De top wordt breder of niet?

Published at 01/06/2011

Het eerste grote TV toernooi van 2011 zit er op, de Premier League en we hebben een nieuwe kampioen in Gary Anderson.

Jarenlang was het een zekerheid dat Phil Taylor het gros van de grote titels voor zich opeiste bij de PDC, maar inmiddels komen er toch haarscheurtjes in zijn pantser. The Power wint in de laatste negen maanden veel minder dan hij zou willen en ik moet nog maar zien dat hij daar verandering in kan aanbrengen.

In Nederland hebben we het vooral over het feit dat Raymond van Barneveld al een lange tijd zonder echt grote titel zit, natuurlijk won hij samen met Co Stompé de PDC World Cup, maar individueel is de Las Vegas Desert Classic van 2007 zijn laatste hoogtepunt. Bij de PDC wordt men toch ook langzamerhand ongerust over het feit dat hun troetelkind, Phil Taylor, minder wint dan ze gewend zijn. De PDC heeft sinds zijn oprichting een hechte relatie met televisiezender Sky Sports. De toernooien die onder die vlag worden uitgezonden gelden dan ook als het vlaggenschip van de organisatie. Dit zijn naast het WK, de Premier League, de UK Open, de World Matchplay en de World Grand Prix. Vanaf dit jaar zal daar de Grand Slam of Darts aan worden toegevoegd. De andere TV toernooien hebben toch beduidend minder aanzien. De Players Championships Finals, De RTL7 Darts International Masters, De European Championships en de World Cup moeten nog groeien naar de status van een echte major.

Taylor won vorig jaar nog wel de World Matchplay in Blackpool door in de finale te winnen van Raymond van Barneveld, maar daarna zijn de resultaten van de vijftienvoudig wereldkampioen voor zijn doen magertjes te noemen. Op de World Grand Prix verloor hij van Lewis, op de Grand Slam of Darts van Steve Beaton en tijdens het afgelopen WK werd hij onttroond door Mark Webster. Wat volgde was de Premier League waarin hij de eerste wedstrijd kansloos verloor van Adrian Lewis om vervolgens alle tegenstanders genadeloos op de pijnbank te leggen. Hij won 13 wedstrijden op rij en er leek geen maat te staan op de grote kampioen. Hij eindigde bovenaan de competitie en hij hoefde alleen nog maar twee potjes te winnen op de finale avond om weer een grote titel te mogen bijschrijven op zijn palmares. Maar dat bleek dus juist lastiger te zijn dan gedacht. Op het moment dat het er echt om ging, knock out, winnen is door, verliezen is exit, speelt Taylor een zeer matige partij en wordt hij voor de tweede keer dit jaar ruim verslagen door Adrian Lewis. Natuurlijk kun je allerlei excuses aanvoeren, maar feit is gewoon dat Taylor sinds de World Matchplay van 2010 geen trofee meer omhoog heeft gehouden voor de camera’s van Sky Sports en dat doet toch pijn in Engeland. Op de schoorsteen van huize Taylor staan inmiddels nog ‘maar’ twee bekers, die van de UK Open en die van de World Matchplay.

De concurrenten zien dit natuurlijk ook en het zal hen sterken in het geloof dat de onverslaanbare tegenwoordig niet meer zo onverslaanbaar is. De top van de PDC is de afgelopen jaren breder en breder geworden, met name door de overstap van enkele toppers uit de BDO, maar ook doordat spelers gewoon beter worden binnen het eigen systeem. De bijna wekelijkse toernooien op de Pro Tour, die loodzwaar zijn werpen hun vruchten af, steeds meer spelers kunnen zich concentreren op darts als loopbaan en dat zullen ook steeds meer spelers gaan worden. Morgen begint de UK Open en de lijst met favorieten is lang. Natuurlijk staat Taylor nog steeds bovenaan de lijst, maar ik denk dat er meer spelers dan ooit dromen van een foto aan de schoorsteenmantel met de beker van de UK Open in hun hand. Adrian Lewis, Gary Anderson, James Wade, Raymond van Barneveld, Simon Whitlock, Wes Newton, John Part, Paul Nicholson of Vincent van der Voort zouden zomaar de titel mee naar huis kunnen nemen, de top wordt namelijk breder, absoluut!

Jacques Nieuwlaat