Deze maand Q-School en sponsoring

Published at 01/02/2013

De tijd vliegt, voor je het weet zit de eerste maand van het jaar er weer op. De PDC World Cup begint vandaag, net als de Dutch Open en ook de Premier League staat al weer voor de deur. Tot een paar jaar geleden was januari altijd mijn ‘vrije’ maand. Geen toernooien, naast Lakeside dan en uitblazen van een druk najaar maar daar is dit jaar weinig van terecht gekomen. Met alle aandacht die darten heeft gekregen de laatste weken zat mijn agenda bomvol, wat op zich natuurlijk een goede zaak is. Interviews met kranten en tijdschriften, afspraken met organisaties van nieuwe toernooien en de eerste workshops zijn inmiddels al weer gedaan.

Nadat ik terug was na een paar dagen Lakeside ben ik naar de Q-School gegaan om van dichtbij te kijken wie de nieuwe gezichten van de PDC zullen zijn in 2013. Ik moet zeggen dat het niveau dat je daar ziet mij in ieder geval alle gedachten die ik nog had om misschien zelf ooit nog eens de darts op te pakken hebben geminimaliseerd. Wat een niveau, niet normaal. Ruim 300 spelers schreven zich in voor de Q-school 2013 en slechts 25 kregen een welverdiende tourkaart uitgereikt. Dit jaar opvallend veel internationale spelers die zich plaatsten, waaronder de Zuid-Afrikaan Charl Pietersen die op mij een geweldige indruk maakte, maar datzelfde geldt ook voor de Canadees Ken MacNeil. Ik hoop van harte dat deze beide spelers ook daadwerkelijk op de ProTour gaan spelen en zullen laten zien wat ze kunnen. Ook de Belg Ronny Huybrechts verzekerde zich van een tourkaart en zal nu samen met zijn broer Kim de toernooien gaan aflopen. Ik heb het al eerder gezegd; de Belgen komen er aan!

Drie negendarters in de vier dagen Q-School om nog maar eens aan te geven hoe hoog de standaards tegenwoordig is. Maar zeker als je langs de borden loopt in Wigan zoals ik heb gedaan zie je hoeveel talent er nog onontdekt is in de wereld. Als je niet elke leg binnen vijf of zes beurten uit bent maak je weinig kans om ver te komen. Ondanks al dat geweld hebben toch 2 Nederlanders ook een tourkaart bemachtigd en zij mogen de aankomende twee jaar gaan proberen de top 64 van de PDC te bereiken. Edwin Max en Ryan de Vreede zijn de nieuwe Nederlandse namen en ik ben heel blij dat beide heren ook de nodige steun krijgen om hun droom waar te maken. Zowel Max als de Vreede hebben een sponsor gevonden die hen de aankomende jaren zal helpen hun doel te bereiken.

En dat is ook meteen waar ik het deze maand nog wat meer over wil hebben, sponsoring. Toen het darten zijn kookpunt bereikte in Nederland een jaar of 10 geleden leek het wel alsof de sponsors niet aan te slepen waren. Iedere speler die een lokaal dartstoernooi had gewonnen of een paar keer 180 had geslingerd werd gesponsord. Of het nu de plaatselijke slager was die voor een paar honderd met een sticker op een shirt werd geplakt of de grote bedrijven die duizenden investeerden in topspelers, iedereen deed mee. Maar met het verdwijnen van de hype verdwenen ook de suikerooms uit onze sport. Als er al sponsors werden gevonden waren de tegenprestaties die werden verwacht ook steeds groter en dat is iets waar de darters niet aan gewend zijn. Wie kan zich nog de tijd herinneren dat een prachtige sponsor als keukenconcurrent zijn intrede deed in het darten. Een prachtig toernooi werd neergezet en een aantal spelers werden gebonden aan het bedrijf. Voor mij is dat dé manier om je naam in een individuele sport als darten groot te maken. Waarom bestaan dat soort sponsors vandaag de dag niet meer en wat ging er fout? Je kunt er een hele studie van maken, maar ik kijk dan toch graag naar andere sporten om te kijken hoe het daar gaat.

Neem nu bijvoorbeeld individuele sporten als schaatsen of zeilen. Beide sporten hebben een aantal grote sponsors en alhoewel het hier ook om individuele sporters gaat, wordt er toch als teams gewerkt. Ik denk dat dit in het darten ook moet kunnen. De bedragen die in die sporten omgaan zijn vele malen hoger dan de bedragen die nodig zijn om een zelfde constructie te maken voor onze sport. De twee positieve uitzonderingen op de regel tegenwoordig zijn Hemeco opslagsystemen en Mariflex. Beide bedrijven hebben een team van darters onder contract staan waarmee ze proberen kansen te genereren voor die spelers. Mariflex is al een paar jaar actief binnen het BDO systeem met gevestigde namen als Tony O’Shea en Darryl Fitton en hebben daar Nederlandse talenten aan toegevoegd die kunnen profiteren van de kennis van de oudgedienden. Joey ten Berge, Willy van de Wiel, Jimmy Hendriks, Jan Dekker en sinds kort Wesley Harms hebben zich aangesloten. Aan de andere kant van de dartswereld zit het Hemeco Pro darts team. Zij kiezen met name voor jong talent en geven dat talent de kans zich te ontwikkelen. Sinds kort bestaat dit team uit Gino Vos, Toon Greebe, Leon de Geus, Jordy Terburg en Ryan de Vreede. Ik heb veel bewondering voor de bevlogenheid van de mannen die achter deze teams zitten. Respectievelijk Ruud Cogels bij het Mariflex team en Helmoed Hoppenbrouwers bij Hemeco zijn beide liefhebbers van het darten en sponsoren voor een groot gedeelte vanuit die liefde.

Toch denk ik dat het nog een stap verder moet kunnen. Waarom zou het in het darten niet mogelijk zijn om een team te vormen dat niet alleen de darters onderweg stuurt naar hun toernooien en daar de inschrijvingen en de hotels betaalt, maar een stap verder gaat. In iedere sport die verder wil wordt er gebruik gemaakts van trainers, mental coaches en een team van professionals die zich bezighouden met de randzaken. Waarom bestaat zoiets in onze sport niet, waarom hebben zelfs de beste spelers ter wereld louter een manager die wat zaakjes regelt, maar is er nauwelijks iemand die een personal trainer of coach heeft. Zouden jonge talenten niets hebben aan de adviezen van pak-em-beet Roland Scholten of Co Stompé, mannen die zelf alles al hebben meegemaakt? Ik denk het wel, maar waarom investeert niemand daar dan in? Als je wilt gaan golfen neem je bijna automatisch een aantal lessen van een professional op de golfclub, waarom gebeurt dat niet in het darten? Ik kan me toch niet voorstellen dat de huidige generatie toppers in spé niets kunnen opsteken van een middag trainen met Raymond van Barneveld of Michael van Gerwen. Misschien dat daarvoor de benodigde financiën ontbreken en daar zou een sponsor dus uitkomst kunnen bieden.

Nu het er naar uitziet dat we voldoende darts op TV zullen krijgen in de aankomende jaren en de kijkcijfers ook prima zijn is dit het moment om toch eens een balletje op te gooien. Er moet toch een bedrijf te vinden zijn dat wil investeren in een sport met zoveel volgers en exposure als darten en dat voor een fractie van de kosten die komen kijken bij andere ‘grote’ sporten. Welk bedrijf durft het aan om een professioneel team te beginnen, niet alleen spelers, maar ook de benodigde begeleiding en professionaliteit. Niet alleen toppers van nu, maar ook talent de kans geven om door te breken. Een bedrijf dat niet alleen geld wil uitdelen, maar er ook iets voor terug wil hebben, een bedrijf dat wil samenwerken. Zo’n bedrijf moet bestaan, het moet alleen nog opstaan. Mocht dit bedrijf opstaan, dan heb ik nog wel een paar ideeën die ik graag wil delen.

Ik wens alle Nederlanders veel succes in het nieuwe dartsseizoen, aan welke kant van de dartswereld je ook speelt. Met zoveel talent in ons land kan het niet anders dat we weer veel nieuwe titels gaan binnenhalen in 2013

Vergeet deze maand niet te kijken naar de PDC World Cup of Darts van 1-3 februari en de Premier League, vanaf 7 februari iedere donderdag allemaal op RTL7. Vergeet niet mee te praten via twitter met #rtl7darts. Ook ik ben daar te vinden, @jjnieuwlaat

Jacques Nieuwlaat