De koning is van zijn troon

Published at 01/09/2011

Tijdens de algemene ledenvergadering van de BDO op 7 augustus jl. is het onvermijdelijke gebeurd; Olly Croft is afgezet als baas van de BDO.

In de wandelgangen werd er al langer over gesproken, maar niemand durfde het eigenlijk hardop te zeggen, Olly Croft had lang genoeg de leiding van de BDO in handen gehad. Croft die als één van de oprichters van de BDO en de WDF sinds 1973 zijn stempel zwaar heeft gedrukt op het mondiale darts is een man met een grote passie voor de sport. Hij heeft er mede voor gezorgd dat darts georganiseerd werd, niet alleen in Engeland of Groot-Brittannië, maar in de hele wereld. In de beginjaren had hij vooruitstrevende ideeën en een onblusbaar doorzettingsvermogen wat de BDO snel en goed op de kaart heeft gekregen. Dankzij Croft hebben we een Winmau World Masters en een WK gekregen. Hij regelde de speelzalen, de televisierechten en de sponsoren. Dankzij hem is The Embassy en later Lakeside een begrip geworden. Laat niemand ooit anders beweren dan dat deze man heel veel voor het darten heeft betekend.

Maar zoals het met veel grote leiders gaat; het pluche voelt zo goed aan dat men er geen afstand meer van wil doen. De eerste grote problemen kwamen in het begin van de jaren ’90 toen de topspelers meer en meer ontevreden werden met de gang van zaken binnen de BDO en vooral het feit dat zij bijzonder weinig inbreng hadden in de dagelijkse gang van zaken. Er werden steeds minder toernooien op TV uitgezonden en ook het prijzengeld ging omlaag. De topspelers die als professionals hun geld wilden verdienen kwamen in opstand en de grote darts split was een feit. De top 16 van de wereld keerde de rug toe naar Olly Croft en de zijnen en begonnen hun eigen bond, de latere PDC. In geen enkel bedrijf of grote sportorganisatie zou de voorzitter zo’n coup hebben overleefd, maar Croft bleef gewoon stevig in het zadel zitten. En daar is het natuurlijk ook fout gegaan. Croft bleef met de ideeën uit de vroege jaren ’70 werken terwijl we inmiddels al halverwege de jaren ’90 waren. De BDO en zijn WK zijn in eerste instantie nog gered door Nederland, want ineens was daar een man uit de lage landen die een viertal wereldtitels won en belangrijker nog een hele horde nieuwe fans meebracht naar het WK. Daarbij werd onder de BDO vlag ook nog een tweetal nieuwe TV toernooien neergezet in datzelfde Nederland. Dit hield de topspelers nog een tijdje koest maar nadat Raymond van Barneveld de overstap maakte naar de PDC en in zijn kielzog zo’n beetje de gehele wereldtop meeging werd de situatie onhoudbaar.

Spelers gingen morren, maar ook de counties in Engeland gingen morren en dat zijn de organisaties waar de BDO van afhankelijk is. Toen die steun eenmaal weg viel was het gedaan met de koning. Sinds 1984 is er geen nieuw TV toernooi uit de koker van de BDO zelf gekomen en stilstand is achteruitgang. De PDC is inmiddels de BDO voorbij als het gaat om organisatie en prijzengeld voor de topspelers. Het WK van de BDO kun je nauwelijks nog een echt WK noemen als er zoals vorig jaar naast spelers uit Groot-Brittannië nog 2 andere landen zijn vertegenwoordigt, Nederland en Duitsland. Er ligt kortom een mooie uitdaging voor het nieuwe bestuur. Je kunt dan 2 kanten opgaan denk ik. Of je gaat praten met de PDC om samen te gaan werken, wat voor mij de meest logische optie is, of je gaat zelf proberen een omslag te maken en het aantrekkelijker maken voor iedereen over de hele wereld om voor jouw organisatie te spelen. Ik verwacht dat men voor de tweede optie zal kiezen en ik vrees dat zelfs met de koning van zijn troon we niet echt veel verbeteringen hoeven te verwachten. De eens zo trotse BDO die als voorbeeld heeft gediend voor vele andere dartsorganisaties is een log monster geworden dat niet wil of kan veranderen. En toch zal het nodig zijn om vooral jonge darters een kans te geven om van hun sport hun beroep te kunnen maken.

Jacques Nieuwlaat