De toekomst van het darten ligt in het oosten

Published at 01/11/2015

De dartsmaanden vliegen traditioneel voorbij. Oktober is ook alweer razendsnel de geschiedenisboeken in verdwenen.

Terwijl MVG zijn suprematie nog maar eens bevestigde door het Ek te winnen waren de meeste darters van de BDO/WDF actie op de World Cup Darts in Turkije. Zesendertig landen waren in Kemer aanwezig met een herenteam, 29 daarvan hadden ook hun dames meegenomen en 16 landen hadden ook een jeugdteam.

Ik vind deze World Cups altijd bijzonder interessant en wel om een aantal redenen; ten eerste leer je eens wat mensen kennen uit andere landen en culturen. Zo vaak praat ik nu ook weer niet met iemand die woonachtig is in Rusland of Trinidad & Tobago. Maar belangrijker is wel dat je een soort van trend begint te zien wanneer je naar dit toernooi kijkt.

Misschien is het handig om eerst een korte uitleg te geven over de World Cup. Er wordt gespeeld in landenteam. Heren, dames en jeugd hebben ieder een eigen klassement. Per land spelen vier heren, vier dames, twee jongens en twee meisjes. Er wordt gespeeld in singles, koppels en teamwedstrijden en voor ieder onderdeel zijn punten en medailles te verdienen. De punten worden aan het eind opgeteld en zo worden de overall winnaars bepaald.

Engeland won nog wel ‘gewoon’ de overall Cup bij de heren en de dames tot zo ver niets bijzonders. Met name bij de dames is het klasseveschil tussen Engeland en de rest van de wereld zo groot dat het vaak erg pijnlijke confrontaties oplevert. Als Engeland ook nog een B- en C- team zou mogen meenemen wordt het misschien nog spannend. Nederland won de Cup bij de jeugd, wat ook geen daverende verrassing is. Toch zie je wel dat de van oudsher dominerende landen niet meer zo dominant zijn, met name niet meer bij de heren. Zo zat er bij de herensingles maar één Engelsman bij de laatste 32. Acht verschillende nationaliteiten in de kwartfinales geeft wel aan dat het darten mondialer wordt. Met name de opkomst van spelers uit Oost-Europa is de laatste jaren aan het groeien. Madars Razma uit Letland, Darius Labanauskas uit Litouwen en Boris Koltsov uit Rusland zijn daar goede voorbeelden van. Ik moet eerlijk zeggen dat er ook bij de dames wel wat talent rond loopt in Oost-Europa, met name Tsechië en Hongarije maakten p mij een goede indruk.

Toch denk ik niet dat de toekomst echt uit Oost-Europa komt voorlopig. De eerder genoemde namen lijken gewoon talenten die ‘per ongeluk’ uit die landen komen zonder dat er echt een gedegen systeem achter zit. De echte toekomst van het darten moeten we misschien wel verder naar het oosten zoeken. Voor aanvang van de World Cup werd op een vrijdag het jeugdkampioenschap van Turkije gespeeld. Er deden honderden jeugdspelers aan mee die allemaal enthousiast hun pijltjes stonden te gooien. Na enig onderzoek blijkt dat de dartssport daar op scholen wordt gespeeld en er heuse competities zijn tussen de verschillende scholen. Op dit moment zijn de resultaten van de Turkse jeugd nog niet echt om over naar huis te schrijven, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat er uit de ruime keuze die zij hebben aan jeugd een talent voortkomt.

Nog verder oostwaarts kom je in Iran uit. Iran hoor ik u denken, darten ze daar ook? Jazeker en met name in de jeugd doen ze dat ook best aardig. Ook daar wordt er met steun van de overheid getraind en gespeeld op scholen. Iran pakte dit WK in ieder geval alvast een medaille bij de meisjes, misschien wel de eerste van veel meer. Ik heb een tijdje gesproken met de begeleiding van dit Iraanse team en ik kan je wel vertellen dat ze graag willen leren van de grote landen en veel ambities hebben. Zeker door de steun van de overheid hebben ze ook voldoende financiële armslag om kennis in te kopen en hun spelers ervaring te laten opdoen. Op dit moment is het verkrijgen van een reisvisum nog het grootste probleem voor de spelers uit dit land, maar ze werken er hard aan om dit op orde te krijgen. Ze hebben inmiddels het plan opgevat om in 2016 het Dutch Open te bezoeken.

Nederland heeft de laatste jaren de beste jeugdspelers ter wereld voortgebracht als je naar de resultaten kijkt. Het grote voordeel van ons land is dat we klein zijn en zeer goed georganiseerd met een nationale bond die veel tijd, energie en geld steekt in de jonge dart(st)ers. Toch blijft het mij verbazen dat op nagenoeg geen enkele school darten onderdeel uitmaakt van het schoolprogramma. We zijn wel geaccepteerd als sportbond, maar toch geen onderdeel van het sportprogramma op school. Voor mijn gevoel is daar nog best wat te halen en zullen we dat ook moeten halen om in de toekomst ook de beste spelers voort te blijven brengen. Lukt dit niet dan kan het zomaar gebeuren dat de wereldkampioen van 2030 uit Turkije of Iran komt.

Jacques Nieuwlaat