Er is maar één koning van het tungsten op dit moment

Published at 06/12/2016

Het jaar is voorbijgevlogen, het is alweer tijd voor mijn jaarlijkse lijstjes.

Voor het derde jaar op rij is Michael van Gerwen de onbetwiste koning van het pijlensmijten. Eigenlijk won hij overal waar hij kwam. Ik dacht dat hij na 2015 niet een nóg beter 2016 kon neerzetten, maar ik had ongelijk. Hij won dan weliswaar weer niet het WK, maar alle andere titels die ertoe doen gingen naar de groene sloopkogel. Dat dit niet genoeg is voor een nominatie als sportman van het jaar blijft onbegrijpelijk, maar als we er voldoende aandacht aan blijven besteden zal er vanzelf iemand wakker worden op de hoogste sportburelen, hoop ik dan maar.

De historie die in 2015 werd geschreven wordt in 2016 herschreven. Niet één grote titel meer in het bezit van Taylor en alle bekers blijven buiten Engeland.

Het eerste lijstje is het lijstje met beste spelers op tv bij de PDC in 2016. Ik moet erkennen dat er weinig veranderd is in de laatste twaalf maanden. Geen discussie over de nummer één. Van Gerwen stak met kop en schouders boven iedereen uit. Op plek twee blijft Anderson staan, een WK titel en een drietal World Series zeges zijn genoeg daarvoor. Tel daarbij ook nog een finaleplek op de World Grand Prix. Over de andere drie kun je discussiëren, maar dit zijn ze voor mij.

1- Michael van Gerwen
2- Gary Anderson
3- Phil Taylor
4- Peter Wright
5- Raymond van Barneveld

Naast de toernooien op tv zijn er natuurlijk ook de vloertoernooien, ook daar was Michael van Gerwen heel vaak de beste, met name op de Euro Tour. Net als vorig jaar voert hij dit lijstje ook aan, een totaal van 25 toernooizeges zegt alles. Mensur Suljovic heeft vooral op de EuroTour laten zien wat hij kan. Volgend jaar moet hij dat ook wat regelmatiger doorzetten naar de TV-toernooien, maar hij heeft wel in 2016 al een finale gepakt. Michael Smith zakt dit jaar een beetje weg, hij stond vorig jaar nog op plek 2 en heeft de top 5 niet gehaald dit jaar. Benito van de Pas heeft een topjaar gehad op de vloer net als Ian White, en Simon Whitlock weet eindelijk weer wat winnen is.

1- Michael van Gerwen
2- Mensur Suljovic
3- Benito van de Pas
4- Ian White
5- Simon Whitlock

Een van mijn favoriete lijstjes is altijd de ranglijst met spelers die het meeste vooruitgang hebben geboekt in een jaar. Dit jaar waren er ook weer diverse kandidaten. De Most improved Players van 2016 zijn:
1- Mensur Suljovic
Erg knap als je deze titel twee jaar op rij weet te pakken, maar de Oostenrijker doet het. Eerste zege op de EuroTour en een finale op het EK, nu nummer zeven van de wereld. Wint deze titel volgend jaar alleen als hij dan tweede op de wereldranglijst staat.
2- Benito van de Pas
Ook hij blijft doorgroeien, van plek 22 naar plek 15 is niet zo’n heel grote stap, maar hij won dit jaar voor het eerst drie vloertoernooien. Volgende stap is een lastige: halve finales en finales halen.
3- Alan Norris
Een overstap naar de PDC gaat niet voor iedereen heel gemakkelijk, ook Norris moest even wennen. Een goed WK (kwartfinale) zette hem op het juiste spoor. Hij won het laatste EuroTour-toernooi, sprong naar plek 21 op de wereldranglijst en gooide een negendarter op de Players Championship Finals. Hij is onderweg naar de top 10.
4- Daryl Gurney
Zet echte stappen, al zijn ze niet heel groot. Inmiddels wel in de top 32 en er zit nog veel rek in ook.
5- Kyle Anderson
Het gaat bij Kyle niet heel erg snel, maar ook hij is gestaag omhoog aan het komen. Moet nog wat constanter worden met name in de TV-toernooien waar hij meerdere partijen op één dag moet gooien.

En dan nog deze jaarlijkse – puur persoonlijke!- opsomming: De teleurstellingen van 2016. Een moeilijk lijstje, maar het moet er toch komen. Er zijn trouwens nog een paar mannen die het lijstje net ontlopen, zoals Mervyn King en Jamie Caven. Wie voldeed niet aan mijn verwachtingen het afgelopen jaar:

1- Robert Thornton
Een jaar met eigenlijk helemaal niks. Hij deed nog net genoeg om de eerste fase van de Premier League en de Grand Slam of Darts te overleven, maar verder een jaar om snel te vergeten.
2- Michael Smith
Onzichtbaar sinds de Premier League van dit jaar. Omdat het WK en The Masters nog redelijk waren staat hij niet helemaal bovenaan in de lijst, maar het is niet veel met Smith de laatste maanden.
3- Dean Winstanley
Blessures waardoor de prestaties achter blijven. Eén van de echt aardige mannen op het circuit, maar valt uit alle ranglijsten weg. Gaat zich bezinnen over zijn toekomst, misschien dat een sabbatical het beste advies voor hem is.
4- Paul Nicholson
Vorig jaar al onzichtbaar en dit jaar weer eigenlijk niet gezien, ook hij kan een blessure als excuus aanvoeren. Volgend jaar zal hij terug naar (Q) school moeten maar de geschiedenis leert dat wanneer spelers eenmaal als commentator beginnen te werken, een terugkomst ver weg is.
5- Andrew Gilding
Het valt misschien wat minder op dan bij de grote namen, maar Gilding heeft het afgelopen jaar weinig tot niets gedaan en glijdt snel af op de wereldranglijst.

Na het terugkijken moet er natuurlijk ook vooruit gekeken worden. Speculeren over wie in 2016 wereldkampioen worden of wie er zullen gaan spelen in de Premier League.

Ook dit jaar is het lijstje met potentiele PDC-wereldkampioenen niet erg groot volgens mij. Het kan bijna niet zo zijn dat Van Gerwen zich nogmaals uit gaat laten schakelen. Toch zijn er altijd obstakels richting de titel, voor MVG zijn dat misschien Whitlock of Suljovic.
Kwartfinalisten PDC WK 2016:
1- Michael van Gerwen
2- Mensur Suljovic
3- Raymond van Barneveld
4- Kim Huybrechts
5- Gary Anderson
6- Jelle Klaasen
7- James Wade
8- Peter Wright

Outsiders PDC WK 2016:
1- Alan Norris
2- Dave Chisnall
3- Daryl Gurney
4- Simon Whitlock
5- Steve West

Het BDO WK is zoals de laatste jaren ook dit jaar weer redelijk open denk ik. Glen Durrant is de grote favoriet, maar dat was hij vorig jaar ook en toen verslikte hij zich toch in de latere winnaar Scott Waites. Dat is ook meteen het probleem met Durrant: hij verliest te vaak wedstrijden die close zijn. Ik verwacht wel veel van de Nederlanders, ik denk dat ze er beter voor staan dan vorig jaar.

Kwartfinalisten BDO WK 2017:
1- Glen Durrant
2- Darius Labanauskas
3- Jeff Smith
4- Jamie Hughes
5- Raymond Smith
6- Dean Reynolds
7- Danny Noppert
8- Mark McGeeney

Outsiders BDO WK 2017:
1- Richard Veenstra
2- Darryl Fitton
3- Scott Mitchell
4- Scott Waites
5- Davy van Baelen

En dan natuurlijk ook nog het ideale lijstje met de 10 Premier League deelnemers, niet zo moeilijk dit jaar denk ik. De PDC wil het liefste twee nieuwe namen, Suljovic zou normaal gesproken de uitgelezen kandidaat zijn, maar hij heeft aangegeven niet te willen. Dat betekent volgens mij dat Jelle Klaasen zeker is en dat er voorafgaand aan het WK nog plek te verdienen is. Een halve finale dit WK betekent een Premier League plek voor nagenoeg alle spelers tussen plek 9 en 17 van de wereld en zelfs Alan Norris acht ik niet geheel kansloos. Ik denk dat Kim een uitstekend WK gaat draaien dus zet ik hem erbij
1- Michael van Gerwen
2- Gary Anderson
2- Peter Wright
4- Phil Taylor
5- Adrian Lewis
6- James Wade
7- Dave Chisnall
8- Raymond van Barneveld
9- Jelle Klaasen
10- Kim Huybrechts

Ik wens iedereen weer heel fijne feestdagen en een gezond 2017. Veel plezier bij het WK dat we vrijwel in zijn geheel live gaan uitzenden op RTL7 met uitgebreide studio uitzendingen. Reacties op bovenstaande lijstjes zijn natuurlijk altijd welkom.

Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat