Dank aan The Wizard en Mighty Mike

Published at 01/11/2012

Soms is het fijn als je als columnist het gelijk aan je zijde vind. In mijn columns van mei en juni sprak ik mijn verwachting al uit dat in 2012 Simon Whitlock en Michael van Gerwen van zich zouden laten spreken. Nu we al bijna weer de kerstboom naar binnen slepen kan ik gerust zeggen dat ze me niet hebben teleurgesteld. Beide heren hebben hun eerste PDC major binnen en lijken in topvorm richting ‘het’ toernooi van het jaar, het PDC WK.

Wat een heerlijk gevoel moet het voor Michael zijn geweest dat hij het gevoel weer heeft teruggevonden dat hij van iedereen kan winnen en hoe mooi is het dan als dat ook daadwerkelijk lukt. Tijdens de World Grand Prix liet hij eindelijk weer eens zien waartoe hij in staat is. Toch zeg ik er alvast bij dat dit nog maar het begin was. Van Gerwen kan namelijk nog veel beter. De World Grand Prix ligt hem eigenlijk helemaal niet zo goed. Het dubbel in, dubbel uit is niet op zijn lijf geschreven. In de aankomende toernooien verwacht ik nog veel meer vuurwerk van onze landgenoot. Hij heeft het talent om met name in de toernooien waarin het format wat langer is en er om sets worden gespeeld pas echt te vlammen, kortom het WK is het op het lijf geschreven.

Ook voor de Australiër Whitlock was de winst tijdens het European Championship een zware last die nu van zijn schouders is. Er zijn een flink aantal toppers die aanhikken tegen die eerste zege en als ze die eenmaal hebben is de weg naar meer geplaveid. Als je met Simon spreekt dan voel je bijna de wil om te winnen, hij wil altijd spelen en winnen, maar hij begrijpt daarbij ook heel goed dat je tegenwoordig niet meer alles kunt winnen. Naast de gebruikelijke favorieten voor de WK titel blijf ik dus bij mijn keuzes voor Whitlock en Van Gerwen voor december.

Vorig weekend werd er voor de enige keer dit jaar in Nederland gespeeld door de toppers van de PDC. Nagenoeg de gehele top van de PDC was aanwezig met uitzondering van Adrian Lewis en James Wade. Het werd een weekend van dubbele gevoelens. Natuurlijk ben je blij dat er in Nederland nog steeds plaats is voor een toernooi uit de Euro Serie, maar dan hoop je natuurlijk ook dat de kaarten niet aan te slepen zijn en dat bleek erg tegen te vallen. In een zaal waar plek was voor zo’n 250 toeschouwers viel de opkomt op sommige dagen ronduit tegen. Nu wordt ik regelmatig bestookt door mensen die vinden dat er niet genoeg darts te zien is op TV in Nederland en misschien mede daardoor had ik verwacht dat we plek te kort zouden komen. Ik heb nog eens mijn mail doorgelopen en sinds begin december heb ik zo’n 2.000 van dit soort mailtjes ontvangen. Nu waren er in Nuland 6 sessies waar 250 mensen bij konden zijn en dus vreesde ik weer 500 mailtjes te ontvangen van teleurgestelde mensen die geen kaartje hadden kunnen krijgen. Bij het openen van mijn mailbox afgelopen maandag bleek dat aantal mee te vallen.

De dartsliefhebbers die wel aanwezig waren hebben topdarts voorgeschoteld gekregen en ik denk dat ze allemaal waar voor hun geld hebben gekregen. De spelers waren ook vol lof over het Nederlandse publiek dat zich respectvol opstelt naar alle spelers, of ze nu uit Nederland komen of niet. Kortom een prachtig toernooi met een mooie winnaar in Simon Whitlock. Het enige dat tegenviel waren de prestaties van de Nederlanders. Na twee rondes zat er niet één mee in. Ik denk dat het feit dat we in Nederland speelde en iedereen extra zijn best wilde doen om ver te komen voor eigen publiek tegen ze heeft gewerkt. Volgend jaar zal het toernooi terug komen naar Nederland en ik hoop dat we dan een uitverkochte zaal kunnen melden.

Voor mij persoonlijk zijn de drukke dagen nu echt aangebroken. Na het European Championship, de World Grand Prix en 2 Euro Tour toernooien zit ik nu in Turkije voor de Europe Cup van de WDF. Bij terugkomst in Nederland gaan we meteen verder met de Grand Slam of Darts, de Players Championship Finals, de Zuiderduin Masters en het WK. Kortom genoeg darts om me op te verheugen

Jacques Nieuwlaat