De nieuwe wereldorde

Published at 02/11/2017

De afgelopen decennia was het allemaal redelijk duidelijk in de dartswereld. In de grote apenboom die de dartswereld voorstelt heb je een zestal dominante alfamannetjes die op de bovenste takken bivakkeren. Daaronder dartelen dan wat jonge honden of een paar op leeftijd zijnde veteranen die worden gedoogd. Onder aanvoering van Phil Taylor, de langstzittende aap, was het gezelschap lang hetzelfde. Raymond van Barneveld, zit er al een tijdje, zijn landgenoot Michael van Gerwen een jaar of vijf. Dan heb je ook nog de twee Schotten Peter Wright en Gary Anderson en twee mannen uit Engeland; Adrian Lewis en James Wade. Dat waren jarenlang de namen die de overwinningen op alle grote toernooien opeisten. Sinds oktober 2012 won alleen Robert Thornton een major, de World Grand Prix van 2015.

Hoe anders is dat nu al in 2017. Eigenlijk begon het in maart tijdens de UK Open. Weliswaar bij afwezigheid van Taylor en Van Gerwen was het toch Peter Wright die zijn eerste major won. Al behoorde hij dan al een flinke tijd bij de absolute top, het duurde toch even voor zijn eerste winst. In augustus kwam daar dan de verrassende Kyle Anderson bij in Auckland en dan gaat het snel. Mensur Suljovic wint de Champions League of Darts en Daryl Gurney de World Grand Prix. En dat is nog niet alles want er zijn ook nog drie splinternieuwe finalisten in Corey Cadby, Rob Cross en Gerwyn Price.

Het is echt voor het eerst in jaren dat er flink geschud wordt aan de boom waar de alfa apen in zitten en een paar van hen hadden dit klaarblijkelijk niet verwacht. Of ze waren er in ieder geval niet op voorbereid en dreigen nu van grote hoogte hard uit de boom te flikkeren. Adrian Lewis valt terug naar plek 19 op de wereldranglijst als hij geen resultaten haalt de aankomende twee maanden. James Wade blijft redelijk hangen op plek 9, maar dat is vooral omdat hij vorig jaar een goede Grand Slam heeft gespeeld. Van Barneveld valt ook terug naar plek 15 en met het pensioen van Taylor ontstaat er zo een nieuwe wereldorde. Een nieuwe generatie van veelal jonge, maar in iedere geval hongerige spelers die de top willen halen en titels willen winnen.

Wat er nu dus dreigt te gebeuren is dat we meer toernooien gaan zien met een deelnemersveld zoals op het laatste European Championship. Op voorhand vreesden de kenners en TV-makers dat het toernooi minder interessant zou worden, maar niets is minder waar gebleken. Ik heb niemand horen klagen dat Anderson, Van Barneveld, Wade, Taylor en Lewis er niet bij waren. En eerlijk gezegd ik heb ze ook niet echt gemist. Het feit dat deze spelers het niet de moeite waard vonden om de twaalf EuroTour toernooien af te lopen, met een prijzengeld van 1.6 miljoen euro, of in ieder geval een aantal daarvan gaat ze nu langzamerhand opbreken. Het is een natuurlijk verschijnsel in de sport dat een nieuwe generatie het op een gegeven moment overneemt, het lijkt erop dat dit in het darten nu ook gaat gebeuren.

De nieuwe namen zijn mannen als Gurney, Cross, Suljovic en Price. Natuurlijk blijven Van Gerwen, Wright en Anderson nog wel even in de top 16, maar het lijkt nu toch voorlopig echt zo dat we een aantal andere vaste namen gaan verliezen. Natuurlijk is een speler als Lewis zo getalenteerd dat hij het tij echt nog wel kan keren, maar dan zal hij toch echt uit een ander vaatje moeten gaan tappen. Alleen op zijn naam gaat hij niet heel veel langer uitnodigingen krijgen voor lucratieve demonstratietoernooien als de Premier League en de World Series. Maar laat ik er bij zeggen dat dit zeker niet alleen geldt voor Lewis. 

Tot volgende maand!
Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat