooien uitzenden. Er komt ook een nieuw toernooi in Nederland. In het eerste weekend van maart wordt er 3 dagen op topniveau gespeeld binnen onze landsgrenzen. Ik hoop van harte dat het een prachtig toernooi wordt met volle zalen. Hoeveel toernooien er op TV worden uitgezonden is nog niet duidelijk, maar houdt er alvast rekening mee dat de bulk via Internet gestreamt zal worden en dus lang niet alles live op TV zal zijn. Toch is dit een nieuwe kans en hoop ik dat iedereen het een eerlijke kans zal geven. Ik ben een dartfan dus ik zal er zeker bij zijn in maart, in het commentaarhokje of in de zaal. Tot daar.