De beste friet van Nederland

Published at 03/08/2016

Mensen vragen mij wel eens of ik ook in mijn slaap nog met darten bezig ben en ik kan geruststellend antwoorden dat dit zeker niet het geval is. Althans meestal niet.

Niet zo lang geleden liep ik op de lokale braderie bij mij in de stad. Ik was eigenlijk nog maar net begonnen met het snuffelen tussen de tweedehands boeken en andere prullaria toen ik langs de mobiele friettent kwam die je op iedere braderie tegenkomt. Eigenlijk was ik hem al gepasseerd totdat er in je grijze massa zo’n vonkje ontstaat die je laat weten dat je iets bekends ziet zonder dat je het echt bewust gezien hebt. Ik loop een stukje terug en wie staat daar friet te bakken? Michael van Gerwen in eigen persoon! Soms geloof je je eigen ogen niet, maar hij was het echt, compleet met appelgroen schort en een gulle lach om de lippen. “Wat sta jij hier nou te doen Mike?” is mijn eerste vraag. “Altijd mijn droom geweest om patatbakker op evenementen te worden” is zijn resolute antwoord. “Ik heb eerst geprobeerd om met pijltjesgooien mijn brood te verdienen, maar dat lukte gewoon niet. Er is gewoon geen belegde boterham te verdienen met darten dus ben ik mijn droom achterna gegaan.”

Het is vreemd hoe je sommige dingen klaarblijkelijk verwerkt als je slaapt, want nadat ik wakker werd bleef het beeld van een patatbakkende MVG me nog helder voor de geest staan. Wat zouden de huidige topspelers eigenlijk zijn geworden als ze niet met pijlen smijten hun geld konden verdienen? Welk beeld heb ik er bij? Bij sommige spelers is het beeld vrij helder. Robbie Green zie ik zo aan de deur van een beetje louche nachtclub staan als uitsmijter. Volgens mij maakt hij genoeg indruk om de eerste de beste puistige tiener alle lust om onrust te stoken te ontnemen. Raymond van Barneveld lijkt mij een ideale ouvreur. Klinkt een beetje chique, maar dat is iemand die je je plaats wijst in een bioscoop. Ik denk dat hij bij iedere film een prachtig verhaal kan vertellen.

Phil Taylor is voor mij de ideale timmerman. Volgens mij kan hij uren in de weer zijn met hamer en beitel om het perfecte kastje in elkaar te zetten, ja van hem zou ik een mooi model kopen omdat ik weet dat hij net zo lang zal blijven schuren tot het perfect is. Gary Anderson lijkt me nu weer helemaal niet iemand die iets moet doen waarbij je heel precies en geduldig moet zijn. Volgens mij zou hij in een ander leven een prima taxichauffeur zijn geweest in een grote stad. Vlot en soepel door het verkeer glijden, sturend met de ene hand en in de andere een bakkie koffie. Hij weet binnen de kortste keren waar je de beste latte kunt krijgen.

Een beetje filosoferend kwam ik nog tot een aantal andere beroepen voor een aantal van de beste darters in de wereld; Benito van de Pas lijkt mij een uitstekende tattoo artist. Volgens mij kan hij prima binnen de lijntjes kleuren en creëert hij de mooiste sleeves. Jelle Klaasen lijkt me een geschikte barman, niet in een bruin café in het hartje van Amsterdam, maar wel op een mooi resort gelegen aan een hagelwit strand met wuivende palmbomen. Heerlijke koele cocktails shaken voor de op leeftijd zijnde pensionado’s op pak-em-beet Aruba. Hij zal van zijn fooi alleen al prima rond kunnen komen. James Wade wil natuurlijk eigenlijk aan oude auto’s sleutelen, maar ik zie in hem toch meer een verzekeringsmeneer of iemand die hypotheken verkoopt. Hij oogt zeer degelijk en volgens mij moet hij een aardige klantenkring kunnen opbouwen op die manier.

Dave Chisnall komt op mij altijd een beetje onverschillig over, komt goed uit ook want dat heeft hij wel nodig als africhter van politiehonden. Ik zie hem echt in zo’n dik pak rondlopen achtervolgd door een Duitse Herder die hem omver wil kegelen. Wij kunnen hem allemaal niet verstaan, maar de herder verstaat alles prima en krijgt de beste opleiding mogelijk. Vincent van der Voort tenslotte lijkt me niet iemand die echt met zijn handen aan het werk gaat. Het duurt dan ook even voordat het beeld doorkomt, maar als dat gebeurt dan staat het me ook helder voor de ogen. Hij is de politiek ingegaan en helemaal op zijn plaats als staatssecretaris van sport. Geen minister want dat is dan net weer even teveel in de spotlight, nee staatssecretaris een beetje op de achtergrond, maar wel verantwoordelijk voor een ongekende boost in de sport, zodat in de toekomst sporters wel kunnen rondkomen van hun passie.

Toch zijn er ook een paar spelers waar ik niet uitkwam. Geen idee wat Adrian Lewis of Peter Wright zouden zijn als ze niet het talent zouden hebben meegekregen om fantastisch te kunnen darten, maar misschien dat jullie er wel een idee bij hebben. Reageren kan hieronder met je Facebookaccount

Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat