De glazen bol komt weer uit de kast

Published at 01/03/2014

Het nieuwe dartsseizoen is weer begonnen, de eerste vloertoernooien zijn gespeeld en de Premier League is ook weer onderweg. Eigenlijk is er geen echte stop meer in het jaar, zeker niet als je de toernooien van beide bonden volgt. Toch begint het nieuwe jaar voor mij gewoon nadat de beide WK’s zijn gespeeld, noem me maar ouderwets wat dat betreft. Deze maand een stukje over mijn eigen reizen en een beetje in de glazen bol turen.

Ik ben dit jaar naar Q-School geweest, in januari verzamelden zich ruim 300 spelers om een gooi te doen naar een tourkaart. Goed te zien dat een aantal Nederlanders deze ook haalden en ik wens ze veel succes de aankomende twee jaar met hun gekoesterde opmars op de wereldranglijst.

Vervolgens richting de Dutch Open, die dit jaar voor het eerst in Assen werd gespeeld. Ondanks de drukte hing er op zaterdag een prettige sfeer. Die drukte was eigenlijk een luxeprobleem want dat betekent dat er veel mensen willen spelen en kijken naar het toernooi. Ik heb het commentaar gedaan voor de stream en de regionale TV en ik moet eerlijk bekennen dat het soms wel doorbijten was. Natuurlijk moet je alle finales op het podium spelen, maar als ik met mijn “TV-pet” op zit te kijken kan ik de gedachte ook niet uit mijn hoofd krijgen dat sommige wedstrijden geen kijkcijferbommen zijn... Jammer dat Jeffrey de Zwaan niet de beslissende dubbels gooide in de halve finale, maar houd hem in de gaten want hij belooft veel goeds!

Een week na de Dutch Open stond al weer Veldhoven op het programma voor het Euro Tour toernooi van de PDC. Het voelt toch een beetje vreemd als je naar de Koningshof rijdt terwijl dat niet voor de Dutch Open is. Met Michael van Gerwen als winnaar kan het natuurlijk niet anders dan een succes worden en dat was het dan ook. De zaal was vrijdag driekwart gevuld en in het weekend uitverkocht. Een heel goede sfeer en prachtig darts met een schitterende finale. In de wandelgangen heb ik al vernomen dat er voorzichtig wordt gekeken naar een tweede locatie voor een extra toernooi in 2015 of 2016, wat geweldig zou zijn!

Dan een beetje vooruit kijken naar dit jaar. Wie gaan het goed doen en wie vallen terug? Ik denk zelf dat aan het eind van het jaar Michael van Gerwen en Phil Taylor nog op dezelfde plekken staan op de wereldranglijst. De speler uit de top die het moeilijkste jaar krijgt is denk ik Simon Whitlock. Hij maakt op mij een heel vlakke indruk, het vuur is weg. Hij draait nu een jaar of vier volle bak mee en daar lijkt hij nu de tol voor te gaan betalen. Ook Wes Newton gaat een paar plekken inleveren voor het eind van het jaar vrees ik, maar ik hou wel van zijn manier van sport beleven. Hij is fris en speelt met veel plezier, ook als hij een nederlaag moet slikken. Geen potentiele wereldkampioen denk ik, maar hij kan voorlopig zeker in de top meedraaien.

Nog veel interessanter dan de spelers die gaan dalen zijn de spelers die zullen stijgen in 2014. Ongetwijfeld zal Stephen Bunting de speler zijn die de meeste plekken gaat stijgen in 2014. Misschien is een plek in de top 32 voor hem wel binnen bereik. Ik ben heel erg benieuwd hoeveel TV toernooien hij mag gooien dit jaar en wat hij daar kan doen. Ik denk dat niemand in de top hem graag zal treffen in een eerste of tweede ronde. Twee mannen die het moeilijk hebben gehad in 2013 zijn Mark Webster en Dean Winstanley. Ik denk dat deze twee heren flink wat plekken gaan stijgen op de wereldranglijst en een paar mooie prestaties zullen laten zien. Daarnaast hoop ik dat Kim Huybrechts het laatste stapje ook kan maken. Hij heeft al heel goed gespeeld de laatste jaren en het zal lastig zijn om te stijgen op de wereldranglijst, alleen halve finales en finales op TV kunnen daarvoor zorgen, maar dat is dan ook die volgende stap. Gary Anderson gaat volgens mij een zeer goed jaar tegemoet. De vorm komt terug, het plezier is er weer en dan is de Schot levensgevaarlijk. Hij gaat dit jaar een major winnen.

Voor Nederland ziet het er goed uit. Vincent van der Voort komt langzaam maar zeker terug in topvorm en zal de top 32 niet uitvallen. Jelle Klaasen speelt ook sterk op het moment, als hij de blessures buiten de deur kan houden maakt hij ook een stap in 2014. Tel daarbij op dat Michael nummer 1 van de wereld blijft en Raymond ook nog zeker niet uitgespeeld is en we kunnen vooruit kijken naar een prachtig jaar. Van de nieuwkomers verwacht ik het meeste van Christian Kist. Een rustige jongen die goed weet wat hij kan en lekker nuchter blijft. Hij heeft een goed team om zich heen verzameld en dat zal er voor zorgen dat hij voorlopig alleen maar aan darten hoeft te denken.

Ik heb er in ieder geval zin in, 2014 wordt een mooi jaar!

Jacques Nieuwlaat