Darten leeft weer in Nederland

Published at 01/11/2013

Afgelopen weekend werd de Dutch Darts Masters gehouden in Veldhoven en het was een ouderwets feest!

Nadat Raymond van Barneveld in 1998 en 1999 de wereldtitel pakte na zijn vermaarde finales tegen Richie Burnett en Ronnie Baxter was darts ineens een hippe sport in Nederland. Van postbodes tot directeuren van multinationals, iedereen wilde spelen en wilde kijken. Nadat Barney in 2003 en 2005 nogmaals de titel voor zich opeiste van er sprake van een ware hype, met name in januari. Kijkcijfers die in de ettelijke miljoenen liepen en darters werden bekende wereldburgers. Het hoogtepunt werd bereikt rond de legendarische finale van 2006 tussen Jelle Klaasen en de eerder genoemde Van Barneveld. Het leek niet op te kunnen. Spelers werden geboekt voor feestjes en partijen, de sponsoren stonden in de rij en onze sport leek aansluiting te vinden bij andere volksporten zoals schaatsen.

Toen ging het echter mis. Soms kun je niet helemaal je vinger op de zere plek leggen en dat is in dit geval ook zo. Door een combinatie van factoren werd de aandacht steeds minder en zeker na 2009 werd het voor de spelers steeds lastiger om rond te komen van hun sport. Demonstraties waren er niet of nauwelijks meer, bedrijven verloren hun interesse en ook TV haakte af. Natuurlijk had dit alles ook te maken met het feit dat de Nederlandse spelers nauwelijks goede resultaten behaalden. De grote televisietoernooien die we ooit in Nederland hadden zijn inmiddels nagenoeg allemaal verdwenen en in 2010 moesten we serieus vrezen dat het darten van de buis zou verdwijnen. Uiteindelijk durfde RTL7 de gok aan en sprong in het diepe. Zij kochten de uitzendrechten van de PDC aan en hebben die toernooien de afgelopen drie jaar uitgezonden.

Soms moet je als zender dan ook een beetje het geluk aan je zijde hebben. De eerste anderhalf jaar was er eigenlijk weinig te juichen, maar de prachtige prestaties van met name Michael van Gerwen, maar toch ook van Raymond van Barneveld hebben er voor gezorgd dat darts weer in de spotlights staat. Vorig jaar stond ik op het podium van de Dutch Darts Masters in Nuland. Een zaaltje waar op het hoogtepunt zo’n 250 verstokte dartsfans zaten, dit jaar stond ik op hetzelfde podium, nu in Veldhoven voor een uitverkocht huis. Het bewijst maar weer eens dat darts absoluut de potentie heeft om zalen te vullen in Nederland, maar dat Nederlands succes en het uitzenden daarvan een must is.

Het afgelopen weekend ben ik talloze mensen tegen het lijf gelopen die allemaal met een brede lach op het gezicht mij vertelde dat het een prachtig toernooi was. Ik kan dat alleen maar beamen en hopen dat het nog lang mag voortduren. Het lijkt er op dat in het nieuwe dartslandschap meer dan ooit de PDC het gezicht is geworden van het darten in Nederland. Immers zij hebben de bekende namen en hebben ook de mogelijkheid om deze te tonen aan het Nederlandse volk. Een ieder die het afgelopen weekend in Veldhoven was heeft kunnen meebeleven hoe het is om zelf in zo’n zaal te zitten. Ik hoop nu alleen nog maar dat er tussen die mensen een aantal potentiele sponsoren hebben gezeten die net als ik denken dat het darten in Nederland niet compleet is zonder een eigen TV toernooi. We gaan een zeer drukke periode tegemoet met veel darts op TV. Ik hoop dat we volgend jaar in ons eigen land ook zo’n toernooi hebben, want na het afgelopen weekend ben ik er van overtuigd: darten leeft weer in Nederland!

Jacques Nieuwlaat