De jeugd heeft zeker de toekomst

Published at 02/04/2013

Vorig weekend werd in Engeland het WK Jeugd van de PDC gespeeld, gevolgd door de eerste 3 toernooien van de nieuwe Challenge Tour. Als je met die toernooien een opkomst op de been weet te brengen van zo’n 170 jonge enthousiaste darters dan zit het met de toekomst van het darten wel goed lijkt me. De beste 64 spelers van 21 jaar en jonger stonden tegenover elkaar tijdens het jeugd WK, spelers uit de hele wereld waren over gekomen naar Engeland om te bepalen wie zich de beste mag noemen. Het niveau van de jonge darters is angstaanjagend hoog voor een oudje als ik. Niet minder dan 2 negendarters werden er alleen al op die avond gegooid en dat was een paar jaar geleden toch ondenkbaar.

Een paar jaar geleden is de PDC zich nadrukkelijk gaan bemoeien met de talenten van de toekomst in het mondiale darten. Zij beseffen zich heel goed dat de huidige generatie van darters ook opvolging nodig heeft en hebben op dat moment de keus gemaakt niet langer alleen nog maar te proberen topspelers vanuit de BDO over te laten komen, maar ook eigen talent te kweken. En dit blijkt te werken. Onder leiding van Rod Harrington werd de jeugdtour opgezet en ik moet eerlijk zeggen dat er geen half werk van werd gemaakt. Er kwam een flinke zak met geld op tafel om het voor alle jeugdigen ook echt interessant te maken om daadwerkelijk te gaan spelen op deze toernooien en de resultaten waren daar. Als je de filosofie aanhangt dat spelers alleen maar beter worden wanneer ze competitie krijgen dan is dit de gouden formule. Ieder toernooi zal je ongelooflijk goed moeten spelen om in de buurt van een dagzege te komen en het niveau lijkt te stijgen bij ieder toernooi. Tel daarbij op dat een aantal van de grote spelers bij de PDC ook nog eens een (of meer) jonge speler(s) ‘adopteerden’ en de juiste combinatie is gemaakt.

Het eerste grote succes is natuurlijk Michael van Gerwen, een jonge man die al snel een talent leek te zijn, maar sinds zijn overstap naar de PDC niet echt uit de verf was gekomen. Nadat hij een paar jaar op de jeugdtour heeft kunnen spelen en daar zijn talenten verder heeft kunnen ontwikkelen is hij nu echt klaar voor het grote werk. Michael heeft weer leren winnen bij de jeugd en die ervaringen neemt hij nu mee op de toernooien bij de grote jongens en vergis je niet, daarmee is de investering die de PDC heeft gedaan ook alweer in één klap terug verdiend. En niet alleen Michael profiteert van deze jeugdtour, er komen nog veel meer jonge darters aan die de toekomst van het darten zullen bepalen. Michael Smith is een ongelooflijk talent dat inmiddels ook bij de senioren al zijn resultaten weet te boeken. James Hubbard, vorig jaar de wereldkampioen, staat bijna in de top 50 van de wereld en Arron Monk heeft zich inmiddels ook al diverse keren goed laten zien.

In Nederland hebben we al jaren een heel goed werkend systeem bij de jeugd. Onze jongens en meisjes doen het mondiaal gezien zeer goed, mede doordat we hen een goede begeleiding geven en daar ook geld in durven steken. Als je kijkt naar de grote toernooien die er voor onze jeugd zijn te winnen, te weten de Winmau World Masters, de Europe Cup Youth en de World Cup Youth dan zie je opvallend vaak Nederland bij de medaillewinnaars staan. Ik vraag me dan altijd af waar die spelers blijven als ze eenmaal senior worden. Waarom breken die jeugdspelers niet echt door bij de senioren, een uitzondering daar gelaten. Al jaren geleden ben ik bij gesprekken geweest waarin de conclusie was dat het gat tussen junioren en senioren te groot was en dat gat lijkt er nog steeds te zijn. Kampioenen als Jonny Nijs en Maarten Pape hebben we eigenlijk niet meer terug gezien bij de senioren terwijl ze toonaangevend waren bij de jeugd. Natuurlijk vallen er in iedere sport een aantal talenten af omdat ze zich gaan concentreren op hun maatschappelijke carrière, maar het kan toch niet zo zijn dat we ze allemaal maar aan hun lot overlaten nadat ze 18 jaar zijn geworden? Voor de toekomst van onze sport is het belangrijk dat we deze groep behouden en klaarmaken voor de volgende stap.

Ik ben er dan ook een groot voorstander van om mogelijkheden te creëren voor deze groep. Verzin geen regeltjes die spelers beperken om beter te worden in onze sport. Uiteindelijk is er namelijk maar 1 winnaar als nieuw talent doorstroomt naar de senioren en dat is de dartsport! Op dit moment is de jeugd of Challenge Tour de beste tussenstap en laat dus ook iedereen die mee wil spelen op deze toernooien dat doen. Natuurlijk begrijp ik dat de BDO zijn talenten ook wil behouden, maar ik kan me niet voorstellen dat de beste oplossing om die talenten te behouden is dat je ze verbied om elders te spelen. Sterker nog: ik denk dat dat alleen maar de ontwikkeling zal tegen werken. Of je laat deze spelers meedoen bij de andere organisatie, of je zet er zelf een heel sterk circuit tegenover. Ik was laatst op het Mariflex Open waar een flink aantal jeugdspelers meespeelden dus de potentie in Nederland is er zeker, maar we moeten deze spelers wel helpen om ook de volgende stap te maken. Naast de aspiranten en junioren moet er dus een nieuwe categorie komen waar redelijk prijzengeld is te verdienen en waar spelers worden geholpen om van junior senior te worden. Als de BDO/WDF niet bereid is daarin te investeren dan zullen in no-time de talenten uit de jeugd verdwijnen naar de PDC want uiteindelijk is geld toch voor velen een grote drijfveer.

Natuurlijk moeten we er ook voor blijven zorgen dat er nieuwe aanwas komt bij de jeugd en ik denk dat je die het beste kunt vinden op de scholen. Vorig jaar heb ik daarom in samenwerking met mijn lokale dartsorganisatie (Darts in Delft, DID) een dartsavond georganiseerd op één van de scholen in onze stad. Een veertigtal scholieren ‘offerden’ hun vrije avond op om kennis te komen maken met de dartssport. We hebben een leuk programma in elkaar gezet, dartsfabrikant Bull’s heeft een tiental dartsbanen met toebehoren ter beschikking gesteld en DID bracht een aantal darters op de been om de avond te begeleiden. Het werd een geweldige avond waarbij eigenlijk iedereen winnaar werd. Het is zo leuk om het enthousiasme te zien bij jongeren die voor het eerst een pijltje gooien, maar ook bij de vrijwilligers die de liefde voor hun sport kunnen overbrengen op de volgende generatie darters. Ik herken dat enthousiasme goed want ik heb het zelf ook beleefd toen ik voor het eerst mijn pijltjes gooide en verknocht raakte. Maar het leukste van alles was misschien wel dat dezelfde school ons dit jaar weer heeft gevraagd om te komen, de leerlingen en leiding waren zo enthousiast dat darten ook dit jaar niet mag ontbreken op het programma, missie gelaagd! Natuurlijk gaan we dit jaar weer naar de school toe en we zijn al gewaarschuwd dat de animo nog veel groter zal zijn bij de leerlingen, waarschijnlijk verdubbelen we het aantal spelers dit jaar, mooi toch en gemakkelijk voor andere liefhebbers elders in het land om dit initiatief te kopiëren. Laten we onze sport zelf naar de jeugd toebrengen, ik weet zeker dat het een succes wordt en misschien is de Nederlandse wereldkampioen darts van 2025 wel begonnen op één van de avonden die jij georganiseerd hebt op een school bij jou in de buurt! Mocht dat zo zijn dan kom ik met cameraploeg in 2025 een interview afnemen over hoe het allemaal begon.

Jacques Nieuwlaat