Fear Factor

Published at 01/04/2016

Michael van Gerwen is inmiddels ruim twee jaar de nummer één van de wereld, hij wint verreweg de meeste toernooien, kortom hij is de beste darter van dit moment. Toch is ook hij niet onverslaanbaar. Of toch wel?

Het afgelopen Paasweekend werd er door de meeste toppers gespeeld in München in het kader van de EuroTour. Op de donderdag voorafgaand aan dat weekend had Van Gerwen gelijk gespeeld tegen Robert Thornton in de Premier League, in wat tot nu toe zijn minste optreden was. Had hij een excuus? Ja, hij was geveld door de griep die half Nederland drie dagen in bed heeft gehouden. Gebruikte hij dat ook? Nee, zijn commentaar was simpel: “Het was vandaag gewoon niet goed genoeg, ik had niet voldoende energie om te accelereren” en daarmee was de kous af.

Hij twijfelde vervolgens om überhaupt naar Duitsland af te reizen, maar wilde zijn fans in Zuid-Duitsland niet teleurstellen en aangezien hij een jaar eerder daar ook had gewonnen wilde hij zijn titel verdedigen. Hij wint zijn eerste partij van René Eidams, u weet nog wel, dezelfde speler die de fans van MVG op het afgelopen WK in de eerste ronde nog zo liet schrikken. Vervolgens worden Kevin Painter, Chris Dobey en Joe Cullen aan de kant geschoven en wint hij in de finale van Peter Wright. Kortom weer een titel erbij.

Wat mij dan verbaast is dat iedere speler die tegen Van Gerwen speelt niet aan het niveau komt van de rondes daarvoor. Painter speelde heel sterk in zijn eerste wedstrijd, maar tegen Michael geeft hij niet thuis, hetzelfde geldt voor Joe Cullen. Hij wint een uur eerder nog met 6-0 van Gary Anderson, maar tegen Michael is het drie klassen minder. En Peter Wright tenslotte komt in de finale 4-2 voor, heeft de partij in zijn zak en gooit vervolgens helemaal niets meer zodat Van Gerwen er alsnog voorbij kan komen. Wat je de laatste maanden steeds meer ziet is dat Van Gerwen niet alleen meer de beste darter ter wereld is, hij heeft nog een veel groter wapen in handen: “The Fear Factor”.

De Fear Factor is de status die een speler bereikt waarin hij zo onoverwinnelijk lijkt te zijn dat tegenstanders zich al bij voorbaat hebben neergelegd bij een nederlaag. Eigenlijk stappen ze nog maar met één doel het podium op en dat is niet vernederd worden. De symptomen? Pudding in de knieën als je richting het podium loopt en bibbers in de armen als je toch in een kansrijke positie komt. De laatste maanden heeft Van Gerwen een paar keer knap gebruikt gemaakt van dit nieuwste wapen.

Een paar voorbeelden: De finale van het EK in Hasselt waar Gary Anderson de laatste vier legs van de wedstrijd afgeeft, niet omdat Van Gerwen alleen nog maar 11-darters gooit, maar omdat de Schot het zelf niet kan afmaken. Phil Taylor mist zeven matchdarts in de halve finale van The Masters en ziet Van Gerwen met de beker omhoog staan, want diens tegenstander in de finale, Dave Chisnall, verlamt al vanaf het begin. Als de twee grootste concurrenten van Michael al last hebben van dit fenomeen wordt het voor de rest natuurlijk helemaal lastig.

In het verleden heeft Phil Taylor natuurlijk jarenlang dit wapen in handen gehad. De complete dartswereld stapte jarenlang met de bibberitus het podium op, bevreesd om afgedroogd te worden. Ook Raymond van Barneveld heeft zijn tegenstanders in zijn laatste jaren bij de BDO dit fenomeen laten ondergaan. Niemand wilde aan zijn kant van de loting zitten. Er is altijd een select aantal spelers die zich aan dit juk onttrekken, al gebeurt dat slechts af en toe. John Part kon het soms opbrengen tegen Taylor, Ted Hankey en Martin Atkins hadden hetzelfde met Van Barneveld, maar het blijven incidenten. Het laatste jaar kon Anderson het soms opbrengen tegen Van Gerwen en Thornton lukte het ook op de World Grand Prix, maar eigenlijk is op dit moment alleen Raymond van Barneveld de enige die minder last lijkt te hebben van de Fear Factor tegen Michael van Gerwen dan alle andere spelers.

Uiteindelijk raak je het wapen ook weer kwijt, dat duurt vaak een paar jaar, maar dan komt er een nieuwe jongere versie van jezelf op de markt en die draagt niet de littekens van vele vernederingen uit het verleden. Natuurlijk zal Van Gerwen hem ook kwijtraken, maar wanneer dat gaat gebeuren is voorlopig nog niet te voorspellen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik op dit moment ook niemand zie die de Nederlander structureel pijn kan doen. De geschiedenis leert dat degene die de Fear Factor opheft hem vaak zelf overneemt en de dartswereld zelf in een ijzeren greep mag houden voor een aantal jaar.

Maar het grootste wapen in het darten is voorlopig in handen van een Nederlander, Michael van Gerwen heeft “The Fear Factor”.

Jacques Nieuwlaat