De keuze is reuze

Published at 01/05/2014

Iedere topsporter streeft er naar om de beste te worden. Meer en gerichter trainen, op je voeding letten en natuurlijk is alleen het beste materiaal goed genoeg. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor darters, al lijkt voeding niet één van de speerpunten te zijn voor een aantal darters… Maar materiaal des te meer.

Toen ik begon met darten kocht je je spullen in een dartshop. Misschien moet ik nog even aan de jongere generatie uitleggen wat een dartshop is; dat was in mijn tijd een winkel waar je darts en dartsaccesoires kon krijgen. De meeste van deze winkels konden niet bestaan van alleen maar de verkoop van darts en dus vond je er ook snooker- en jeu-de-boules artikelen. Je werd er geholpen door iemand die zelf ook een pijltje gooide en kreeg advies over het materiaal dat het beste bij jou paste. Handig als je net begonnen bent.

Bij je aanschaf kon je kiezen uit grofweg 30 verschillende setjes darts, als je mazzel had kon je die dan ook nog eens in een drietal verschillende gewichten krijgen. Als het op de keuze van shafts aankwam waren er eigenlijk maar een stuk of vijf à zes soorten en hetzelfde gold voor flights. Tegenwoordig moet je een veelvoud aan keuzes maken, en dat geldt dan alleen nog als je naar een dartshop gaat. Online zijn de keuzes ontelbaar en ik vraag me serieus af hoe een beginnende darter een keus kan maken zonder het materiaal te voelen en te proberen.

Maar eigenlijk wilde ik het daar helemaal niet over hebben. In mijn begintijd waren Eric Bristow, John Lowe, Bob Anderson en Jocky Wilson de grote namen. Die mannen speelden allemaal met een setje darts die hun naam droeg en die bleven ook jaren hetzelfde voor mijn gevoel. Ik weet nog dat er op een gegeven moment een ‘gouden’ variant kwam van hun darts, maar de vorm was gewoon hetzelfde als altijd.

Dit in tegenstelling tot de huidige generatie darters. Raymond van Barneveld, Peter Wright, Phil Taylor, Adrian Lewis en Simon Whitlock - om er maar een paar te noemen - gooien geen jaar lang met hetzelfde materiaal. Ik begrijp best dat de materiaalsponsor kan veranderen en dat er daarom een iets ander ontwerp gemaakt moet worden, maar sommigen maken het echt te gek. Peter Wright heeft in de laatste 4 maanden met 6 verschillende setjes gespeeld en dan bedoel ik niet een ringetje meer of minder op de barrel, maar compleet andere ontwerpen, met ook nog eens compleet verschillende shafts en flights. Nogmaals: ik begrijp dat je beter wilt worden en af en toe iets uitprobeert, maar als we eerlijk zijn; welke topspeler is er ooit echt beter geworden nadat hij is gewisseld van materiaal? Het antwoord volgens mij is alleen Phil Taylor. Die is van lange dunne darts naar de huidige bommetjes gegaan. Maar dan nog, volgens mij won hij met die slanke pijlen ook nog wel eens een toernooitje links of rechts.

De lijst van voorbeelden van spelers die met het nieuwe materiaal in een vrije val zijn gekomen is des te langer. Raymond van Barneveld was volgens mij nog altijd op zijn best met de oude pijlen waarmee hij vier keer op Lakeside won. Mark Dudbridge won ooit de Winmau World Masters en stond in een WK finale totdat hij ging rommelen met zijn materiaal. Gary Anderson is niet meer dezelfde sinds hij is gaan experimenteren en er zijn nog veel meer voorbeelden te vinden. Colin Lloyd, Wayne Mardle, Darryl Fitton enz. enz. Natuurlijk weet ik ook wel dat sommige van deze spelers ook te maken hebben gehad met andere factoren die hun spel niet ten goede zijn gekomen, maar toch waarom doen zoveel spelers het tegenwoordig? Zijn de sponsordeals zo mooi dat je er geen nee tegen kan zeggen of is iedereen op zoek naar de kip met de gouden eieren? Ik hoop dat het gewoon een modegrill is en dat binnenkort alle toppers gewoon weer jaren met hetzelfde materiaal blijven werken. De statistieken wijzen uit dat het zelden werkt en bovendien is er tegenwoordig meer te verdienen met het winnen van een paar mooie grote toernooien dan het snelle geld van een materiaalman. Daarbij ben ik er van overtuigd dat je met een uurtje extra training per dag een stuk verder komt dan met een afgeknipte flight….

Jacques Nieuwlaat