De aansluiting is pleite

Published at 01/04/2017

De Premier League is inmiddels al weer halverwege. We hebben afscheid genomen van de twee spelers die, misschien niet toevalligerwijze, het laagst van de Premier Leaguespelers op de wereldranglijst staan. Het probleem van de laatste paar jaar is dat de ‘nieuwe’ aanwinsten het ronduit matig doen in de sterke competitie. Dit jaar zijn dat Kim Huybrechts en Jelle Klaasen en beiden kunnen en mogen zeker excuses aanvoeren waarom ze zo laag staan, maar het zijn geen incidenten. Vorig jaar was Michael Smith kanonnenvoer en in 2015 vochten Bunting en wederom Huybrechts om de onderste plekken. Ik denk dat de PDC zo onderhand ook serieus moet nadenken aan het afbreukrisico van deze spelers. Michael Smith heeft na zijn Premier League-debuut een half jaar nauwelijks een wedstrijd gewonnen. Stephen Bunting heeft het lastig de laatste jaren. Net zoals andere mannen die onderaan de Premier League tabel bungelden, zoals Robert Thornton, Simon Whitlock of, nog erger, Wes Newton, Kevin Painter en Andy Hamilton.

Je hoeft het darten niet heel erg te volgen om te constateren dat het gat tussen pakweg de top zes tot acht en de rest van de dartswereld met de maand groter lijkt te worden. Het is mijns inziens dan ook niet eerlijk om Huybrechts en Klaasen keihard af te rekenen op hun prestaties, maar het systeem voorziet simpelweg niet in goede doorstroming. Toen in 2012 de EuroTour in haar huidige vorm werd geïntroduceerd zag je de gemiddelden op TV omhoogschieten bij de PDC en het gat tussen top en subtop kleiner worden. Daarin zit ook meteen de reden waarom de gemiddelden bij de BDO dus achterblijven. Met de uitbreiding van de World Series in de laatste jaren is het gat echter weer groter geworden. De reden is volgens mij vrij simpel; hoe vaker je op grote podiums speelt voor de camera’s hoe meer je je daar op je gemak voelt en hoe beter je zult spelen. En wie mogen er meedoen bij de World Series toernooien? Juist, de top acht van de wereld.

Ik dacht in januari echt dat de PDC dit ook had ingezien toen Barry Hearn in zijn aankondiging voor de Premier League tussen de regels door liet blijken dat een aantal spelers weliswaar niet in de Premier League zouden uitkomen, maar de kans zouden krijgen in de World Series. Helaas is het toch anders uitgepakt dan ik had gehoopt. Ik dacht dat alle toernooien in de serie met acht plekken zouden worden uitgebreid en deze plekken dan naar de aanstormende talenten zouden gaan. Deze spelers konden het dan mooi opnemen tegen de lokale qualifiers in de eerste ronde, dan werden die partijen wellicht ook wat leuker. Daarbij kregen acht spelers er meteen een brok ervaring bij. Nu blijkt dat een aantal talenten weliswaar hun debuut gaan maken tijdens de World Tour, maar eigenlijk alleen maar als invallers voor de grote sterren die verstek laten gaan. Voor mijn gevoel een gemiste kans, zeker omdat er binnenkort echt wat gaten gaan vallen in de absolute top.

Phil Taylor stopt aan het eind van dit jaar, Adrian Lewis staat op de geschoonde wereldranglijst van 3 januari 2018 op plek 17 en dus zou je kunnen concluderen dat ook hij niet meer in aanmerking komt voor de Premier League dat jaar. Die plaatsen moeten wel gevuld worden, maar met wie dan? Hoe houd je het interessant? Als je puur op de ranking kijkt ziet de deelnemerslijst van de Premier League 2018 er zo uit: Mensur Suljovic, Gerwyn Price en Benito van de Pas gaan debuteren in 2018, zij worden vergezeld door Kim Huybrechts en de ‘oudgedienden’ Van Gerwen, Wright, Anderson, Chisnall, Wade en Van Barneveld. Je kunt je echter wel serieus afvragen of die line-up de beste wedstrijden zal geven als het gat tussen de top en subtop niet kleiner wordt. Natuurlijk kan er nog veel veranderen in negen maanden, maar als dat niet het geval is zou het me niet verbazen als de PDC aan het eind van het jaar naar Stoke-on-Trent afreist om Phil te vragen of hij toch niet toch nog een jaartje door wil.

Dat zou de PDC dan een extra jaar geven om de aansluiting tussen de top 6 en de rest van de wereld kleiner te maken, want die aansluiting is nu pleite.

Jacques Nieuwlaat
Facebook
twitter: @jjnieuwlaat

Photo's: Lawrence Lustig/PDC