Drukke maanden in dartsland

Published at 01/11/2011

Het wordt in de morgen steeds later licht en ’s-middags wordt het ook al steeds vroeger weer donker. Voor de meeste Nederlanders betekent dit dat Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw er aan gaan komen, maar voor de dartsliefhebber staat dit gelijk aan darts, darts en nog meer darts.

Vanaf 12 november tot half januari kun je ongelooflijk veel toernooien op TV zien of zelf bezoeken. Ook voor mij betekent dit dat de drukste tijd van het jaar er aan zit te komen. Bij RTL7 zullen we in ieder geval verslag gaan doen van de Grand Slam of Darts, de Players Championship Finals en natuurlijk het WK van de PDC. Wie zijn de spelers in vorm, wie worden de verrassingen en wie wordt de nieuwe wereldkampioen. We zullen in ieder geval weer een heleboel wedstrijden voorbij zien komen en ik heb er nu al zin in.

Ik merk dat het darten toch weer meer is gaan leven de laatste maanden. Familie en vrienden spreken me er weer over aan, de aanvragen voor demonstraties met bekende darters beginnen weer binnen te druppelen, kortom ik heb het idee dat we weer vooruit gaan. De snelste manier om onze sport onder de aandacht te brengen is natuurlijk succes. Ik hoop echt dat één van de Nederlanders op de aankomende toernooien tot een aansprekende prestatie komt. Ik denk namelijk dat als we een goed resultaat kunnen overleggen iedereen in de sport er van zal profiteren. De laatste jaren is het moeilijk geweest voor de spelers om sponsoring te vinden en nog steeds zijn er veel Nederlandse spelers die op eigen kosten het circuit moeten aflopen. Dit zorgt ervoor dat deze spelers zich niet volledig kunnen focussen op hun spel, maar altijd in hun achterhoofd bezig zijn met het verdienen van hun salaris. Die extra druk heeft er volgens mij voor gezorgd dat de prestaties de afgelopen jaren wat zijn tegengevallen. Het is een cirkel waar je in zit, bij betere prestaties zal de sponsoring weer op gang komen en als de sponsoring er is zullen de prestaties ook weer beter worden. Dus bedrijfsleven sta op en ondersteun onze spelers op weg naar een topprestatie.

Naast mijn werk als commentator bij RTL7 heb ik er sinds 1 oktober een nieuwe functie bij. De PDPA, de spelersvakbond van de PDC heeft mij gevraagd of ik als vertegenwoordiger wil optreden namens de spelers van het Europese vasteland. Er komen veel vragen vanuit die groep met spelers en de groep wordt ook steeds groter, maar zij hadden tot heden niet echt een vast contactpersoon binnen de PDPA. Nu dus wel en ik mag gerust zeggen dat ik wel vereerd ben met de aanstelling. Ik ben hiermee het eerste lid binnen de PDPA dat niet uit Groot-Brittannië komt. Genoeg werk aan de winkel dus!

Helaas kan ik dit jaar voor het eerst niet bij de Zuiderduin Masters zijn. De laatste jaren heb ik het commentaar gedaan voor dit toernooi en in het verleden heb ik er ook wel eens op het podium gestaan als referee. Als ik er niet moest werken ging ik in ieder geval altijd langs om de wedstrijden vanuit de zaal te bekijken. Het is één van de leukste toernooien van de wereld, maar helaas valt het dit jaar samen met de Players Championship Finals en dus zal ik moeten werken. Er doen dit jaar heel veel Nederlanders mee in Egmond dus ik zou zeggen: “ga ze aanmoedigen”.

Het eerste toernooi dat er aankomt is de Grand Slam of Darts. Vorige jaar een verrassende winnaar in Scott Waites en ik denk dat hij dit jaar ook hoge ogen zal gooien. Waites staat al een paar maanden fantastisch te spelen en zal moeilijk te verslaan zijn denk ik. Maar er zijn meer gegadigden voor de titel, natuurlijk Taylor als favoriet, maar let ook op mannen als Chisnall, King, Newton en Wade die allemaal in zeer goede vorm verkeren. Voor Nederland zullen Vincent van der Voort, Jan Dekker, Co Stompé en Raymond van Barneveld aan de oche verschijnen en na zijn twee overwinningen op Taylor het afgelopen weekend zal het bij Van Barneveld toch goed zitten tussen de oren. De Grand Slam of Darts geeft altijd spektakel en dat zal dit jaar niet anders zijn.

Volgende maand gaan we vooruit kijken naar het WK.

Jacques Nieuwlaat