Dorian, Ferry, Max, Sven of Michael?

Published at 01/11/2016

Meestal ben ik er te laat mee en denk ik er pas aan als de lijstjes al zijn ingediend en opgemaakt, maar dit jaar wilde ik eens proberen om op tijd te zijn.

Voor wie nog geen idee heeft waar ik het over heb; de verkiezing van sportman van het jaar staat op woensdag 21 december op de agenda. Ieder jaar is het lastig om als sporter uit een ‘kleine sport’ zodanig op te vallen dat je in aanmerking komt voor deze prijs, in een olympisch jaar is dat normaal gesproken onmogelijk.

Toch wil ik een poging doen om de commissie die de sportmannen voordraagt te overtuigen om de beste darter van de wereld op dit moment op de lijst te zetten. Niet alleen om daarmee het foutje van vorig jaar te wissen, toen hij niet op de lijst stond, maar vooral omdat hij voor elkaar heeft gekregen waarvan ik dacht dat het onmogelijk was: hij heeft nog meer gewonnen dan het voorgaande jaar. Vandaar deze korte brief:

Beste commissie,
Hierbij wil ik graag uw aandacht vestigen op een sportman die het afgelopen jaar zijn sport heeft gedomineerd. Hij staat op dit moment reeds 35 maanden op plek één van de wereldranglijst. Het is niet een sporter die bij één specifiek evenement heeft gepiekt, maar twaalf maanden presteert. Hij heeft op dit moment van de negen grand-slam toernooien die we hebben in de dartssport er acht in handen. Zijn naam zult u zeker kennen; Michael van Gerwen.

Naast de acht grand-slam titels heeft hij ook nog in vijf van de zes World Series toernooifinales gestaan, waarvan hij er twee won. Zes titels op de Europese Tour en een achttal titels op de Britse tour. Kortom een CV waar volgens mijn onderzoek niemand aan kan tippen. Indien uw commissie nog verdere toelichting wenst ben ik gaarne bereid deze te verstrekken.

Met vriendelijke groet,
Jacques Nieuwlaat

Wie zijn de concurrenten van Michael van Gerwen dit jaar? Bovenaan staan twee olympische kampioenen denk ik.

Dorian van Rijsselberghe is winnaar van het Olympisch goud op het onderdeel windsurfen ook wel RS:X genoemd. Ferry Weertman werd in Rio de Janeiro Olympisch kampioen op het onderdeel 10 kilometer openwaterzwemmen. Naast deze beide Olympisch kampioenen denk ik ook dat Sven Kramer in de running is; hij werd voor de achtste keer in zijn loopbaan Europees kampioen en voor de zevende keer Wereldkampioen allround schaatsen, daarnaast pakte hij ook nog de WK titels op de 5.000 en 10.000 meter. De vierde kanshebber op de titel is misschien wel Max Verstappen; de eerste Nederlandse winnaar van een Grand-Prix in de formule 1 en de nieuwe Nederlandse knuffelbeer zo lijkt het.

Nu ga ik zeker niet de prestaties van deze andere toppers bagatelliseren, het zijn stuk voor stuk kanjers op hun gebied, maar wat ik wel wil benadrukken is dat de prestaties van Michael van Gerwen niet onderdoen voor deze sporters. Daarbij is het lang geleden dat een Nederlandse darter in aanmerking is gekomen voor de titel van sportman van het jaar. De keuze is tijdens het bijbehorende gala aan de sporters zelf, maar ik vind wel dat Michael minimaal bij de genomineerden hoort. Het gaat immers om de verkiezing van sportman van het jaar en niet om de verkiezing van atleet van het jaar.

Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat