De tijd vliegt

Published at 06/02/2017

Vijf jaar lijkt een hele lange periode, maar toch gaan die 60 maanden weer sneller dan je denkt.

Ik ben een groot fan van Youp van ’t Hek, niet alleen van zijn optredens in het theater, maar ook van zijn wekelijkse column in het NRC. Deze worden dan jaarlijks gebundeld in een handzaam boekje en die vindt dan meestal rond de Kerstdagen, zijn weg weer naar mij. In één van zijn boekjes gaat hij in een column vijf jaar terug in de tijd en dat gaf mij aanleiding om hetzelfde te doen.

Een paar ijkpunten om mee te beginnen: Eind januari 2012 was Christian Kist net wereldkampioen darts geworden bij de BDO. Phil Taylor was de nummer één op de wereldranglijst van de PDC met een bedrag van 665.100 Britse ponden achter zijn naam. De nummer 32 van de wereld was Dave Chisnall, zijn teller stond op 74.600 GBP. Raymond van Barneveld was de beste Nederlander op plaats negen. Ook Vincent van der Voort (14) en Co Stompé (26) stonden in de mondiale top 32. Op 30 januari 2012 stond Michael van Gerwen op de 37e plaats van de wereldranglijst; er is veel veranderd in vijf jaar.

Tijdens de toernooien die we tot 2012 uitzonden bij RTL7 waren de Nederlanders weinig succesvol. De laatste overwinning bij de PDC dateerde van 2007 toen Raymond van Barneveld de Desert Classic won, maar dat was nog in de tijd van Sport1 en SBS6. Er werd dan ook al serieus over gesproken of darts nog wel een prominente plek verdiende op de zender, immers de kijkcijfers gaan hand-in-hand met de successen van het darts en waren derhalve ook niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig besloot RTL om het darten nog een jaar de kans te geven. In oktober 2012 wint Van Gerwen de World Grand Prix en vanaf dat moment verandert alles bij de PDC, RTL en in het darten.

Vijf jaar later is Michael van Gerwen al een flinke tijd de trotse leider van de wereldranglijst. In geld uitgedrukt heeft hij ruim 1,8 miljoen pond op zijn ranking staan, een verdrievoudiging van het bedrag dat Taylor destijds had staan. Tegenwoordig hebben we vier Nederlanders in de top 16 van de wereld en zijn de titels niet aan te slepen. Met name Van Gerwen wint zoveel, dat we nu af en toe voorzichtig zelfs hopen dat een niet-Nederlander weer eens een beker omhoog mag houden. Kortom: het gaat uitstekend met het darten in Nederland. Inmiddels zijn de rechten met de PDC door RTL voor drie jaar verlengd en dat betekent dat de dartssport tot en met het WK van 2020 onder dak is.

Als je vijf jaar terug kijkt kun je natuurlijk ook vijf jaar vooruit proberen te kijken. Zal Van Gerwen eind januari 2022 nog steeds bovenaan de wereldranglijst staan? Ik denk het wel, maar er zijn natuurlijk geen garanties. Hoeveel spelers van de huidige top 16 spelen nog steeds op het WK van 2022? Als je terugkijkt naar 2012 dan speelden nog 11 van de top 16 mee op het afgelopen WK. Wes Newton (6), Andy Hamilton (7), Mark Walsh (12), Wayne Jones (13) en Colin Lloyd (16) waren er niet meer bij. Taylor zal er over vijf jaar zeker niet meer bij zijn, maar wie nog meer niet? Thornton en White vallen voor mij weg, wellicht dat Barney ook al met pensioen is. Maar er zullen ongetwijfeld nog een paar namen ontbreken. Voorspellen is en blijft moeilijk, waar staat bijvoorbeeld een aantal van de talenten van dit moment over vijf jaar? Woont Corey Cadby al in Engeland? Heeft Justin van Tergouw zijn potentie kunnen waarmaken? Allemaal vragen waar geen antwoord op te geven is, maar speculeren erover is natuurlijk heerlijk.

De wereld over vijf jaar voorspellen is onmogelijk, het aankomende jaar voorspellen is al niet gemakkelijk, maar dat ik ga toch proberen. Voorlopig is Michael nog echt wel even dominant, al blijf ik erbij dat hij niet zoveel zal winnen als in 2016. Op één van de majors in 2017 wordt hij uitgeschakeld door een landgenoot. Dat is niet op het WK, want hij prolongeert zijn WK titel denk ik. In 2017 gaan we ook weer meer horen van Simon Whitlock. Daarnaast groeien Daryl Gurney, Chris Dobey en Joe Cullen door en stijgen op de wereldranglijst. Benito van de Pas tenslotte gaat minimaal één halve finale op een major halen, misschien wel meer zelfs. En last but not least; We krijgen meer negendarters dan ooit tevoren. Het record dateert met zeven uit 2012 en dat gaat er in 2017 aan, immers na vijf jaar is alles anders en alles beter….

Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat