Een nieuw begin

Published at 01/02/2011

Hoewel het dartsjaar in principe begint met de WK’s van de PDC en de BDO, immers de kampioenen zijn de kampioenen van 2011, begint voor mij het jaar met de Premier League. Bij een nieuwe zender, RTL 7 en met nieuwe collega’s. Vanaf 10 februari zullen we 15 donderdagen op rij verslag gaan doen van het grootste circus dat onze sport kent. Bij geen enkel ander evenement zijn er zoveel toeschouwers en bij geen enkel ander evenement is de kwaliteit zo hoog. In 6 jaar tijd is de Premier League niet meer weg te denken uit de dartsport.

Dit jaar hebben we ook nog eens de beste line-up ooit. Louter spelers die hun sporen hebben verdiend, grote kampioenen gekoppeld aan ongelooflijke talenten. Het is dé kans voor spelers om zich te laten zien en dé kans voor toeschouwers om kennis te maken met hen. Toch heb ik wel een aantal vragen die ongetwijfeld beantwoord zullen worden in de aankomende maanden. Wie doen er dit jaar mee, wat kunnen we van hen verwachten en welke vragen zijn er nog:

Phil Taylor – Engeland
De inmiddels 50 jarige Phil Taylor is natuurlijk het boegbeeld van de PDC en ook dit jaar weer de favoriet voor de titel. Hij is de enige speler die aan alle zes voorgaande edities heeft meegedaan en hij eindigde ook alle keren bovenaan aan het einde van de reguliere competitie. Hij won het toernooi vijf keer en gooide vorig jaar is een prachtige finale maarliefst twee negendarters. Toch vertoont de meester scheurtjes in zijn pantser. Zijn laatste grote toernooizege dateert van de World Matchplay in juli 2010 en hij is niet gewend zo lang op een zege te moeten wachten. Taylor is niet meer zo kwetsbaar geweest sinds begin 2008, maar hij weet ook als geen ander hoe hij uit een dergelijk dipje moet komen. Komt hij sterker terug dan ooit, of is het einde van het tijdperk Taylor in zicht?

Adrian Lewis – Engeland
De kersverse wereldkampioen stond lang te boek als een supertalent die het op de grote podiums niet kon waarmaken. Mede door zijn leeftijd liet hij zich nog wel eens van de wijs brengen en verloor hij wedstrijden die eigenlijk gewonnen moesten worden. Op 3 januari jl. was hij ineens volwassen. In de derde leg van de WK finale gooit hij een negendarter en mede daardoor wint hij de grootste titel van alle. Lewis speelde al drie keer eerder mee in de Premier League en haalde één keer de finaledag in 2008. In de Premier League was hij altijd onberekenbaar, goede wedstrijden afwisselend met zeer zwakke partijen. Daarmee ga je het ook dit jaar niet redden vrees ik, dus zal hij zeker constanter moeten presteren. Kan Lewis omgaan met de druk van het zijn van wereldkampioen en zal hij iedere week op hoog niveau constant kunnen presteren?

James Wade – Engeland
De man die een zeer ongelukkig WK speelde waarin hij al in de tweede ronde verloor van Mensur Suljovic. Hij is de enige speler die de Premier League al eens won naast Phil Taylor natuurlijk. In 2009 was Wade de sterkste. Wade doet voor de vierde keer mee en haalde tot nu toe altijd de finale. Sinds 2007 heeft hij ieder jaar een groot TV toernooi gewonnen en dus hoort hij nu ook weer tot de kanshebbers. De vraag is natuurlijk; kan hij zich herstellen van het afgelopen WK?

Gary Anderson – Schotland
De man die het beste WK speelde van alle deelnemers, maar dus niet won omdat hij zijn minste partij speelde in de finale. Gary Anderson gaat zijn debuut maken en is de eerste Schot die gaat meedoen in de Premier League. Ik verwacht prachtige plaatjes als we spelen in Glasgow en Aberdeen. In mijn ogen het grootste talent dat er rondloopt in de dartwereld, echter nog wel zonder grote PDC titel. Toch maakt hij nog steeds stapjes vooruit en is het een kwestie van tijd voordat hij dit wel gaat doen. Het is echter vaak zo dat de grootste talenten niet het meeste (trainings)werk verzetten en op die regel is Anderson ook geen uitzondering. Kan de Schot het opbrengen om als prof te leven en te spelen en wordt dan het talent uitbetaald?

Simon Whitlock – AustraliE
Whitlock is afkomstig uit Australië, maar sinds een jaar woonachtig in Engeland. Het jaar 2010 was een jaar dat met gouden letters staat geschreven in het boek Whitlock. Hij haalde de finale van het WK en won maarliefst zeven Players Championships en dat was meer dan alle andere spelers. Toch zag je aan het eind van het seizoen dat Whitlock vermoeid begon te worden. Zijn eerste volledige jaar bij de PDC is een slopend jaar geweest. Hij zal dan ook dit jaar beter moeten indelen en meer rust moeten nemen om aan het eind van het jaar ook nog fris te zijn. Werd vorig jaar bij zijn debuut tweede in de reguliere competitie achter Taylor, maar verloor in de halve finale van James Wade. Als het loopt bij de Australiër is het finishen van ongekend niveau, maar hij heeft nog wel eens een echte offday. Heeft Whitlock de batterij helemaal weer opgeladen en kan hij de offdays beperken dit jaar, dat zijn de vragen bij Whitlock?

Raymond van Barneveld – Nederland
De enige Nederlander die meedoet aan de Premier League is Raymond van Barneveld. De vijfvoudige wereldkampioen uit Den Haag worstelt al een tijdje met zijn darts en zichzelf. Zijn laatste titel dateert alweer van 2007 toen hij de Las Vegas Desert Classic won. Hij speelt voor de zesde keer mee in de Premier League en haalde, behoudens het afgelopen seizoen, altijd de halve finale, die hij overigens nimmer won. Recentelijk teruggekeerd bij de manager die aan zijn zijde veel titels binnenbracht; Ad Schoofs moet het dit jaar wel weer gaan gebeuren voor Barney. Hij staat nog altijd in de mondiale top 8, maar het gevaar ligt op de loer dat hij verder wegzakt. Toch denk ik dat het wel goed gaat komen met ’s-lands beste darter. De vraag is natuurlijk of Raymond de drive kan vinden die nodig is om darten op topniveau te blijven beoefenen en of dat dan ook dit jaar weer resulteert in grote titels?

Terry Jenkins – Engeland
Door bijna iedereen afgeschreven voor de Premier League van 2011 deze Raging Bull, maar hij kwam sterk terug aan het eind van 2010. Middels een halve finale op het afgelopen WK kreeg hij via een wildcard toch toegang tot het kampioenenbal. Jenkins doet al voor de vijfde keer mee en haalde bij zijn debuut in 2007 de finale. Hij stond in totaal al zeven keer in de finale van een groot TV toernooi, maar won hem nog nooit. Op papier is Jenkins het minst favoriet om de halve finale van de Premier League te halen, maar hij is wel gewend om vanuit de underdog positie mooie dingen te laten zien. Heeft al van alle grote namen meerdere keren gewonnen, nu nog die ene grote titel pakken. De vraag is of Jenkins een hoog genoeg niveau heeft om een echte rol van betekenis te kunnen spelen of dat hij alleen maar tot een verrassing zo nu en dan in staat is?

Mark Webster – Wales
De eerste speler ooit de namens Wales zal gaan meedoen aan de Premier League deze jonge Welshman. Won op zijn 24e al het BDO WK en stapte een jaar later over naar de PDC. Haalde zowel dit jaar als vorig jaar de halve finale op het WK. De uitschakeling van Phil Taylor in de kwartfinale van dit jaar heeft er mede voor gezorgd dat hij een wildcard kreeg voor de Premier League. Webster is één van de meest constante spelers bij de PDC. Scorend altijd goed maar zelden fantastisch en met een groot wapen: de dubbel 20. Als tops loopt kan iedereen de borst nat maken want dan is hij bijzonder gevaarlijk. De vraag is wel hoe snel Webster went aan de grote zalen van de Premier League en of hij af en toe ook boven zijn niveau kan uitstijgen?

De Premier League begint op 10 februari en zal op donderdagen live gestreamt worden via de website van RTL7. Op iedere vrijdag is er een samenvattingprogramma na de Jupiler League, ook op RTL7. Veel plezier bij de mooiste show op aarde.

Jacques Nieuwlaat